Ismét riogatnak a tudósok. A legújabb jóslataik szerint, ha nem történik semmi változás, akkor 2030-ra a Föld méretének még egy felére lenne szükség, hogy eltartsa az emberiséget.

Nem először jövendölnek világ végét a tudomány emberei. Az Római Klub kiadott 1972-ben egy tanulmányt A növekedés határai címmel, amelyben 2000-re, az ezredfordulóra jósolták a teljes összeomlást, ha nem hagy fel az emberiség a népesség gyorsütemű szaporodásával és a növekvő fogyasztással. A "nulla növekedésre" kellene átállni, javasolták, akkor még megmenthető az emberiség. Valójában a nulla növekedés egyenlő a halállal. Az élő szervezet mindig növekszik, ha leáll: elpusztul. Már távol vagyunk az ezredfordulótól, és sok bajunk van ugyan, de semmi jele az összeomlásnak. A veszélyek, amelyeket 1972-es jelentés is felsorakoztatott, ma is léteznek: a hagyományos energiaforrások kiapadása, a környezetszennyezés fenyegető méretei, és így tovább. Mégis azt kell mondani: sem a történelemre, sem a jelen bizonyos folyamataira nem figyelnek ezek a tudósok.

Az emberiség már többször állt a kipusztulás szélén (például a pestisjárványok idején), aztán mégis csak szaporodtunk. A jelenben viszont arra kell figyelni, hogy az ember az egyetlen földi élőlény, amelyik nemcsak fogyasztja, hanem újjáteremti, kiegészíti is a természetet. Az újratelepített erdőktől kezdve, a kipusztulás fenyegetésében élő állatok megmentéséig, a táplálkozásba bevonható élelmiszerek mennyiségének növelésével. És még a "szaporodásban" is új tünetek észlelhetők. Egy vizsgálat szerint a legtöbb - korábban 8-10 gyereket nevelő - vallásos afrikai és ázsiai családoknál már csak 5-6-ra szűkült a gyerekszám. Lassan sikerül új energiaforrásokat is találni az emberiség számára. A tudósok nagyszerű felismerésekre képesek a maguk szakterületén, de a társadalmi folyamatok, egyszerű trendvonalakkal soha meg nem határozható, megjövendölését talán nem kellene vállalniuk.

forrás: nepszava.hu