A Wildlife Conservation Society közleménye szerint a világ legritkább orangután alfajának 200 egyedet számláló populációjára bukkantak Borneó egyik erdejében. 

A borneói orangután minden alfaja veszélyeztetettként szerepel a Nemzetközi Természetvédelmi Unió listáján. A kutatók becslései szerint azonban csak 3000 – 4500 egyed maradt a Pongo pygmaeus pygmaeus alfajból, mely így a leginkább veszélyeztetett.

Eme főemlősökből kétezer a malajziai Sarawak állam Batang Ai Nemzeti Parkjának területén és a Lanjak-Entimau Vadrezervátumban él. A korábban ismeretlen populációt a Batang park közelében találták meg egy 140 négyzetkilométeres területen.

A helyi közösségek tudtak a főemlősökről, ám tudományos kutatást februárig nem végeztek a területen. Ekkor a WCS szakemberei és más csoportok térképezték fel a régiót. Összesen 995 orangutánfészket találtak, többek között újakat is, melyek azt jelezték, hogy a ritka populáció nemrégiben is használta a területet.

Korábban az Indonéziában vadon élő orangutánok által hátrahagyott friss fészkeket tanulmányozó kutatók kiderítették, azok rendkívül bonyolultak, nagyobb ágak hajlatában helyezkednek el. Az orangutánok meghajlították és összefűzték a 3 centiméteres élő ágakat, hogy fészket készítsenek.

Sarawak kormánya új védelmi intézkedéseket fontolgat – köztük új nemzeti parkokat – abban a régióban, ahol a rejtett populációt dokumentálták.