Ha hazánk nem lenne úgy elkényeztetve egészségesebbnél
egészségesebb gyümölcsökkel, bizonyára többen "fanyalodnának" a
rebarbarára. Különösen a változatos kedvelőinek és a tavaszi tisztítókúrák
híveinek tartogat hasznos összetevőket e különös zöldség.
Ismerjük meg!
A hullámos levelű vagy kerti rebarbara (Rheum rhabarbarum
vagy undulatum) a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik és rokon a
sóskafélékkel. Magyar nevét latin botanikai nevéből vettük át, mely eredetileg
annyit tesz: "a barbárok gyökere". Az eurázsiai elterjedésű rebarbara
nemzetség őshazája Ázsia, pontosabban Észak-Kína, Mongólia és Tibet magasan
fekvő vidéke. Eurázsia mérsékelt és szubtrópusi területein egyaránt
elterjedtek. Innen került Európába, ahol egyes fajainak gyökerét gyógynövényként
használták.
A nemzetség mintegy ötven fajából a rend kedvérét meg kell
említeni néhányat a nálunk is ismertek közül, mert könnyen összekeverhetők. A
tenyeres vagy kínai rebarbara (Rheum palmatum), az orvosi rebarbara (Rheum
officinale Baillon), az indiai vagy himalájai rebarbara (Rheum emodi Wall.)
gyógynövényként ismertek, míg a Rheum rhabarbarum (és a Rheum rhaponticum)
orvosi célra kevésbé alkalmas, ezeket zöldségként fogyasztjuk. Anglián és
Németországon keresztül került Európába, ahol kezdetben csak dísznövényként
ismerték, majd a XVIII. századtól zöldségként is termeszteni kezdték.
Származási helyét ismerve nem meglepő, hogy hidegtűrő, 10-12 °C-on is jól
tenyészik, a humuszban gazdag, jó vízellátottságú talajt és félárnyékot
kedveli, viszonylag igénytelen. Ma is angol és német földön használják
leginkább a szakácsok és háziasszonyok.
A rebarbara termetes bokorrá növő, évelő növény. Föld alatti
gyöktörzse nagy, 3-4 kg-os is lehet. 6-7 évig jól hajt, de akár 20 évig is
elél. A gyöktörzsből kora tavasszal húsznál több hajtás nő, melyekből levél
tőrózsa és magas, 120-150 cm-es magszál fejlődik. Hatalmas, szív alakú, zöld,
fodros vagy hullámos szélű levelei és meghúsosodott pirosas levélnyelei teszik
látványos kerti dísznövénnyé. Tőlevelei 40 cm-nél is nagyobbra nőnek, az
értékes levélnyelek pedig 30-60 cm hosszúak, 3-6 cm szélesek, belső, egyenes
szárrészük mélyvörös, domború felülete zöld, de vannak zöld levélnyelű és
kívül-belül pirosas változatai is. Augusztusra beérő fürtvirágzata sárgás, zöldesfehér
virágokból áll, amelyeken azonnal vethető magok fejlődnek. A telepítés utáni
második évben lehet először leveleket szedni róla. A növények októberig
kínálják friss hajtásaikat, de a rebarbara-specialisták azt tanácsolják, hogy
június után már nem jó szedni, mert nagyon megnövekszik oxálsav-tartalma,
aromája pedig kevésbé élvezetes, s a növénynek is szüksége van pihenő,
raktározó időszakra. Hazai piacokon viszonylag ritkán kapni, áprilistól
júniusig lehet rálelni.
Miért jó?
Receptek
Rebarbara leves
Magyarországon, ahol a friss zöldségek és gyümölcsök között
számos vetélytársa akad, legfőbb erénye, hogy már koratavasszal megjelenik,
vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, friss zöldség, aminosav-összetétele
és -tartalma is hasznos. Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-,
citromsav- és oxálsav-tartalma határozza meg. 100 g rebarbara mindössze 16
kilókalóriát tartalmaz. A belőle készített ételek mégsem mondhatók soványnak,
mivel viszonylag sok cukorral készülnek. Hasznos növényi rostokat, tartalmaz,
továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. A vitaminok közül
pedig bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin. Ásványi anyagai
közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén
benne.
A növény minden részében találhatók antrakinon-származékok
és oxálsav, de főként gyöktörzsében és leveleiben. A kerti rebarbara
gyöktörzsében öt százaléknyi antrakinon mutatható ki, de mindkét hatóanyagból
jut a levélnyelekbe is. Itt azonban már kisebb, s ezért fogyasztható
mennyiségben. Fontos antrakinonszármazékok az emodin, reumemodin-, aloéemodin-
és reinglikozidok, diantron-glikozidok. Az antrakinonok hatására a széklet híg
marad, ezért alkalmazzák hashajtónak, bélműködés-szabályzónak, étvágyjavítónak.
Vizelethajtó, salaktalanító hatású, ezért tavaszi vitamin- és tisztítókúrák
ideális eledele, de vigyázat; nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor-
és bélgörcsöket okozhat. Azt is feltételezik, hogy némi rákkeltő hatásuk van.
Hogyan fogyasszuk?
Étkezési célra csak a meghúsosodott levélnyél alkalmas.
Fogyasztásánál is figyelembe kell venni egészségi hatásait: A rebarbarának két
olyan összetevője van, ami miatt fogyasztása mértékkel és óvatossággal
javasolható: a már említett sóskasav (oxálsav) és az antrakinonok. Az
antrakinon vegyületek főként a levelekben találhatók, ezért csak a szárakat
együk meg, a leveles hajtásrészeket bőséges ráhagyással vágjuk le.
Mindkét vegyületre igaz, hogy minél idősebb a növény, annál
több található benne belőlük. A pirosas szárúak kevesebb oxálsavat
tartalmaznak, kellemesebb ízűek. A piros levélnyelűeknél a túl korán,
megpirosodásuk előtt szedett hajtások fogyasztása szintén nem ajánlott, mert
ezekben is túl sok oxálsav rejlik. Legjobb az épp megszíneződött hajtásokat
leszedni.
Az oxálsav a kalciummal vízben oldhatatlan sót,
kalcium-oxalátot képez, ezért csökkenti a bélből a kalciumfelszívódást. A vérbe
már felszívódott oxálsav pedig csökkenti a vér kalciumszintjét, és
vizeletkiválasztáskor a vesében, illetve a hólyagban követ képezve válhatnak ki
a kalciumoxalát-kristályok. Ez azonban csak igen nagy mennyiségek
fogyasztásakor vagy arra eleve hajlamosaknál jelenthet gondot. Oxálsavból napi
600 mg fölötti rendszeres fogyasztás már járhat következményekkel, de ennyi
csaknem egy teljes kiló rebarbarában van. Fél év alatt 20 liter rebarbaralé
megivásakor még messze nem tudtak ilyen káros hatást kimutatni. Minden esetre
érdemes tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert akkor a tej kalciumtartalmával
lép reakcióba, s a szervezet kalicumtartalékait nem veszélyezteti,
vesekőképződésre viszont hajlamosít.
Gyümölcshöz hasonlóan kompótnak, lekvárnak, szörpnek,
ivólének, sőt bornak is használják tőlünk északabbra, ahol kevesebb gyümölcs
érik be. Leginkább az almához hasonló, azt helyettesítő étek. Levélnyele
meglehetősen rostos, ezért külső rétegét a spárgához hasonlóan mindig meg kell
hámozni, majd célszerű 2-3 cm-es felvágni.
Ha főzni kívánjuk, enyhén cukros vízben, 1-2 percig főzzük
mindössze, míg színe elhalványul. Túlfőzni nem tanácsos, hamar szétfő.
Oxálsavtartalmát csökkentendő első forráskor a főzővizet célszerű leönteni.
Erős savanyú ízét tompíthatjuk más idénygyümölcsökkel, eperrel, almával.
Kompótfőzéskor csak kevés vizet tegyünk alá, s levét azután
édesítsük, hogy bőséges levet eresztett. Pikáns ízt ad neki a vanília,
szegfűszeg vagy a fahéj. Meggyel, cseresznyével is főzhetjük együtt.
Süteményben, rétesben alma helyett, dióval szokták használni.
A rebarbara hűtőszekrényben, 2-7 °C-on napokig eltartható,
anélkül, hogy megfonnyadna, vagy más módon károsodna. Meghámozva fagyasztva is
elrakható.
Tippek, tanácsok
Piacon frissességét úgy ellenőrizhetjük, hogy a szárat körömmel
enyhén megkarcoljuk. A friss zöldség nedvezni kezd. Elkészítéséhez ne
használjunk alumíniumedényeket, mert oxálsavtartalma megfeketíti azokat.
Angliában zsenge leveleit is használják salátákba,
főzeléknek. Nálunk oxálsavtartalma miatt keveseknek jut eszébe. Az antrakinonok
összehúzó és fájdalomcsillapító hatásának köszönheti, hogy alkoholos kivonatát
a szájnyálkahártya- és fogínygyulladás öblögetésre használják. A növényből
készített pépet pedig hasonló okokból aranyeres gyulladásra szokták használni.
Reumára, ízületi gyulladásokra hajlamosak, kényes gyomrúak
ne vagy csak kevés rebarbarát fogyasszanak. Hasonlóan jobb az óvatosság
bélpanaszok, szűkület, elzáródásos betegségek, görcsök, bélgyulladások esetén.
Érdekességek
A rebarbarát valószínűleg mintegy 4500-5000 éve ismerik.
Első konkrét írásos nyoma i.e. 2700-ből való, s egy kínai gyógyfüves könyvben
található. Gyógynövényként gyöktörzsét használták. Időszámításunk kezdetén már
fontos kereskedelmi áru volt, ami így Európába is eljutott. Csak a XVIII.
század óta, a répacukor elterjedése óta használatos a konyhában. Cukrozás
nélkül ugyanis túl savanyú lett volna.
Pürésített gyöktörzse a hennához hasonlóan hajszínezőként is
beválik, a hajszálakat vörösre festi, de ugyanígy megfelel természetes kelmék,
pamut vagy gyapjú festésére. Fogyasztása után a vizelet narancssárga színét a
vele kiválasztódott antrakinonok adják.
Cseranyagait bőrcserzésre használják. Leve biológiai
növényvédőszernek alkalmazható a tetvek ellen.
Forrás: noihir.hu
0 Megjegyzések