Országos fazekas-keramikus találkozó és fesztivál kezdődik pénteken Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban.
 
MTI - A magyar fazekasközpontokból negyven mester érkezik a tizedik találkozóra. A háromnapos rendezvényen a tájegységekre jellemző, változatos díszítményű, formájú fazekakat, tálakat, csuprokat, sütő- és főzőedényeket mutatnak be. A tárgyakon keresztül a látogatók megismerkedhetnek az erdélyi, alföldi, borsodi és őrségi fazekasmesterség máig élő hagyományaival - mondta Skrabut Éva szakmai szervező, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke az MTI-nek.
 
A pajtagalériában pénteken a szentgyörgyvölgyi Csótár fazekas dinasztia mesterműveiből nyílik kiállítás. A fazekasok, keramikusok számára szakmai programokat, konferenciát tartanak; Kósa Klára keramikusművész a fazekasedények jelképrendszeréről tart előadást. Csupor István, a budapesti Néprajzi Múzeum etnográfusa a tradicionális edények megújult minősítéséről ad tájékoztatást. A mai kor szelleméhez, igényéhez és funkcióihoz igazodó minősítésre a népi tárgykultúra megőrzése miatt van szükség - tette hozzá a szervező.
 
Szombaton és vasárnap fazekasversenyt rendeznek, a mesterek feladata egy tál és egy pálinkafolyató fazék korongozása lesz.
 
A fesztiválon hagyományőrző együttesek folklórműsorokkal szórakoztatják a látogatókat. Fellépnek gólyalábasok, a gyermekeket játszóházakba várják, de a falumúzeum utcáin lehetőség lesz szekerezésre és lovaglásra is.
 
Kaján Imre megyei múzeumigazgató korábban azt mondta, hogy idén a programsorozatra kevesebb támogatást kaptak, mint az elmúlt években, ennek ellenére változatlanul magas színvonalon kívánják megrendezni a zalaegerszegi fazekas fesztivált. A rendezvény bevételének kétharmadát a fesztivál kulturális programjaira fordítják.