Még nem teljesen világos, hogy a Political Capital csütörtökön élesített iPhone-alkalmazása, a Napi Viktor rosszul sikerült áprilisi tréfa vagy egy nagy népszerűségnek örvendő, a politikai ismereteket modern módon terjesztő sorozat első része lesz, de tény, hogy az ötlet egy pillanat alatt begyújtotta a közösségi médiát.



Az Appstore-ból 89 eurócentért letölthető alkalmazás pontosan azt hozza, amit az első hallásra bizarr cím ígér: Orbán Viktor minden eddig elkövetett, politikával kapcsolatos akcióját, szinte napi szintű bontásban. Ha az általános iskolai tanulmányokra és a sorkatonai szolgálatra is kiterjedő életrajzot nem számítjuk, akkor az adatbázis egy 1988-as Fekete Dobozban elhangzó nyilatkozatig nyúl vissza. A miniszterelnök után érdeklődő, Iphone-nal rendelkező polgárokra számos funkció vár. Újra elolvashatjuk a kormányfő beszédeit, érdekes idézeteket nyálazhatunk át évtizedekre visszamenően, de akár az Orbánnal kapcsolatos videók újra és újra megtekintésével is elüthetjük az időt.

A politikai felvilágosítás feladatát az Aktuális menüpont alatt, az egyes történésekhez beszúrt elemzői vélemények végzik el, amik között ugyan akad néhány óvatoskodó és feleslegesen visszafogottan fogalmazó szöveget találunk, azért van néhány, a lényeget jól összefoglaló, kritikus összegzés is. Annál több viszont a karakterkódolási hiba, az ékezeteket és a speciális karaktereket rosszul kijelző szövegrész, de az ígéretek szerint az alkalmazást nemcsak a napi eseményekkel bővítik majd folyamatosan, de a hibákat is rendszeresen javítják.

Az alkalmazás egyik legérdekesebb része a kvíz, ami segítségével bárki letesztelheti, mennyire penge Orbán Viktor életével és tevékenységével kapcsolatban. Egyrészt első nekifutásra lesújtó, hogy az Index techrovata milyen keveset is tud a miniszterelnökről, de az sem szép, hogy az alkalmazás egy hiba miatt megakad, ha újra neki akarunk futni a kérdéseknek.
Nem az anyagi siker a cél

Az alkalmazással kapcsolatban megkerestük a fejlesztés mögött álló Political Capitalt is. Berkes Ákos, az elemző és tanácsadó intézet munkatársa elmondta, hogy a munka során nem egyeztettek a Fidesz szakértőivel. Mint kiderült, a 89 centes ár nem azért kell, mert a cég nyereségvágyból látott neki a program elkészítésének, hanem mert az alkalmazás fenntartásának, illetve a jó minőségű szolgáltatásnak költsége van, így a cél az, hogy az app eltartsa saját magát. A cég a sorozat további részeiben mindenkiről hasonló programot szeretne készíteni, aki számít a magyar politikai életben, főleg a 2014-es választási kampány szempontjából. „A cél, hogy a politika iránt érdeklődők azonnal értesüljenek arról, ha valaki fontosat mond” – mondja a Napi Viktor mögött álló csapat szakértője.



Az alkalmazás egyelőre csak az Apple telefonjain érhető el, Androidos port inkább csak a hosszabb távú tervekben szerepel. Berkes szerint ennek nincs különösebb oka, mindössze annyi, hogy véleményük szerint az Apple-tulajok már jobban hozzászoktak a fizetős tartalmakhoz, így eleve csak az iOS-es alkalmazás elkészítése volt a cél.

Berkes szerint a pontos eladásokról egyelőre nincs még adatuk, mert az App Store 24 órás időközönként adja meg ezeket az adatokat, de annyit már látnak, hogy nagyon nagy az érdeklődés a program iránt. „Az embereknek napi szinten szüksége van Orbán Viktorra”, magyarázta nekünk küldött válaszában a szakértő.