Európa legnagyobb könyvesboltjává válik mától a Millenáris, ahol vasárnapig várják a látogatókat a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eseményeire. A rendezvényen 40-50 ezer kötet és 300 új kiadvány és csaknem 400 program közül választhatnak az érdeklődők.


A most jubiláló Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál az elmúlt években óriási szakmai presztízst vívott ki szakmai körökben is. Peter Weidhaas, a Frankfurti Könyvvásár egykori igazgatója az esemény tegnapi sajtótájékoztatón a világ öt legjobb könyvfesztiválja közé sorolta a budapesti rendezvényt. A fesztivál díszvendége idén Olaszország, valamint Michel Houellebecq Goncourt-díjas francia író lesz. A belépőjegy idén is 500 forintba kerül, melyet a rendezvényen levásárolhat a közönség. Idén több olasz városban rendeznek magyar kulturális évadot, ezért született viszont gesztusként az a döntés, hogy a budapesti könyvfesztivál díszvendége Olaszország legyen. Az olasz nemzeti standon elsősorban az olasz kortárs irodalmat igyekeznek bemutatni a magyar olvasóknak több neves olasz költő és író is személyesen jelen lesz a rendezvényen például Stafano Benni, Nanni Balestrini és Giancarlo De Cataldo, utóbbinak eddig magyarul nem jelent meg kötete. 


De a magyar származású Giorgio Pressburgert, aki a budapesti Olasz Intézet vezetője is volt korábban, újra üdvözölhetjük Budapesten. Pressburgernek a könyvfesztiválra az Európa Kiadónál jelenik meg A fehér közök törvénye című kötete, amely öt elbeszélést tartalmaz. A rendezvény alatt kerekasztal-beszélgetéseket is rendeznek, az olasz és magyar résztvevők többek között a könyvkiadás jövőjéről, és az olasz könyvpiac helyzetéről társalognak. A díszvendégség keretében olasz-magyar irodalmi estnek is helyszínévé válik a fesztivál: Szőcs Géza költő, író és Tomaso Kemeny közösen olvassák fel majd verseiket. Akik az olasz kiadványok tanulmányozása mellett megéheznek, azok olasz gasztronómiai ínyencségek közül is kedvükre választhatnak majd a Millenárison. A könyvfesztiválra korábban olyan világsztár írók érkeztek díszvendégként, mint Salman Rushdie, Slawomir Mrozek, Robert Merle, Günter Grass, Paulo Coelho, vagy Claudio Magris. Idén szintén egy világszár érkezik, Michel Houellebecq, akit többször vádoltak meg azzal, hogy műveivel botrányt kelt és provokál. 

Az 1958-as születésű írónak az irodalmi karrierje húszéves korában indult, amikor több költői körnek is tagja lett. Versei 1985-ben jelentek meg először. Később monográfiát és esszékötetet is megjelentetett és napvilágot látott A boldogság nyomában című első verseskötete. Első regényét, A harc területének kiterjesztését már több nyelvre lefordították. Az 1998-ban megjelent Elemi részecskék című második regényét már huszonöt nyelven adták ki. 2000 tavaszán jelent meg a Lanzarote című könyve, amelyet most a fesztiválra a Magvető magyarul is megjelentet. A Goncourt-díjat 2010. novemberében kapta meg A térkép és a táj című regényéért. Houellebecq ma délután a budapesti könyvfesztiválon Tarlós István főpolgármestertől veheti át a Budapest Nagydíjat, ebből az alkalomból a francia írót Bartis Attila író köszönti. A rendezvénysorozat egyik fontos szakmai programja minden évben az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, erre idén 19 író érkezik, Magyarországot Bencsik Orsolya képviseli, Akció van! című kötetével.

forrás: nepszava.hu