Ezek után ( Micimackó) felállt, és így szólt:
- A mézkészítésnek pedig egyetlen értelmes okát és célját
abban látom, hogy én a mézet megegyem.”
Micimackó és a méhecskék fája
Ősidők óta, a méz gyógyító tulajdonságait mindig is
dokumentálták. A szándékosan perifériára
szorított természetes antibiotikumok és vírusellenes anyagok egyik
képviselőjeként:
Az ájurvédikus orvoslásban több mint 4000 éve
használják. 634 különféle gyógyhatással
már az ősi hindu védikus szövegekben is szerepel.
Már az ókori egyiptomi Ebers papírusz is kifejtette a méz
gyógyító tulajdonságait.
Az ókori Görögországban, Hippokratész, a “Medicina Atyja”
írta, hogy a méz és a pollen sebeket tisztít és fekélyeket gyógyít.
Csak azért, mert a címke szerint “MÉZ” van az üvegben…
Egyes kínai gyárak “ultraszűrésnek” vetik alá a mézet, addig
a pontig, míg aztán semmilyen pollen nem marad benne.
Az olcsó méz forrása ily módon nem határozható meg. Az olcsó
méz gyakran fertőzött növényvédő szerekkel,
illegális antibiotikumokkal, nehézfémekkel. Még 1997-ben Kínában tömeges
bakteriális megbetegedés ütötte fel a fejét a méhesekben, amit két módon
lehetett volna megfékezni: a beteg állomány megsemmisítésével, vagy pedig
antibiotikumokkal. A kínai méhészek ez utóbbit választották. Tizenhárom év
elteltével még mindig találni káros anyagmaradványokat a mézben a megengedett
mennyiség feletti értékben. A kínai méz nagy része egyébként Bulgárián,
Bosznián, Románián, Magyarországon és Szerbián keresztül kerül több európai
ország piacára. Néhány olcsó mézet magas
fruktóztartalmú kukoricasziruppal higítanak fel.
Hogyan tudhatja biztosan, hogy valójában mézet vásárol?
Vásároljunk annyira lokálisan amennyire lehetséges,
közvetlenül a méhészektől, vagy kedvenc gazdálkodónktól a piacon.
Általános szabály az, hogy minél sötétebb a méz, annál több
előnnyel rendelkezik.
Pasztőrözött vagy nyers
Fontos tudni, hogy a méznek natúr nyersnek, és nem
pasztőrözöttnek kell lennie. Ha a címkén azt látják: “tiszta” – a méz
valószínűleg pasztőrözött. A pasztőrözés pedig semlegesíti a benne lévő összes
fermentumot, propoliszt, fitonutrienst. A fitotápanyagok, amelyeket egyaránt a
mézben és a propoliszban is találtak, kimutatottan rendelkeznek daganatellenes
tulajdonságokkal. Ezen anyagok közé tartoznak a kávésav, a metil caffeát, fenil
caffeát és fenil dimethylcaffeát. A kutatók felismerték, hogy ezek az anyagok
megakadályozzák a vastagbélrák kialakulását állatokban, két enzim aktivitásának
leállításával: a foszfatidil-inozitol-specifikus foszfolipáz és a lipoxigenáz
gátlásával. Amikor a nyers mézet alaposan feldolgozzák és pasztőrizálják, a
fitotápanyagokban rejlő előnyök nagyrészt megsemmisülnek.
Jelentős előnyei ellenére a nyers méz fogyasztásának van
néhány ellenjavallata:
Csecsemők 1 éves kor alatt nem fogyaszthatják, a botulizmus
veszélye miatt. A csecsemők fejletlen
immunrendszere nem tudja megtakadályozni a Clostridium botulinum spórák
szaporodását. A botulizmus bénulást és
halált okozhat.
Méh méreg allergiában szenvedők gyakran allergiás reakciót
kapnak a méztől. Ezek az allergiás
reakciók könnyen életveszélyessé válhatnak.
Az ételmérgezés kockázata nagyobb ha nyers és nem
pasztőrözött mézet fogyasztunk.
A nyers méz előnyei
A nyers méz anti-virális, anti-bakteriális és gombaölő, így
ez az egyik legtöbbet tudó gyógyító anyag a földön. Nagyon tápláló is egyben. A méz egy természetes multivitamin. Jelentős mennyiségben tartalmaz: B1, B2, B3,
B5, B6, C vitaminokat, magnézium-, kálium-, kalcium-, nátrium-klór-, kén és
foszfát ásványi anyagokat.
A történelem folyamán mind belsőleg, mind külsőleg
használták a különböző betegségek kezelésére.
Alkalmazhatjuk bőségesen sebekre, gyorsítja a gyógyulást.
Kiütésre, égésre vagy viszketésre vékonyan kenjük
Naponta 3-szor egy teáskanál segít megelőzni a szezonális
allergia kialakulását.
Egy evőkanál nyers méz fahéjjal meghintve naponta 3-szor
erősíti az immunrendszert és harcol a torokfájás ellen.
Egy kanál méz megnyugtatja a torokfájás által okozott
köhögést
Egy pár evőkanál méz forró teába való keverése csökkenti a
megfázás vagy influenza tüneteit.
A méz egyenlő rész kókuszolajjal kikeverve csodálatos bőr
kondicionáló.
Néhány tanulmány szerint a méz segíthet a vércukor
ingadozásokat kordában tartani.
A nyers méz növeli az antioxidánsok termelődését a véráramban.
Újabb tanulmányok igazolták, hogy naponta fogyasztva a méz
csökkenti az általános koleszterinszintet.
Méz helyileg sebre téve hidratálja a bőrt és segít
megakadályozni, vagy csökkenteni a hegesedést.
Recept: Házi köhögés elleni szirup
Egész télen tartok egy mézes-citromos-gyömbéres keveréket a
hűtőszekrényben.
Az íze olyan finom, hogy nem kell kétszer kérni a
gyerekeket, hogy bevegyék. Néhány
evőkanál szirupot forró vízbe téve házi “Neo-Citran” stílusú forró italt
készíthetünk, az összes adalékos vegyi anyag nélkül.
Hozzávalók:
2 citrom, megtisztítva és vékonyra szeletelve
6 evőkanál reszelt gyömbér gyökér
Méz szükség szerint
Elkészítés:
Egy üvegben, rétegezzen citrom szeleteket és reszelt
gyömbért, amíg az edény megtelik.
Öntsünk mézet az üvegbe konyhakéssel mozgatva a citromot és
a gyömbért, hogy helyet adjunk a méznek.
Tárolja a hűtőben legalább 2 hétig használata előtt. Aztán, fogyasszon 1-2 teáskanállal naponta
3-szor belőle, szükség szerint, köhögés vagy torokfájás esetén.
A méz hosszú távú tárolása
Tárolja méz légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét
helyen.
Forrás: naturahirek.hu
0 Megjegyzések