Új német párt szorongatná meg Merkelt a szeptemberi választásokon. Új német párt alakult azért, hogy a szeptemberi választásokon képviselje azokat, akik az eurót koporsóba tennék. A pártalakulat ugyan nem jelent exisztenciális veszélyt az Angela Merkel vezette kereszténydemokrata kormányra, de Merkel CDU pártjától könnnyen elhódíthat jónéhány szavazatot.

Egyesek becslése szerint 7% már most is megszavazná az eurózónát nem csak elhagyni, de egyenesen felbomlasztani kívánó képviselőket és további 17% komolyan elgondolkodna, hogy ide adja a voksát.

Mások megkérdőjelezik, hogy egyáltalán elérhetik-e a parmalmenti küszöböt.

Minden esetre Európa német vezetőjének ügyesen kell egyensúlyoznia az eurót támogató, és a gyenge tagállamok állandó kisegítése miatt elégedetlenkedő szavazók között. A felmérések ugyan azt mutatják, hogy a közös valuta mellett a német közvélemény 2/3-a még kiáll, de a német márka-nosztalgiával, a világháborút követő német csoda valutája utáni vágyakozással, és a déli államokról és nemzetekről alkotott negatív képpel minden jelöltnek számolnia kell.