Magyarok elleni uszító kijelentéseket tett az egyik Szatmár me- gyei szenátor egy díjkiosztó gálán néhány hete. A Szatmárnéme- tiben tartott gálán Valer Marian szociál-liberális politikus még egy gyűlölet keltő költeményt is elszavalt, amelyben Budapest leroha- nására buzdított.

A megyében élő magyarok szerint szomorú, hogy az üggyel kap- csolatban azóta sem szólalt meg senki a politikus pártjából.

Valer Mariant az zavarta, hogy egy Nagykárolyban szervezett böllérversenyen a magyar zászlót tették ki a román helyett, ami szerinte a magyarok románok elleni tiszteletlenségét bizonyítja. A szenátor még azt is felháborítónak tartotta, hogy a Szamoskrassói általános iskolát Bem József tábornokról nevezték el. Valer Mariant azt sem zavarta, hogy a díjkiosztó gálán magyarok is részt vettek, a színpadin álló város, és megyevezetők közül senki nem határolódott el a szélsőséges megnyilvánulástól, sőt még megtapsolták a szenátort.

A magyar politikusok felháborítónak tartják az esetet, Erdei D. István parlamenti képviselő szerint nem ez az első ilyen jellegű megnyilvánulása Valer Mariannak, már a „camarad” (bajtárs) szó is, amit használt, a vasgárdisták megszólítására emlékeztet.

A szatmári magyarokat elkeseríti a tény, hogy ilyen ember képviseli a megye és az ország érdekeit a parlamentben.

Duna Tv