Mit jelent, hogy nárcisztikus?

A nárcizmus szó eredete egy ókori görög mítoszig nyúlik vissza. Nárcisoss, a gyönyörű fiatal isten beleszeret saját tükörképébe, amit egy tóban pillant meg és minden mással szemben érdektelenné válik. Nem tud elszakadni a tó partjáról, pontosabban saját tükörképétől. Ennek megfelelően arra mondjuk, hogy nárcisztikus, akinek a saját személye iránti érdeklődése olyan magas fokú, hogy az háttérbe szorítja másokkal szembeni nyitottságát.


A nárcizmus nem minden formája káros. Létezik normális, kívánatos szint is, hisz fontos tisztában lennünk szükségleteinkkel. Gondoljunk például a csecsemőkre. Ők megtapasztalják, hogy a sírás varázslatos módon élelmet, tiszta pelenkát, ölelést, ringatást eredményez. Naná, hogy élnek is vele.

Azonban még ők is elérkeznek egy olyan érettségi szintre, amikor rádöbbennek, hogy nem azonosak édesanyjukkal. Sőt mások is léteznek rajtuk kívül. Kialakul az ÉN és a MÁSIK fogalma. Az én és a mások közötti egyensúly fenntartása fontos szempont, amennyiben felnőttként szeretnénk jól működő kapcsolatokban élni. Rendelkeznünk kell tehát az önmagunkkal való törődés képességével és a másokra való odafigyelés vágyával. Ennek hiányában komoly párkapcsolati válságba keveredhetünk, hisz az empátia hiányát párunk észleli és egy bizonyos idő elmúltával erősen nehezményezni is fogja.

A nárcisztikus személyiségtípus beazonosítására az alábbi 9 vonás jellemző:

Felnagyítja és eltúlozza saját személyének fontosságát, ami nem felel meg a valóságnak.
Gyakran fantáziál óriási szerencséről, gazdagságról, hatalomról, szépségről vagy szerelemről.
Azt képzeli, hogy különleges személy, akit csak a kiválasztottak érthetnek meg.
Fokozottan igényli, hogy csodálják.
Úgy érzi, megilletik bizonyos dolgok és/vagy feljogosítva érzi magát olyasmire, amire más nem.
Hajlamos bűntudat és lelkiismeret-furdalás nélkül kihasználni másokat.
Csekély empátiával rendelkezik.
Hajlamos az irigységre, és arra, hogy azt gondolja, mások irigylik.
A viselkedése arrogáns, lekezelő.

Szakemberek szerint, hogy valakire a „nárcisztikus diagnózist” felállíthassuk, a fenti 9 jellemvonásból minimum 5 tulajdonság megléte szükséges.
Ugyanis a nárcizmus mindenkire jellemző (leszámítva a dalai Lámát és Teréz anyát), mindössze annak mértéke különböző.

Nárcisztikus a párom
Munkatárs, barát, szomszéd esetén a nárcisztikus személy viselkedését nem vagyunk kötelesek huzamos időn át elviselni. Ilyen kapcsolatokban van lehetőség az elkerülésre, a távolságtartásra. Párkapcsolatban ez a helyzet erősen bonyolódik. A nárcisztikus személyek erős karizmával, vonzerővel rendelkeznek. Mivel önmagukat különlegesnek, egyedinek érzik, a vele való kapcsolatba kerülés során, mi is ugyanezt érezzük saját magunkról. Egészen addig a pontig, amíg a nárcisztikus személy érdeklődésének iránya vissza nem tér saját magához. Te pedig már csak azt veszed észre, hogy olyannyira voltál elfoglalva folyamatosan párod „ügyeivel”, hogy szinte már el is veszítetted önmagad. Joggal érezheted magad kihasználtnak, túlterheltnek. Utólag már Te is látod, hogy nem volt meg az adok-kapok egyensúly kapcsolatotokban. Ő a Te problémáidra mindig csak legyintett, ha Neked volt valami fontos (például egy rokonlátogatás) rendszerint talált valami kifogást. Mindenkit lenézett, aki számodra fontos volt. Bezzeg az ő dolgai, rokonai, ügyei!

Védelmükben
Kívülről nézve ezek az emberek hatalmas önbizalommal rendelkeznek, holott ennek éppen az ellenkezője igaz. Nagyon alacsony önértékeléssel rendelkeznek. Általában gyerekkorukban érte őket olyan sérülés, ami akadályozta egészséges énképük kialakulását. Emiatt reagálnak túlérzékenyen, esetenként dühkitöréssel bárminemű kritikára.
Az arrogáns, önelégült viselkedés csak a felszín. Legbelül bizonytalan, szorongó gyerekek. (Párkapcsolat kezdetén éppen ez a sebezhetőség az, ami vonzóvá teszi őket a másik szemében.) Súlyosan nárcisztikus személyeken a terápia segíthet.

Forrás: nlcafe.hu