A csehek több mint fele szerint nagy biztonsági kockázatot jelentenek a cseh állam számára az országban élő külföldiek.
 
MTI - Ez derült ki a STEM prágai közvélemény-kutató intézet országos szintű felméréséből, amelynek eredményeit csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.
 
A válaszolók 57 százaléka vélte úgy, hogy a külföldiek nagy biztonsági kockázatot jelentenek. Ez a szám azonban így is három százalékponttal kevesebb mint 2012-ben.
 
A megkérdezettek szintén majdnem 60 százaléka úgy véli, hogy a Csehországban hosszabb ideje élő külföldiek közül nem mindenkinek kellene lehetővé tenni a cseh állampolgárság megszerzését.
 
"Azon álláspont híveinek aránya, hogy minden Csehországban élő embernek, függetlenül nemzeti és etnikai származásától, joga van a cseh állampolgárságra, mintegy másfél évtizede stabilan 40 százalék körül mozog" - olvasható a STEM elemzésében.
 
A megkérdezettek 48 százaléka azt mondta, hogy nincsenek semmiféle előítéletei a külföldiekkel kapcsolatban, míg 52 százalék előítéleteket ismert be.
 
A STEM szerint a külföldiektől való félelem a főiskolások és az egyetemisták körében a legalacsonyabb, míg az alacsony képzettségűeknél a legmagasabb. A válaszolók pártpreferenciáit tekintve valamivel nagyobb az idegenektől való félelem a baloldalon (65 százalék), mint jobboldalon (55 százalék).
 
A felmérést április elején, még a bostoni merénylet előtt készítették mintegy ezer fős mintán.