Múlt év novembere óta Budapest egyik legszínesebb klubja működik a Kossuth Klub épületében. Az átalakításról valamint az új műsorstruktúráról Ágoston Eszter programigazgatóval beszélgettünk.

- Maga a koncepció egy több éves előkészítő munka után 2012 első hónapjaiban vált véglegessé. Akkor már belsőépítészekkel dolgoztunk a terek kialakításán, és ezzel egyidőben dizájnerekkel és grafikusokkal gondolkodtunk a berendezésen, a honlapon. A Budapest Jazz Club, amivel egyébként szerettünk volna együttműködni, csak június végén állt tovább. Igazából az alapkoncepcióban őket egy integrált szervezetként képzeltük el a klub életében, aztán máshogyan alakultak az elképzeléseink. Amikor hozzáláttunk a koncertterem kialakításához, a legfontosabb szempont az volt, hogy magas szakmai színvonalú és multifunkcionális teret hozzunk létre. Így alkalmassá vált rendezvények, konferenciák vagy koncertek lebonyolítására is.

- Mit szólnak a vendégek, hiszen ezt megelőzően kizárólag jazzt lehetett itt látni, hallani? 

- Mindig kérdés egy új vagy újjá alakuló helyszínnél, hogy mik azok a gyerekbetegségek, amitől érdemes megszabadulni. Ma már egyre több programunk van, ám az elején nem volt olyan sok, többek között azért, mert biztosan akartuk teljesíteni, amit vállaltunk. A Muzikum Klubot sokfelé ágazó, színes és összetett szinergikus kapcsolatok organikus működése jellemzi, amit maga a ház és a benne zajló tevékenységek hoznak létre és alakítanak folyamatosan. Ez a Kossuth Klub épülete, ami 60 éves múltra tekint vissza, nagyon sok tevékenységéhez köthetően tart maga mellett hihetetlenül értékes embereket. Amellett szerencsés helyzetünk van, mert a Kossuth Klub igazgatója egyben a L'Harmattan könyvkiadónak is a vezetője, így aztán például a grafikus egy karnyújtásnyira van, a ház alagsorában nyomda működik, de a jegyeinket is tudjuk árulni a kiadó könyvesboltjaiban Budapest több pontján. 

- A Bisztró rész is újdonság. 

- Igen, megnyílt a Bisztrónk, így van melegkonyha, amit tényleg mindenki dicsér. Hihetetlen jópofa ételek közül lehet választani, ami a séfünk zsenialitását dicséri. Amikor egy lengyel együttes lépett fel nálunk, lengyel menüt kreált, aminek igazán nagyon jó visszhangja volt. Így nem csak a lelket, hanem a testet is tápláltuk. A konyhánál igen fontos szempont volt a minőség, és a látogatók számára megfizethető ár. Napközben is folyik ebédeltetés, tehát ez utóbbi nem volt mindegy.

- Mit lehet tudni a technikáról? 

- A sokadik erős lába ennek a klubnak a hangtechnikusok vonala. Az egész felszerelés park új, Meyer Sound technikával dolgozunk. Fürjes Andort kértük fel, hogy végezzen akusztikai felméréseket, aki többek között a MÜPA-n, és a Zeneakadémián is dolgozott. A cél az volt, hogy ebben a hosszúkás teremben a hang ne vándoroljon össze-vissza, így igazán összetett feladattal szembesültek a tervezők. Illetve azért is nehéz volt a feladatunk, mert ugyanolyan fontos, hogy a hangtechnikánk megfeleljen az igen neves külföldi jazz zenészek elvárásainak, mint a hazai feltörekvő zenekarokéinak vagy éppen népzenészekéinek és persze a közönségnek sem mindegy, hogy milyen minőségű muzsikát hall. Egyébként bármilyen furcsa, az ablakok is nagy kihívást jelentettek: hangcsillapító, rezgésnyelő párnákkal tömtünk ki őket, illetve szigetelő falakkal vontunk be, ami persze nappal levehető. Cél volt, hogy a lehető legtöbb dolog mobil legyen, hiszen sokféle programnak, feladatnak kell megfelelnünk. A színpad kicsit olyan mintha legóznánk, hiszen esetenként szükséges, hogy a produkció körbeülhető legyen. 

- Nyáron lesznek programok?

- A nyárra való tekintettel a belső udvart is Bisztrótérré alakítjuk, sőt engedélyt kaptunk az utcára is kitelepülni, amiről nekem Párizs jut eszembe, ahol szerencsém volt egy ideig élni. 
Emellett pedig miénk a megtiszteltetés, hogy a Nemzeti Múzeummal együttműködésben nyáron a Múzeumkertet is megtölthessük programokkal. Mindenféle programmal készülünk, családokat, gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket egyaránt szeretettel várunk majd erre az igazi belvárosi fesztiválhangulatú helyszínre, ami a Muzikumtól megszokott módon kellő méltósággal, huncut humorral és kreatív módon kelti majd életre a Múzeumkert hagyományait - legyen szó napozásról, olvasásról, érdekes és gondolatébresztő előadásokról, filmezésről vagy üveggolyós játékról.

- Hol hirdetitek a koncerteket?

- Mivel nagyon sokféle koncertünk van, 4-5 féle célközönséggel operálunk. Tehát biztos, hogy a jazzes vagy világzenét szerető közönség nem célpontja egy alternatív koncertnek vagy fordítva. Így aztán minden hónap elején leülünk és átbeszéljük, hogy az adott koncertekkel milyen médiumokat érdemes megkeresni. Egyébként a programfüzetünk Budapest minden részén fellelhető, valamint a honlapon is minden program elérhető. Általában a közönség egyik részét a zenekar rajongói teszik ki, míg a másik részét azok, akik a helyért rajonganak. Ez utóbbi nálunk még hiányzik, mert a klub nagyon fiatal, de a visszatérő közönséget látva jó úton haladunk. Nem panaszkodunk.

- Mi a valódi munkája nálatok a programigazgatónak?

- A koncepció kialakításától a felkéréseken, szervezésen keresztül a lebonyoltásig illetve a mindehhez kapcsolódó tájékoztatásig (legyen szó a grafikai munkálatok szervezéséről vagy akár erről a beszélgetésről éppen) nagyon változatos és izgalmas a programigazgatói munkám. Mindig van mit csinálnom! Szeretem annak a nehézségét, hogy egyszerre kreatív, szervezői, lebonyolítói és marketing szakemberként is működöm - sőt, egy-egy rendezvény kapcsán még plusz feladatkörökkel is kiegészül a lista. Nincs két egyforma rendezvény, két egyforma este. De szerencsés vagyok, mert imádom a munkám. Ami meghatározó ennél a klubnál számomra, hogy annyira különbözik a többitől. Méretében, koncepciójában, hangulatában egyaránt. Itt stukkó van a plafonon, üvegcsillár alatt lehet táncolni, kandalló előtt lehet csajozni, a tér tele pici helyszínekkel, intim és nagyon barátságos, emellett van egy méltósága a márványlépcsőnek, a korabeli bútorelemeknek. Élhetővé teszünk és élettel telítünk egy palotaépületet, itt a régi és az új találkozik, közben rockzene szól, vagy jazz, vagy világzene, vagy alternatív muzsika, miközben a régi falakról lecsüngő zöld növények között járunk, eszünk, iszunk, világotváltunk, barátkozunk.

forrás: nepszava.hu