Az MSZP szerint a Fidesz gazdaság- és társadalompolitikájának következménye, hogy idén januárban - a korábbiakhoz képest - kevés szülő nyitott Start-számlát gyermekének. 

Múlt pénteken a Világgazdaság írt arról, hogy a babakötvény-program indulása óta még egyetlen év sem kezdődött olyan gyengén, mint az idei. A Magyar Államkincstár adataira hivatkozva a lap azt közölte, hogy januárban a 7894 nyilvántartásba vett gyerek közül mindössze 1247-nek nyitottak a szülők Start-számlát, amelyen az államtól kapott 42 500 forint értékű életkezdési támogatást további összegekkel gyarapíthatnák.

Az MSZP az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy értékelte, a számlával kapcsolatos ügyintézés központosítása káoszt, és a számok tanúsága szerint leépülést hozott a 2004 óta működő rendszerbe. A gyermeket vállaló vidéki szülők a jellemzően kis összegű rendszeres megtakarítás miatt a jelek szerint nem vállalják a térségi központokba való utazással járó időt és költségeket - írta az ellenzéki párt elnökségi tagja, Korózs Lajos.