Egy-egy nagyobb élelmiszerbolt tejespultja körül bóklászva már-már zavarba ejtő joghurtkínálattal találkozhatunk, hiszen számtalan joghurtkultúra, gyártási eljárás és egyéb opció figyelembevételével kell(ene) kiválasztani az ideális portékát. Ez igencsak próbára teszi az embert, és hamar lemond a tudatos vásárló magabiztos pozíciójáról, inkább ösztönből, megszokásból vagy kalandvágyból választ. Az egyik legújabb változat a görög joghurt, amit nem olyan régen vonult be a köztudatba, és meglehetősen keveset tudunk róla.

Aki kóstolt már ilyen készítményt, az tudja, hogy a korábban megszokott joghurtoknál sűrűbb, krémesebb, és valamivel nehezebb. Állagát tekintve tehát valahol a ’hagyományos’ joghurt és a tejföl között helyezkedik el félúton. Ennek az az oka, hogy leszűrik, így távozik belőle a savó és a vize, a végeredmény pedig a ’hagyományos’ joghurtnál sokkal zsírosabb, selymesebb anyag lesz. Ez a fajta szűrt joghurt egyébként nem kizárólag Görögországra jellemző, hanem a térség más országaiban is fontos eleme a helyi gasztronómiának.  Hagyományosan juhtejből készül, de a boltok polcain sorakozó poharak többsége már tehéntejből készült változatot rejt.

A görög joghurtot afféle szuperételként tartják számon, és sokan ezzel hozzák összefüggésbe, hogy őshazájában rendkívül magas az átlagéletkor. Nyilván ebben szerepe van a hagyományos mediterrán táplálkozásnak és életstílusnak is, ám az tagadhatatlan, hogy a görög joghurt élettani hatásai nagyon kedvezőek, és érdemes rendszeresen magunkhoz venni belőle egy-egy adagot. Leginkább az emésztést és a bélflóra összetételét tereli egészséges keretek közé, ezért annak, aki ilyen problémákkal küzd, vagy szeretné megelőzni, érdemes rászoknia erre a tejtermékre. Szintén remekül bevethető fogyókúra idején, ugyanis annak ellenére, hogy magasabb a zsírtartalma, sokkal hatékonyabb ilyen célra, mint egyéb joghurtfajták. Ennek az az oka, hogy kedvező összetételének köszönhetően alacsonyabb a glikémiás indexe. Mindezeken túl csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert és a rák megelőzésében is nagy szerepe van.

Ha eredeti görög joghurtot nem is, de arra nagyon hasonlító változatot házilag is készíthetünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy szitába vagy tésztaszűrőbe textilt teríteni – legjobb a géz, vagy egy laza szövésű, tiszta konyharuha -, beleönteni a natúrjoghurtot, és türelmesen várni, amíg lecsöpög. Érdemes legalább kétpohárnyival nekivágni a projektnek, mert az eltávozó anyagok miatt lesz némi térfogatvesztés. Az elszántabbak egy kis tejszínnel is lágyítják a végeredményt, de ez a lépés kihagyható. Aki még ennél is elszántabb, a joghurtkészítés egész procedúráját letudhatja a saját konyhájában. Ehhez nem kell más, mint beszerezni némi házi tejet a piacról és a kedvenc natúr joghurtunkat a boltból, aztán otthon jön az alkímia. Felforraljuk a tejet, majd megvárjuk, amíg langyosra hűl. Ezután belekeverünk literenként 2-3 evőkanál joghurtot, meleg helyre tesszük, és a joghurtkultúra fajfenntartó ösztönére bízzuk magunkat a továbbiakban. Hőmérséklettől függően egy-két napig is eltarthat, amíg elérjük a kívánt állagot, de ha mindent jól csináltunk, ez előbb utóbb bekövetkezik. Már ezen a ponton rendkívül büszkék lehetünk magunkra, és akár meg is ehetjük, amit előállítottunk, de ha görög joghurtra vágyunk, még hátravan a fent ismertetett csöpögtetési procedúra. Valamivel bonyolultabb és hosszadalmasabb, mint leugrani a boltba és megvenni készen, de érdemes bajlódni vele, mert egészen más gasztrorégiókat járhatunk így be..

Forrás: donna.hu