Brit kutatók olyan intelligens mikrochipet fejlesztettek ki, amely az étvágyat szorítja vissza. Az elektronikus implantátum állatkísérletei most kezdődnek, és fejlesztői meg vannak győződve arról, hogy az eszköz a fogyókúrás műtétek hatékony alternatívájává válhat.

A chipet a bolygóideghez csatlakoztatják, amely az étvágy szabályozása mellett számos egyéb testfunkcióban is szerepet játszik. Az implantátum humán kísérletei a fejlesztők szerint három éven belül megkezdődhetnek.

Az Imperial College London kutatói Chris Toumazou és Sir Stephen Bloom professzorok vezetésével olyan „intelligens beültethető modulátort” fejlesztettek ki, amelyet elektródák segítségével a hasüreg peritoneális üregén keresztül vezetett elektródákkal csatlakoztatnak a bolygóideghez. A mikrochip és az elektródák olvassák le és dolgozzák fel az idegen belül az étvágy elektromos és kémiai jelzéseit. A chip ezután a mérési eredmények alapján reagálhat, és elektromos jelzéseket küldhet az agyba, hogy csökkentse vagy leállítsa az evési vágyat. A kutatók szerint az elektromos impulzusok helyett a vegyületek azonosítása szelektívebb és pontosabb eszköz létrehozását teszi lehetővé. „Az apró mikrochip megfelelően kidolgozott ahhoz, hogy leutánozza a valós idegi jelzéseket, amelyek az étvágy szabályozásáért felelősek” – magyarázta Toumazou professzor. „Segítségével kontrollálni lehet az étvágyat ahelyett, hogy azt mondanánk, egyáltalán ne egyen a páciens. Ahelyett tehát, hogy gyorsan enne, sokkal lassabban fog enni.” A laboratóriumi megvalósíthatósági vizsgálatok sikerrel zárultak.

Forrás: vital.hu