Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb
táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az
elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt "gyógyír" a mai napig a
leves. Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepő eredményre jutott: azt
állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti
lankadatlan népszerűségét.
Az elmúlt évszázadok hatalmas változásokat hoztak a
táplálkozás- és az orvostudományban, a lábadozó betegeknél alkalmazott diéta
azonban rendkívüli állandóságot mutat - állapította meg Ken Albala, a
kaliforniai University of the Pacific ételtörténésze, akinek ereményeiről a BBC
hírportálja közölt cikket.
A tyúkhúslevest már a 12. században ajánlották az orvosok a
megfázás gyógyítására. A betegek számára a népi bölcsesség is tápláló, erősítő
és könnyen emészthető ételt, főleg leveseket és kásákat ajánlott. Azóta modern
tudományos kutatások is igazolták, hogy a tyúkhúslevesnek nyugtató és
gyulladáscsökkentő hatása is lehet. Az egészséges levesek haszna pedig
nyilvánvaló: könnyen emészthető formában kínálnak az ember számára szükséges
tápanyagokat.
Ken Albala legfrissebb kutatásai szerint azonban a levesek
választása főleg ösztönös, és tudományosan igazolt hasznuk helyett leginkább a
bébiételekhez való hasonlóságuk adja vonzerejüket. Mindkét
"célcsoportnál" ugyanazok a követelmények: az ételnek táplálónak és
könnyen emészthetőnek kell lennie.
Az emberek ételhez fűződő lélektani kapcsolata a
gyermekkorba nyúlik vissza, tudat alatt fejlődik, ahogy felnövekednek.
"Így amikor vigaszt keresünk, azokhoz az ételekhez fordulunk, amelyeket
édesanyáink főztek nekünk, amelyeket az otthonnal kapcsolunk össze" -
magyarázza az étel pszichológiájával foglalkozó Christy Fergusson.
Ken Albala kutatásai szerint ráadásul a levesek receptjei
nem sokat változtak az évszázadok során: a hozzávalók és az elkészítési módok
is generációról generációra "öröklődnek".
Diana Henry szakács és gasztronómiai szakíró ezt
kifejezetten a levesek "gyógyír" státusával magyarázza. Úgy véli, hogy
a hagyományos elkészítés megőrzésének részben érzelmi okai vannak, hiszen
sokszor olyannak főzik, aki nehéz időszakon megy keresztül.
Forrás: MTI
0 Megjegyzések