A Boeing amerikai repülőgépgyártó cég pénteken elvégezte 787-es Dreamliner típusú utasszállító repülőgépe újratervezett akkumulátorrendszerének utolsó próbáját.
A lengyel LOT légitársaság gépén végrehajtott tesztrepülésen, amely a Flightglobal szerint 1 óra 49 percig tartott, az amerikai légügyi hatóság (FAA) két szakértője is részt vett a 11 fős személyzet részeként. A gyár szerint a próba "eseménytelen" volt, a légi teszt eredményeit és más, még a földön, valamint laboratóriumi körülmények között elvégzett próbák adatait hamarosan közzéteszik.

A próbarepülést az akkumulátorrendszer egyhónapos, mindenre kiterjedő földi tesztelése előzte meg. Ez egy újabb lépést jelenthez ahhoz, hogy a szövetségi légügyi hatóságok engedélyt adjanak az akkumulátorrendszeren végrehajtott módosítások alkalmazására, valamint ahhoz, hogy a géptípus ismét forgalomba álljon.

Forrás: MTI/EPA/Jacek Turczyk

A gyár gépeivel az év elején több váratlan esemény történt. Két esetben az akkumulátorok túlmelegedése okozott elektromos tüzet. Egy akkumulátorhiba miatti január 16-ai kényszerleszállás után pedig a típust világszerte földre parancsolták a légügyi hatóságok.