A magyarországi alkotmányos helyzetről vitáznak szerdán az Európai Parlamentben. 

Kételyek és veszélyek

Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke a magyarországi negyedik alkotmánymódosítás kapcsán elmondta: aggályos pont többek közt, hogy ha európai bírósági döntés alapján Magyarországnak fizetési kötelezettsége keletkezik, akkor annak finanszírozására eseti adó vethető ki, illetve a politikai hirdetések korlátozása.

"Nem arról van szó, hogy Magyarország rosszabb nálunk" - emelte ki Frank Engel a vita során. Az Európai Néppárt luxemburgi képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy ha kizárólag Magyarországra összpontosítják a bírálatokat, akkor a magyarokban az a benyomás alakulhat ki, hogy Európa nem a barátjuk. Hasonló érzések szerinte egyes más tagországokban is megfigyelhetőek, és ha a közösségi értékek kárára túlságosan előtérbe kerülnek az egyéni érdekek, akkor Európa "nagyon sok támogatót veszthet".

"Ne hecceljék az EU pitbullját!"

Hannes Swoboda, az európai szocialisták EP-frakciójának vezetője egyebek között világos állásfoglalást sürgetett a magyar kormányzat részéről a szerinte növekvő magyarországi antiszemitizmus ellen. Szájer József fideszes EP-képviselő arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a napokban magyar bíróság az alaptörvény negyedik módosítása alapján tiltotta be az Adj gázt! mottóval szervezett motoros felvonulást, amelyet a Nemzeti Érzelmű Motorosok rendeztek volna a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egyidőben.

Viszontválaszában Swoboda sürgette, hogy fejezzék be a "heccet" Viviane Reding biztos, bizottsági alelnök ellen, akit az osztrák politikus szavai szerint Magyarországon "az EU pitbulljának" igyekeznek beállítani.