Száznégy éves korában meghalt George Beverly Shea Grammy-díjas amerikai gospelénekes, a műfaj egyik legelismertebb szólistája, aki vallási rendezvényeken becslések szerint 200 millió ember előtt énekelt élőben szerte a világban, Észak-Dakotától Észak-Koreáig.

A Billy Graham prédikátor "előénekeseként" is ismert kanadai származású gospellegenda rövid betegség után kedden halt meg az észak-karolinai Ashville-ben, ahol az ugyancsak legendás lelkész közvetlen közelében lakott. Halálhírét is a Billy Graham Egyesület közölte.

Az öblös bariton hangjáról ismert énekes 1947-ben csatlakozott a híres prédikátor csapatához és majdnem hat évtizeden át lépett fel a Graham előadásait kísérő koncerteken, egészen addig, amíg a lelkész megromlott egészségi állapota miatt abba nem kényszerült hagyni a nyilvános szerepléseket. Előfellépőként Beverly Shea hozta hangulatba a közönséget a nagyszabású istentiszteleteken, amelyeket sportcsarnokokban és a kongresszusi központokban tartottak. Azt vallotta, hogy a régi zsoltárok egyszerűsége vonzotta az embereket zenéjéhez.

Shea-nek több mint 60 albuma jelent meg vallásos énekekkel. Tízszer jelölték Grammy-díjra, Southland Favorites című nagylemezével 1965-ben el is nyerte azt. 1978-ban bekerült a Gospel Dicsőségcsarnokába, 88 éves korában kiadta első country&western albumát. 2011-ben, 101 évesen Grammy-életműdíjjal ismerték el művészetét.

Billy Graham egy 2002-es interjúban azt mondta, hogy bár már több mint fél évszázada Bev' Shea énekét hallja, a jövőben is inkább őt hallgatná, mint bárki mást.

forrás: index.hu