A környezetvédők nyomásának köszönhetően az élelmiszereken
ma már kötelező feltüntetni, miből készültek. Így legalább tudjuk, mivel
akarnak megetetni bennünket az élelmiszergyártók. Vagy mégsem?
Induló sorozatunkban elmondjuk olvasóinknak, mik azok az
élelmiszeradalékok, amiket E-számokkal jelölnek.
Vajon miért kevernek adalékanyagokat az élelmiszerekhez? A
válasz egyszerű: tovább eltartható, jobban néz ki, nagyobb a térfogata (tehát
többnek látszik). Ha azt olvasod gyümölcslé, akkor a gyümölcsnek a levét iszod.
Ha az áll ott, hogy gyümölcsital, akkor a gyümölcs valamely része valamilyen
formában benne van az italodban. Lehet, hogy a szára, lehet, hogy a héja,
lehet, hogy az egész gyümölcs, de válogatás nélkül. Ismerjük a szilvát, kissé
erjedt állapotban. Na az is benne lehet. Vérnarancs-italt vettél? Mitől olyan
szép piros? Valószínűleg a céklától, amit tartalmaz. De te vérnarancsot akarsz
inni, nem céklát. Majd ha céklát akarsz, akkor szólsz.
Az élelmiszeripar vegykonyháján azért dolgoznak, hogy a
olcsó anyagokból létrehozott, ehetőnek vélt dolgokat minél drágábban eladják a
vásárlóknak. Például feltalálták a vágható vizet is. Hiszen a párizsi túlnyomó
része víz, amit az adalékanyagokkal (zselésítőkkel, térfogatnövelőkkel) kötnek
meg. Így drága igazán csak a víz. Ráadásul nem is hétköznapi ivóvízről van szó,
hanem az olcsóbb ipari vízről. Amit önmagában senki nem inna meg. Csak valamibe
belekeverve. Például a párizsiba.
Egy férfira, vagy nőre sem úgy vágyunk igazán, ahogy szembe
jön velünk az utcán. Kiöltözve, illatosítva, sminkkel gazdagon dúsítva. Mert
nagy lehet a csalódás, ha végül kiderül a meztelen igazság.
Nekünk vegetáriánusoknak nem jelent problémát, ha egy
ételnek természetes az íze, és úgy néz ki, ahogy a természet
"megtermelte". Aki iparilag feldolgozott élelmiszereket fogyaszt
fontosnak tartja (több felmérés is ezt bizonyítja), hogy miként néz ki az
élelem???, amit elfogyaszt.
Ha egy húsból lévő lényt elpusztítunk, az azonnal
rothadásnak, bomlásnak indul. Ezt mindannyian tudjuk. Ám ha egy növényt
(zöldséget, gyümölcsöt, gabonát) leszüretelünk, learatunk, az továbbra is élő
anyag marad. Hiszen a télire eltett krumpli, hagyma, és hasonlók leszedve
tovább növekednek, sőt tavasszal elültetve őket őszre termést hoznak, tehát
szaporodásra is képesek. Egy karácsonyra levágott disznót ha tavasszal elásunk
a fölbe, az nem fog őszre kismalacokkal megörvendeztetni bennünket. Na ezért
hívjuk a növényi táplálékot élőnek. Ez a táplálék még életet hordoz, amit
ráadásul képes átadni bárkinek, aki elfogyasztja. De próbáljuk meg a csirkét
elültetni a kertben. ősszel, amikor kiássuk, nagy meglepetés fog érni
bennünket. Tapasztalni fogjuk a különbséget az élő és a nem élő anyag között.
(Fontos! Egy gyümölcs, vagy zöldség addig valóban élő, amíg valamiképp fel nem
dolgozták. Főzés, sütés, szeletelés, keverés más anyagokkal megváltoztatja az
általa hordozott életet. Minél magasabb a feldolgozottság, annál kevesebb a
benne lévő élet is, vagy annál rövidebb ideig létezik benne. Ezért kell például
az elkészült ételt mielőbb elfogyasztani. Tehát csak annyit készítsünk, ami egy
alkalommal el is fogy.)
Szóval az adalékanyagok egyrészt az élet látszatát akarják
fenntartani. A már rég halott húsok úgy néznek ki tőlük, mintha frissek
lennének. A vásárló pedig először a trükköt veszi be. Aztán a
"terméket".
Az élelmiszeripar "tudósai" azt mondták az
adalékanyagokat engedélyezőknek, hogy ezek az adalékok olyan kis mennyiségben
alkotják az élelmiszereket, hogy nem lehetnek károsak az emberi szervezetre.
Pedig ismerek több olyan "jó húsban" lévő, azaz rendkívül túlsúlyos
embert, aki simán bevág reggelire fél kiló vörösárut. Ez utóbbi a párizsi,
virsli, krinolin és hasonlók húsipari elnevezése. A tudósok pedig jóval kisebb
elfogyasztott adagokra gondolnak, amikor kiszámolják az adalékanyagok
egészségre már káros mennyiségeit.
A trükkök közé tartozik, hogy bizonyos adalékok elfedik
néhány nagyobb mennyiségben használt adalékanyagok ízét. Néha úgy, hogy más
ízeket felerősítenek. Ez az ízerősítés az elviselhetőség határán belül marad,
ezért elfogadhatónak ítélik a vásárlók. Ráadásul még hozzá is szoktatták őket,
tehát igénylik. De ha tudnák, hogy mit fednek el vele akkor már nem is lenne
olyan szép a menyasszony. Esetenként azok az adalékok, amelyeknek az ízét
elfedik, már egy kiskanálon sem férnének el. Tessék mondani Tudós Hölgyek/Urak!
Önök beadnának gyermeküknek egy kiskanálnyi nátriumot? Csak egy egészen kicsi
kanálnyit. Azt azért megnézném. Pedig azt állítják, hogy az önmagukban mérgező
anyagokat más adalékokkal keverve csökken a mérgező képesség. De józan ésszel
felmérve, ha valami egyszer mérgező, akkor az az is marad, keverhetik bármivel.
Ugyanis ha a hozzákevert anyag valamiért eltűnik, kivonódik, elpárolog (nem
kívánt törlendő), akkor megint csak ott lesz a súlyosan mérgező adalék
önmagában. Csak akkor már nem érezzük az ízét. A hatását viszont egy idő után
tapasztaljuk, hiszen szervezetünk csak egy ideig, és csak egy részétől képes
önállóan megszabadulni tőle. Orvosaink pedig először értetlenül állnak a
betegség előtt, majd megpróbálják megindokolni, hogy mi lehet az oka. Ritkán
sikerül eltalálni az igazi okot, de azért mondanak nekünk valamit. Ám erről
majd később.
Azért furcsák ezek a tudósok. Hogy, hogy nem sűrűn lehet
találkozni velük a bioboltokban és a biopiacokon.
A másik furcsaság, amit az engedélyeket kiadó hivatalos
szerveknek beadtak az, hogy az adalékanyagok élettani hatásait állatkísérletek
segítségével állapították meg. Úgy tudjuk, hogy elég kevés ember hasonlít az
állatokra. A test tápanyagszükségleteit illetően elég nagyok a különbségek.
Szóval nem igazán nyugtat meg, hogy a fehér egerek testtömegükhöz képest
egészen nagy mennyiségű káliumtól hajlandók csak elpusztulni. Ám egy
"üdítő" ital egy literje ebből az anyagból akkora mennyiséget
tartalmaz, amivel szívműtéteknél a szívet megállítják. A nyári hőségben a
reklám szerint jól esik egy üveggel a jéghidegből. Aztán ha elég gyorsan
sikerül elfogyasztani belőle egy litert, akkor megáll a szív. A halottkém
szerint tüdőgyulladás miatt távozott közülünk olyan hirtelen szerencsétlen
embertársunk. Pedig csak a szívét állította meg a nagy mennyiségben
elfogyasztott adalékanyag. Reggel még makkegészségesen irány a Balaton, délután
meg elhalálozás tüdőgyulladásban! Nem akarok okostojás lenni, de amióta
feltalálták a számítógépet és az informatikát, az orvosi adatokból elég könnyű
lenne levonni a következtetést. De hát az orvosi varázs-szó, a tüdőgyulladás -
nem beszélve a szívrohamról - minden olyan esetben elhallgattatja az érdeklődő
illetékeseket, amikor az orvos egyébként széttárná a karját, vagy a vállát
vonogatná, ha megkérdeznék a betegség, vagy a halál okát. Ez a két
"betegség" sok mindent elfed. Az élelmiszeripar "áldásos"
ténykedését is.
Csala Sándor Attila
Színezékek
E102 Tatrazin
Egyike az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagoknak.
Használatát Németországban az elmúlt években korlátozták, de az EU engedélyével
különböző termékekben ismét megjelent. Allergiát, asztmát, csalánkiütést okoz.
Ausztriában 1984 óta tiltott. Svájcban szintén.
E104 Kinolinsárga
Szintetikus színezőanyag: a patkányokra és az egerekre nézve
ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértői bizottság kutyákon végzett rövid
idejű vizsgálata szerint "nem mutatható ki egyértelmű toxikus hatás".
Káros hatása az emberre nem ismeretes. Az USA-ban élelmiszerszínezőként tilos
használni. Feltehetőleg allergiát okoz.
E110 Narancssárga S
Feltehetőleg allergiát okoz.
E120 Kárminsav
Feltehetőleg allergiát okoz.
E122 Azorubin
Az eddigi állatkísérletek során - nagyobb adag esetén - a
legkülönfélébb mellékhatásokat figyelték meg (a vérképre, a tüdőre, a
nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre hat). Feltehetőleg allergiát okoz.
E123 Amarant
Szintetikus anyag, amely viszonylag gyakorta okoz allergiát.
Az állatkisérleteknél karcinogén és mutagén hatást okozott. Az USA-ban 1976 óta
tiltott.
E124 Neukockin, Ponszó 4R
Feltehetőleg allergiát okoz. Az USA-ban betiltották.
E127 Eritrozin
Szintetikus anyag: az állatkísérletek azt jelzik, hogy az
eritrozin gátolja az idegrendszer normális működését. Egyes vélemények szerint
a hiperaktív gyerekeknél fokozott viselkedési zavarokat válthat ki. Az
állatkísérletek során erős gyanú merült fel, hogy befolyásolja a pajzsmirigy
hormonjának működését (amit részben rákra utaló elváltozások is jeleztek).
Feltehetőleg allergiát okoz.
E129 Allura vörös
Vörös azofesték: az állatkísérletekben viselkedészavarokat
(hiperaktivitást) okozott. Az anyagcseréhez való viszonya tisztázatlan.
E150c Karamell (ammóniás) és
E150d Karamell (ammónium-szulfitos)
Az állatkísérleteknél nagyobb adagban görcsöket váltott ki
és csökkentette a fehérvértestek számát (módosította a vérképet, ami rákkeltő
hatásra utalhat). Ausztriában csak a barna sör színezéséhez engedélyezett.
E151 Brillantfekete BN
Feltehetőleg allergiát okoz. Ausztriában csak a kaviár
színezéséhez engedélyezett.
E154 Barna FK
Az állatkísérletek májat és szívet károsító hatásra utaltak.
Egyidejűleg csaknem valamennyi szerv elszíneződött (vélhetően egy - az E154-ből
származó - ismeretlen anyagcsereterméktől). Az USA-ban betiltották.
E155 Barna HTK
A tulajdonképpeni színezőanyag mintegy 20 százalékban
tartalmaz be nem azonosított kiegészítő adalékanyagokat. Ezek bizonyos része a
vesékben és a nyirokerekben lerakódik.
E160b Annatto, bixin, norbixin
Feltehetőleg allergiát okoz.
E161g Kantaxantin
Természetes anyagként a rákokban fordul elő. Narancsszínű
élelmiszerfesték-változatát szintetikus úton állítják elő. Az E161g bár a
haleledelben tiltott, a pisztrángok "átszínezéséhez" mégis ezt
használják. Kiegészítő anyagként bekeverik a baromfitápszerbe is (a
tojássárgája "természetes" színének beállításához ill. a csirke
bőrének pigmentálásához).
A "szépipar" a barnítószer tablettákban
alkalmazta, de használatát szembántalmakat okozó hatása miatt meg kellett
tiltani. Az egészségügyi világszervezet (WHO) álláspontja szerint a Kantaxantin
májkárosodást okoz.
E171 Titán-dioxid
Fehér színű ásványi adalék. Elsősorban cukorkák, drazsék
fehérre festéséhez használják. Mivel eddig alig vizsgálták, a mellékhatásai nem
ismertek.
E174 Ezüst
Édességek színezőanyagaként ismeretes, de használják az
ivóvíz-fertőtlenítésre is. Az állatkísérletek elgondolkodtató eredményei
immunrendszerre gyakorolt hatásról és számos enzim funkciójának blokkolásáról
szólnak.
E180 Litolrubin BK
Vörös azofesték. Hosszútávú kísérletek patkányoknál és
egereknél fokozott halandóságot jeleztek. A legkülönbözőbb mellékhatásokat
fejti ki a vesére, pajzsmirigyre, lépre és az immunrendszerre. Jelenleg csak
sajtbevonatként való felhasználása engedélyezett.
Ceresz-sárga GRN (nincs száma)
Cereszvörös G (nincs száma)
Azo-festékek. Feltehetőleg allergiát okoznak.
Tartósítószerek
A tartósítószerek szerepe az, hogy a penészgombák vagy
baktériumok okozta romlás késleltetésével megnöveljék az élelmiszerek
eltarthatóságát. A közhiedelemmel ellentétben azonban a tartósítószerek
elősegítik a mikotoxinok (a penészgombák által termelt mérgek) képződését is. A
tartósítószereket nem minden esetben kell feltüntetni: főleg akkor nem, ha az
élelmiszerbe kevert (más) adalékanyaggal kerülnek a termékbe. Tartósítószert
használnak a haltermékek, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a kenyér, a pékáruk,
a saláták, a margarin, a salátaszószok, a bor, a szárított gyümölcsök stb.
tartósításához.
E201 Nátrium-szorbát
Az E201 - ellentétben a többi szorbinsókkal - teratogén
(fejlődési rendellenességet okozó) anyagnak bizonyult.
E210 Benzoesav
E211 Nátrium-benzoát
E212 Kálium-benzoát
E213 Kálcium-benzoát
A benzoesav nyomokban számos élelmiszerben mint természetes
alkotóelem van jelen (pl. a tejtermékekben, a gyümölcsökben, vagy a mézben).
Tartósítószerként adagolva azonban ennek ellenére mellékhatások jelentkezhetnek.
A benzoesav és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A
macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet. Az E210-213 az embernél
viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Az
L-Aszkorbinsav (E300) jelenlétében a benzoesavból benzol képződik.
Fennáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat.
Érzékeny embereknél - különösen az aszpirin-allergiásoknál - allergiát
(asztmát, csalánkiütést) okozhatnak.
E214 Etil-(p-hidroxi-benzoát)
E215 Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát)
E216 Propil-(p-hidroxi-benzoát)
E217 Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát)
E218 Metil-(p-hidroxi-benzoát)
E219 Nátrium-metil (p-hidroxi.benzoát)
A PHB-észterek átlagon felüli gyakorisággal váltanak ki
allergiás reakciókat. Görcsoldó képességük több, mint százszorosa a
nátrium-benzoeáténak (E211). Az élelmiszernek fémes mellékízt adnak. Érzékeny
embereknél allergiás tüneteket okozhatnak.
E220 Kén-dioxid
E221 Nátrium-szulfit
E222 Nátrium-hidrogénszulfit
E223 Nátrium-metabiszulfit
E224 Kálium-metabiszulfit
E226 Kálcium-szulfit
E227 Kálcium-hidrogénszulfit
E228 Kálium-hidrogénszulfit
A kén-dioxid és a kénessav sói (szulfitok) nemcsak
tartósító, hanem szépítőszerek is. A legáltalánosabban használt, legősibb
adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a B1 vitamint. A
szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet vagy asztmarohamokat
idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt
bekövetkezett halálesetek is.
Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok
tartósításához használják. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat: egyeseknél
rosszullétet, fejfájást, hasmenést - rosszabb esetben anyagcsere- vagy
idegrendszeri zavart. A kén-dioxidról rákkeltő hatás feltételezhető (ugyanis
más anyagokkal együtt hatva elősegíti a rák kialakulását).
E230 Bifenil
E231 o-fenil-fenol
E232 Nátrium-o-fenil-fenolát
A citrusfélék gombaölő szere, amelyet legtöbbször kombinálva
alkalmaznak. Tulajdonképpen peszticideknek számítanak. Az állatkísérletek során
elősegítették a hólyagrák kialakulását (főleg E232 és E233 kombinációi). Az
E230 adalék már az élelmiszeripari gyártóüzemekben is több halálesetet okozott.
Vigyázat! A citrusfélék hámozásakor az adalékanyag egy
részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a narancs,
citrom, stb. csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal itatják át nedvesség
ellen, inkább ne engedjük a gyereket ezzel a papírral játszani!
E233 Tiabendazol
A banán penészgomba elleni védőanyaga. Ezen kívül orvosság
is, amelyet kiegészítőleg, peszticidként is felhasználnak. Az egerekkel
folytatott kísérletek során veseártalmat és fejlődési rendellenességeket
tapasztaltak.
Az E230-234-gyel kapcsolatos pontos toxikológiai vizsgálatok
még hiányoznak. A kezelt citrusfélék és a banán héjától addig is óvakodjunk!
E235 Natamicin
Bevált, a szervezet számára könyen kezelhető szer:
nemibetegségek, lábgomba és szájpenész elleni antibiotikum (gombaölő szer).
Ezidáig csak recept ellenében, vagy bolti sajtféleségekkel lehetett beszerezni.
A tervek szerint az EU-ban szárazkolbász- és szalámiféleségek
tartósítószereként engedélyezik. Kiterjedt élelmiszeripari alkalmazása esetén
félő, hogy nő a kórokozók vele szembeni ellenállóképessége, ami csökkenti a
natramicin gyógyszerként való alkalmazási lehetőségeit.
E239 Hexametilén-tetramin
Univerzális felhasználású szer, melyet orvosságként köszvény
és húgyúti fertőzések esetén is alkalmaznak. Formaldehiddé alakul.
Tartósítószerként való használata eddig kizárólag a Provolone-fajtájú sajtok
esetében engedélyezett.
E242 Dimetil-dikarbonát
Úgynevezett hidegcsillapító anyag, amit főleg üdítőitaloknál
és dobozos teánál használnak. A dimetil-dikarbonát közvetlenül a hozzáadás után
feloldódik, miközben mindenféle mellékreakciókba lép a semlegesítendő
mikrobákkal, és az élelmiszerben lévő egyéb anyagokkal. Többek között -
nyomokban - metil-karbamát képződik (a karbamátot peszticidként is
alkalmazzák).
E249 Kálium-nitrit
E250 Nátrium-nitrit
E251 Nátrium-nitrát
E252 Kálium-nitrát
A nitrátok és nitritek súlyos környezeti-egészségi veszélyei
(a trágyázással kapcsolatosan) naponta kerülnek terítékre. Ennek ellenére pl. a
sonka pácolásához használt sós lé megengedett nitráttartalma a tízszerese az
ivóvízben engedélyezett maximumnak. A nitritet a húskészítmények (töltelékáruk)
színezésére használják, emellett a kolbász- és szalámifélék eltarthatóságának
növelésére is. A nitrátokat(E251, E252) ezenkívül a kemény, szeletelhető sajtok
tartósításához és érlelt halkészítmény-különlegességek érleléséhez is
használják. A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak át, ez utóbbi a
gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez
elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását.
A nitrátok különösen a kisgyerekek számára jelentenek
állandó veszélyt. Meggátolják a vörösvértestek oxigénfelvételét, ami cianózist
(ún. kékbetegséget) válthat ki.
E280 Propionsavak
E281 Nátrium-propionát
E282 Kálcium-propionát
E283 Kálium-propionát
A propionsav különböző élelmiszerek természetes alkotórésze.
Patkányoknál az előgyomorban rákhoz hasonló elváltozásokat okozott. Egyes
szakvélemények szerint ránk nézve ártalmatlan, mivel az embernek nincs
előgyomra. 1988-ban Németországban betiltották, de az EU engedélyezte bizonyos
kenyérfajtákhoz.
E284 Borsavak
E285 Nátrium-tetraborát (borax)
Az EU mint a kaviár tartósítószerét engedélyezte (eddig ott
is tiltott volt). A borátok erősen toxikus hatású anyagként ismertek, amelyek
ráadásul a szervezetben felhalmozódnak.
Mérgezés esetén ismert ellenszere nincs!
E925 Klór
E926 Klórdioxid
Az ivóvíz klórozására (csírátlanítására) használják. A
klórból kloroform keletkezhet, ami zuhanyozáskor belélegezve, vagy a bőrön át
jut a szervezetbe. A klórozott víz ezenkívül kedvezőtlenül befolyásolhatja a
pajzsmirigy működését. A klór hasznosságának - higiéniai szempontból
kifogástalan ivóvíz, vagy a mellékhatások - összevetése egyedi mérlegelést
igényel.
Köszönetünket fejezzük ki a német ÖKO-TEST kiadónak és a Győri
Ökológiai Stúdiónak, hiszen ez a cikk segítségük nélkül sokkal nehezebben jött
volna létre!
A részletes információkat lejegyezte:
Sipeki Szilvia
Forrás: vegetarianus.hu
0 Megjegyzések