Az országban összesen több mint 1600 kilométer védvonal mentén védekeznek és tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. 
  
Átemelik a Hortobágy-Berettyó vizét a Hármas-Körösbe
Korlátozták a belvíz szivattyúzását a Hortobágy-Berettyóba, egyúttal szombat délelőtt megkezdték a folyó vizének átemelését a Hármas-Körösbe - tájékoztatta a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t. Bara Sándor védelemvezető közölte: Mezőtúron 24 ideiglenes szivattyúállást telepítettek, de szükség esetén a kapacitás növelhető. A Hortobágy-Berettyón Borznál szombat reggel 399 centiméter volt a vízállás, a folyón harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Berettyó torkolati szakaszán is harmadfokú a készültség és az áradás pedig folytatódik. Az igazgatóság mind a 12 belvízvédelmi szakaszán készültséget rendeltek el, ebből 4 helyen harmadfokú a védelmi szint.
Másodfok a Túron
A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője közölte: a folyó a romániai szakaszán apad, Garbolcnál péntek éjszaka tetőzött, a hazai szakaszán pedig végig árad. Bodnár Gáspár elmondta: a Tisza felső szakaszán folytatódott az apadás, Tiszabecs alatt azonban még áradás tapasztalható. Továbbra is elsőfokú készültség van érvényben a Tisza jobb partján Vásárosnamény és Lónya, valamint a bal parti védvonal mentén Vásárosnamény és Gávavencsellő között. A Kraszna a hazai területen végig árad, Nagyecsed és Olcsva között még mindig harmadfokú, a többi szakaszon másodfokú a készültség. A Szamos Szatmárnémetinél tetőzés közelében van, a hazai szakaszán végig árad, de az előrejelzések szerint további, akár készültségi szintet is elérő vízszintemelkedésre kell számítani.

 A Lónyay-főcsatornán nem változott a riasztási szint, Kótaj és Berkesz közötti védvonalon másod-, míg Kótaj és Gávavencsellő között elsőfokú készültség van. A belvízhelyzettel kapcsolatban az igazgató elmondta: a vízügyi igazgatóság működési területén a Nyírség két szakasza kivételével mindenütt belvízvédelmi készültség van érvényben, az elöntött terület nagysága meghaladja a 22 ezer hektárt.
Egész éjjel a gáton voltak a Marcal mentén 
Egész éjszaka folytatódott az árvízi védekezés a kiöntött Marcalnál. A folyó vízszintje stagnál, de folytatják az úgynevezett jászolgát építését - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szombat reggel az MTI-t. Németh Tamás elmondta: péntek éjjel változó létszámmal - 70-250 emberrel - folytatták az árvízi védekezést, továbbépítették az úgynevezett jászolgátat (két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védmű), amely most mintegy 130 méter hosszú, és még 60 métert szeretnének hozzáépíteni. A jászolgát azért fontos, mert ez akadályozza meg, hogy a Marcal tovább áradjon Marcaltő felé - magyarázta Németh Tamás. Hozzátette: Marcaltőnél nyúlgátat (átmeneti védőtöltést) hoztak létre pénteken, ez védi a beáramló víztől a települést, amelynek határában a folyó elöntötte a kerteket.
Nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága
Tegnap óta sehol nem történt jelentős változás az országban, az időjárás sem rontja jelentősen az ár- és belvízi helyzetet. Több folyón ugyan a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben, de igazán sok feladatot jelenleg a belvíz ad, az elöntött területek nagysága lassan megközelíti a 200 ezer hektárt. Jelenleg a folyók hazai szakaszának 1615 kilométeres hosszán – Tisza, Bodrog, Tarna, Túr, Mura – elsőfokú, 639 kilométer hosszon – Ipoly, Fehér-Körös, Lónyai főcsatorna, Rába, Sajó, Zagyva – másodfokú, míg 533 kilométeren – Berettyó, Hortobágy-Berettyó, Fehér-, Fekete-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös, Kraszna, Takta, Zala – hármas fokozatú védekezés zajlik - tájékoztatott Hajdu Márton százados, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.
Hat megye tíz településén árvízi, 13 megye 80 településén pedig belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 192 ezer hektár, csaknem húszezer hektárral több, mint két nappal ezelőtt. Összesen 313 szivattyúval igyekeznek az ár- és belvízi helyzeten javítani, eddig 20300 homokzsákot helyeztek ki - áll a közleményben. Belvíz miatt eddig az országban összesen 17 embert kellett kitelepíteni otthonából, legutóbb Baranya megyében Siklóson, ahol löszfalomlás miatt két épület hat lakóját kellett menteni.

Egy munkagép vágja át a Hortobágy folyó védtöltését az ágotai árvízi vészelzáró mű közelében, Püspökladány térségében 2013. április 5-én. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tizvizig) szakemberei a nagyiváni, 40 millió köbméter belvíz befogadására képes vésztározóba vezetik a Hortobágy vizét. A Hortobágy-Berettyó folyón továbbra is harmadfokú a készültség. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fejér megyében a folyó-és állóvizek, illetve a belvizes területek vízállása stagnál vagy kis mértékben apad. Pénteken este még egyszer kérték a katasztrófavédelem segítségét pincébe folyt víz miatt. Egy dunaújvárosi családi ház udvarán megtelt az esővízgyűjtő akna, amelyből a víz szivárogni kezdett az épület pincéjébe, ezért a hivatásos tűzoltók az aknából a vizet kiszivattyúzták.
Zala megyében a tegnapi esőzés nem indított el újabb árhullámokat a patakokon és folyókon, a korábbi dupla árhullám is levonult. A megyei katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére tegnap mindössze csak kettő olyan segélyhívás érkezett, ami tűzoltói beavatkozást tett szükségessé, azóta pedig egy ilyen eset sem volt. A Principális csatornánál tegnap elkészült a mintegy ötszáz méter hosszú nyúlgát, itt a késő esti órákig még négy nagy teljesítményű szivattyúval távolították el a nagykanizsai tűzoltók a védett oldalról a vizet, feltehetőleg erre ma már nem lesz szükség, mert a csatorna már látványos apadásnak indult.
Vas megye területén normalizálódott a helyzet, a vízfolyások sehol nem tesznek szükségessé ár- és belvízi védekezést, és készültséget elérő helyzet sincs a megye egyetlen pontján sem, egy útszakaszt tartanak már csak a forgalom elől elzárva.
A katasztrófavédelem Győr-Sopron megyei hivatásos tűzoltó egységeit tegnap délután óta egyszer riasztották belvízvédelmi munkálatokhoz, Csornára. A kárhelyen a pincében körülbelül egy méter magasan állt a víz, a tűzoltók szivattyúval avatkoztak be, de lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A Rábán sehol nincs már elsőfokúnál magasabb árvízvédelmi készültség érvényben.
Veszprém megyében az elmúlt 24 óra összesen 22 riasztása közül 18 az ár- és belvízi helyzettel volt kapcsolatban. Ezek mindegyikénél pincében felgyülemlett víz szivattyúzásához kérték a tűzoltók segítségét. A Marcal folyó áradása miatt továbbra is szükség van homokzsákos védekezésre. Marcaltő és Egyházaskesző, Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között, valamint Marcaltő alacsonyabban fekvő részein négyszáz ember védekezik a Marcal áradása ellen. Az önkéntesek és a vízügyi szakemberek mellett pápai, ajkai és veszprémi hivatásos tűzoltó egységek is dolgoznak.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Éjszaka is apadtak Nógrád megye vízfolyásai, így már csak néhány területen van készültség, az Ipoly folyón Ipolytarnócnál harmadfokú. A belvízi helyzet is sokat javult, egyedül Ludányhalászi településen kell folyamatosan működtetni az átemelő szivattyút, ott továbbra is harmadfokú a belvízvédelmi készültség.
Hajdú-Bihar megyében a Hortobágy-Berettyó bal partján lévő Bucsa–Nádudvar, illetve a Szeghalom-Darvas védelmi szakaszon van harmadfokú árvízvédelmi készültség, utóbbit nemrégiben rendelték el. A megyében belvízzel elöntött terület nagysága meghaladja a 28 ezer hektárt, 6500 hektárnyi vetés és csaknem 7000 hektárnyi szántó áll víz alatt, tíz védelmi szakaszon van valamilyen szintű belvízvédelmi készültség. Az üzemben lévő 22 szivattyútelep tegnap összesen majdnem 4500 ezer köbméter belvizet emelt át a befogadókba. A megye tizenegy településén van első- vagy másodfokú belvízvédelmi készültség. A megye katasztrófavédelmi egységei tegnap 21 fővel, tíz eszközzel és 14 szivattyúval avatkoztak be, a vízkárelhárítási munkálatokban az önkormányzati tűzoltók is részt vettek.
Békés megye valamennyi folyóján, a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas–Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön, és most már a Fehér-Körösön is harmadfokú árvízvédelmi készültség van. Tizennégy önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, három településen másodfokú a készültség, a többiben a legalacsonyabb szintű. Pénteken az esti órákban egy sarkadi lakóépülethez tartozó vegyes tüzelésű kazánt veszélyeztetett a belvíz. A sarkadi önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, szivattyú segítségével eltávolították a felgyülemlett vizet. Mezőkovácsházán a sok csapadék miatt egy lakóépület fala dőlt össze, magával rántva a házat, elhajlítva a gázvezetéket Az ingatlan évek óta lakatlan, rossz állapotú volt. A kiérkező hivatásos tűzoltók értesítették a gáz- és az áramszolgáltatót.
Csongrád megyében hét önkormányzat elsőfokú, három pedig másodfokú belvízvédelmi készültség mellett végez vízkárelhárítási tevékenységet, összesen 118 ember 15 technikai eszközzel dolgozik, belvíz közel 38 ezer hektárnyi területet borít. A vízügy megyeszerte harminc szivattyútelepet üzemeltet, legtöbbjét szünet nélkül, éjjel-nappal. A szivattyúk tegnap 4,7 millió köbméter vizet emeltek át. Jobb a helyzet a folyóknál, árvízvédelmi készültséget eddig csak a legalacsonyabb fokozatban kellett elrendelni a Tisza egyik szakaszán, ott megfigyelő szolgálat működik. Tegnap este óta csupán az ár- és belvíztől független műszaki mentéseknél avatkoztak be a megye tűzoltói.
Önkéntesek a megáradt Zagyvába szivattyúzzák a belvizet Jászalsószentgyörgy határában 2013. április 5-én. Az Ökomenikus Segélyszervezet és a Közép-Tisza- vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködéseként 5 nagyteljesítményű szivattyút telepített Jászalsószentgyörgyre a segélyszervezet. MTI Fotó: Mészáros János

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Zagyva folyó mellett fekvő Jászalsószentgyörgyön működésbe helyezték azt az első öt szivattyút, amelyek az Ökumenikus Segélyszervezet és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködésének keretében segítik a belvíz elleni belterületi védekezést. A szivattyúk egyenként percenként 1200 liter vizet tudnak mozgatni, a készülékeket pedig a segélyszervezet helyszínen tartózkodó munkatársai és önkéntesei fogják működtetni és szükség szerint újabb helyekre eljuttatni. A vízügyi szakemberek a nagyiváni, 40 millió köbméter belvíz befogadására képes vésztározóba vezetik a Hortobágy vizét. A Hortobágy-Berettyó folyón továbbra is harmadfokú a készültség. A megyében több mint 25 ezer hektár áll belvíz alatt, de a tűzoltók beavatkozására ez idáig nem volt szükség.
Tegnap délután óta nem volt szükség a Pest megyei katasztrófavédelem beavatkozására belvízzel kapcsolatban. Az Ipoly ipolytölgyesi és a Zagyva szentlőrinckátai szakaszán folyamatos apadás figyelhető meg. Több településen még mindig belvízvédelmi készültség van, Nagykátán, Cegléden, Dömsödön és most már Tárnokon is másodfokú. Ezek a települések figyelőszolgálatot működtetnek.
Továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültség van Bács-Kiskun megyében Kunszentmiklós településen, ahol tizenegy szivattyú és harminc ember, köztük a kunszentmiklósi és szalkszentmártoni önkormányzati és önkéntes tűzoltók szivattyúzzák a vizet. A megye hét más pontján is vizet távolítottak el a tűzoltók.