Árad a Tisza, de a községben most nagyobb gondot okoz a hatalmas területeket elárasztó belvíz.

Martonosnál a Tisza kijött a medréből, ma délelőtt a zsilipnél 540 cm volt a vízszint magassága, az ártéri erdő nagy részén vízben állnak a fák. Törökkanizsánál a folyó szintje jelenleg 530 cm, a Magyarkanizsa felőli oldalon is elöntötte az ártéri erdőt.

A községben most mégsem a Tisza áradása okoz aggodalmat, hanem az, hogy hatalmas területeket – réteket, szántókat, kaszálókat – árasztott el a belvíz. Ördög Rudolf, a DTD magyarkanizsai részlegének vezetője elmondta, hogy az év első három hónapjában 240-250 mm csapadék hullott a község területén, miközben az átlag 60 és 120 mm között szokott lenni. A múlt héten alig két nap alatt 60 milliméternyi hó és eső hullott. A szakember szerint jelenleg millió köbméterekben mérhető a horgosi-martonosi és a kanizsai rétben meg a járáson hömpölygő víz. A csatornák megteltek, minden szivattyú napi 24 órát üzemel, de még így sem tudják jelentősen csökkenteni bennük a vízszintet. Remélik, hat napos folyamatos szivattyúzással sikerülni fog – félő azonban, hogy a holnap délutánra jelzett nagy mennyiségű csapadék megnehezíti a dolgukat.

Az ünnepek alatt is folyamatosan munkában voltak a DTD dolgozói. Van, aki 25-30 órás műszakot is vállalt. Szombat óta Vajdaságban kihirdették a rendes belvízvédelmi készültséget, ami azt jelenti, hogy azonnali beavatkozásokat lehet eszközölni minden kritikus területen, és erre készen is állnak mind a vízügyi vállalat dolgozói, mind a munkagépek.

(Ma)