MTI: A juttatást azok kaphatják jelenleg, akik az otthonuktól 100 kilométerre vagy annál messzebb vállalnak munkát vagy hat óránál többet kellene utazniuk. Az első fél évben a támogatás maximum százezer forint. A könnyítés célja, hogy minél többen találjanak itthon munkát.    
 Rugalmasabb feltételeket határoznak meg a lakhatási támogatás nyújtásánál - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára még március 20-án, miután Budapesten aláírták az 500. hatósági szerződést. A felülvizsgálat célja az, hogy még több pályázatot tudjanak befogadni. Például 6 helyett elég lesz 5 óra utazás, a munkaszerződés megkötése után is lehet majd szerződést kötni az állammal és az albérleti díj előlegeként is felhasználható lesz a támogatás – hangzott el az M1 Híradóban.
 
A Híradónak nyilatkozó Kovács Beáta Kazincbarcikáról költözött párjával Pécsre azért, hogy egy informatikai cég projektmenedzsere legyen. Pályakezdőként igénybe vehette a lakhatási támogatást. Fél évre 90 ezer forintot kap az államtól. Elmondta: a támogatás számára azt jelenti, hogy minden hónapban tudja törleszteni a diákhitelét és félre is tudnak tenni.
 
A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója a Híradónak azt mondta: eléggé szigorúak a szabályok. Janovics László közölte: szó van arról, hogy felülvizsgálják a fél év alatt szerzett tapasztalatok alapján a követelményrendszert és megpróbálnak könnyíteni a feltételeken.
 

Erről beszélt március közepén a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára is. Czomba Sándor akkor azt mondta: a jövőben az utazásra megszabott időkorlát hatról öt órára csökken, és a támogatás iránti kérelem a foglalkoztatás megkezdését megelőzően, és annak megkezdését követő 30 napon belül is benyújtható a munkaügyi kirendeltséghez.

A további változások között említette, hogy míg eddig csak utófinanszírozásra volt lehetőség, addig a jövőben előfinanszírozásra is lesz mód, így például egy albérlet kivételénél nem okoz majd gondot a pályázóknak az egy vagy kéthavi kaució kifizetése. A nemzetgazdasági tárca tervei szerint változik az is, hogy a közfoglalkoztatásban részt vevő pályázóknak nem kell megfelelniük annak a feltételnek, hogy legalább három hónapja nyilvántartott álláskeresők legyenek.
A foglalkoztatáspolitikai államtitkár hangsúlyozta: a lakhatási támogatás hozzájárul annak eléréséhez, hogy aki dolgozni szeretne, az az országhatáron belül találja meg a boldogulását.

Lakhatási támogatást azok igényelhetnek, akiket legalább 3 hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, vagy a pályakezdő álláskeresők, vagy csoportos létszámleépítéssel érintettek. Utóbbi két csoport esetében - és a jövőben a közfoglalkoztatottaknál - nem kell vizsgálni a nyilvántartási időtartamot. A lakhatási támogatás vissza nem térítendő támogatás, amely egy személyre az első hat hónapban havi 100 ezer, a második hat hónapban a 60 ezer, a harmadik hat hónapban pedig 40 ezer forint lehet.
Az érintettek a munkaügyi kirendeltségeknél tájékozódhatnak a lehetőségekről, és ha valaki megfelel a kérelem feltételeinek, 30-60 napon belül megkötik vele a hatósági szerződést.