weores
Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából kiállítást és konferenciát rendeznek április 26-án Szombathelyen. A tárlaton levelekkel, dedikált könyvekkel, rajzokkal találkozhatnak a látogatók, míg a tudományos konferencia a Valse triste című verset állítja a középpontba.
"Weöres Sándor olyan költő volt, akire ma is büszkén tekintünk" – jegyezte meg Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere korábban a Weöres Sándor-emlékév sajtótájékoztatóján. A város vezetője akkor elmondta: az év során több mint húsz helyszínen csaknem félszáz programot tartanak Vas megyében − rajzpályázatot hirdettek, vers- és prózamondó versenyeket szerveznek, április 26-án pedig emlékkonferenciát rendeznek és megnyílik a költő életművét bemutató kiállítás.

A tárlaton a költő szülővárosához, Szombathelyhez fűződő kapcsolatait, élményeit, a hozzá köthető emlékhelyeket idézik fel fényképek, dedikált könyvek és azok a levelek, amelyeket Weöres Sándor egykori osztálytársaival, tanáraival, nemzedékének kiemelkedő képviselőivel váltott. Emellett a költő által a második világháború elején papírra vetett papírrarajzokkal, térképekkel találkozhatnak a látogatók.

A centenáriumi tudományos konferencia a költőnek a Valse triste (Szomorú keringő) című versét állítja a középpontba, amely 1938-ban A teremtés dicsérete című kötetben jelent meg és amely egyike annak a 12 magyar versnek, amelyet a Szombathelyről elindult verssorozat darabjai közé válogattak.

Az "Egyik nyár akár a másik" című konferencia nyitó előadását Kenyeres Zoltán, az ELTE professor emeritusa, a költő monográfusa tartja, zárásként pedig a Weöres Sándor Színház színészei adnak műsort névadójuk tiszteletére.

A konferencia társrendezvénye a péntek délben Csöngén rendezendő Nagy Versmondás mintegy 600 diákkal, Jordán Tamás vezényletével. A tanácskozás szombaton és vasárnap Celldömölkön és Csöngén folytatódik tanárok és diákok közreműködésével. A szombathelyi teátrum igazgatója más a költőhöz kapcsolódó programban is közreműködik: a teátrum ugyanis névadójának tiszteletére drámaíró pályázatot írt ki. A határidőre 184 pályázat érkezett be, ebből tíz formailag érvénytelen volt. Az eredményt a költő születésnapján, június 22-én hirdetik ki. "A színház nagyon magas pályadíjat tűzött ki, a szakmai zsűri pedig szigorúan bírálja el a darabokat, ezért bízunk abban, hogy a pályázatról színvonalas kortárs drámák kerülnek ki” -  mondta el Puskás Tivadar. A három a legszínvonalasabbnak ítélt munkát a 2014-2015-ös évadban műsorára tűzi a színház.

Szombathelyen az idény egyik kiemelt előadása lesz a Katona József Színház vendégjátéka, Fekete Ernő Weöres Sándor-estje, mely során a művész Weöres verseit fűzi egybe, és teszi élővé a színpadon is. Az előadás természetesen a budapesti Katona József Színházban is látható.

forrás: kultura.hu