Ha csak egy fél hagymát használunk el, hámozás előtt vágjuk ketté. Belső felét fektessük nedves papírra, hogy sokáig friss maradjon.

Ha sült hagymát készítünk, a felvágott hagymát szórjuk meg sütés előtt liszttel, így ropogósra pirul.

Ha a hagyma nagyon csípős, tisztítás után tegyük egy időre hideg vízbe.

A fogpiszkálóra tűzött fokhagyma húsból, főzelékből könnyen eltávolítható.

Rántás helyett sűrítésnek krumplit használjunk, kevésbé hizlal.

A hagyma pirításánál keletkező szagot nehéz kiszellőztetni, ezért egyszerre nagyobb mennyiséget készítsünk. A megpirított hagymát tegyük egy üvegbe, tetejére öntsünk olvasztott zsírt vagy olajat, és letakarva rakjuk a hűtőszekrénybe. Így sokáig eltartható.

A főzőkolbász ledarálva, főtt krumpli hozzáadásával alkalmas tölteléknek csakúgy, mint pogácsának zsírban sütve.

A száraz hüvelyesek gyorsabban megfőnek, ha előzőleg beáztatjuk, és a főző-lébe csipetnyi szódabikarbónát teszünk.


Ízletesebb a virsli, ha nem vízben, hanem gőzben főzzük.

Ha bármit sütünk alufóliában, ne göngyöljük bele túl szorosan, mert a megszorult gőz szétfeszíti.

A húst egészben mossuk meg hideg vízben, a darabolás vagy szeletelés előtt.

Alma, körte, gomba, petrezselyem nem feketedik meg, ha citromlével locsoljuk.

Mivel a cukor édességtartalma főzés közben csökken, csak utólag cukrozzunk.

Hagyma, fokhagyma, hal szagát a húsvágó deszkáról vagy fakanálról citromlével távolítsuk el. A margarinnal készült sütemény vaj-ízűvé válik, ha a tepsit sütés előtt vajjal kenjük ki.

Nyáron a szervezetből kiizzadó sót úgy pótolhatjuk, ha a teába vagy ivóvízbe egy csipet sót teszünk.

A friss csiperkegomba szárképződéséről a homokos részt ne vízszintesen, hanem úgy vágjuk le, mintha ceruzát hegyeznénk, így egy csepp sem megy kárba.

Mielőtt a felszeletelt húst a mélyhűtőbe rakjuk, tegyünk közzé nylonlapot, vagy fóliát, így sokkal előbb felenged, fagyott állapotából.



A gyorsabban romló ételeket főzés után azonnal hűtsük le hideg vízzel, és úgy tegyük a hűtőbe.

Salátaízesítő apróra vágott növényi keverék. Használat előtt szét kell dörzsölni, és ecettel, olajjal vagy majonézzel jól elkeverni. Saláták, mártások ízesítője.

Zelleres só őrölt zellermagot és konyhasót tartalmaz. Mártásokat, leveseket, hidegtálakat, hús és halételeket, salátákat ízesítünk vele. Vigyázni kell a mennyiséggel, mert elnyomja az étel ízét.

Gyömbér csípősen bizsergető, intenzív aromájú gyökérfűszer. Főleg levesek, főzelékek, gyümölcsételek, sütemények és egyes húsételek különleges ízesítője.

Grill-fűszerkeverék grillen, roston, nyárson sültek, bifsztek, különböző pecsenyék, vagdalt húsok ízesítője. Utólagos fűszerezésre is alkalmas. Zellermagot, paprikát, koriandert, szerecsendiót, fekete borsot, hagyma és fokhagyma-őrleményt tartalmaz.

Fokhagymás só nagyrészt pótolja a konyhasót. Ízlés szerint használjuk.

Borókabogyó remek zamatot ad a vadas páclének, a savanyú káposztának, vadas-pástétomoknak, grillsütési húsoknak, húslevesnek. Teája étvágygerjesztő és vesetisztító.

Húspuhítóval a hússzeleteket vékonyan dörzsöljük be és kb. 25-30 percig hagyjuk állni.

Csilipor-keveréknek a cayenne-bors az alapja. Csípős fűszeres ízt ad a hús, zöldség, gulyás, paradicsom, lencse és halleveseknek. Az összes sültnek, tojásrántottának, tartármártásnak, körözöttnek, tatár-bifszteknek, egyes sajtos ételeknek, pikáns salátáknak.

Fűszeres só zeller, petrezselyemaromájú konyhasó, amely még különböző fűszereket tartalmaz. Levesek ízesítésére használjuk.

Forrás: szepzold.hu