Ha csak egy fél hagymát használunk el, hámozás előtt vágjuk
ketté. Belső felét fektessük nedves papírra, hogy sokáig friss maradjon.
Ha sült hagymát készítünk, a felvágott hagymát szórjuk meg
sütés előtt liszttel, így ropogósra pirul.
Ha a hagyma nagyon csípős, tisztítás után tegyük egy időre
hideg vízbe.
A fogpiszkálóra tűzött fokhagyma húsból, főzelékből könnyen
eltávolítható.
Rántás helyett sűrítésnek krumplit használjunk, kevésbé
hizlal.
A hagyma pirításánál keletkező szagot nehéz kiszellőztetni,
ezért egyszerre nagyobb mennyiséget készítsünk. A megpirított hagymát tegyük
egy üvegbe, tetejére öntsünk olvasztott zsírt vagy olajat, és letakarva rakjuk
a hűtőszekrénybe. Így sokáig eltartható.
A főzőkolbász ledarálva, főtt krumpli hozzáadásával alkalmas
tölteléknek csakúgy, mint pogácsának zsírban sütve.
A száraz hüvelyesek gyorsabban megfőnek, ha előzőleg
beáztatjuk, és a főző-lébe csipetnyi szódabikarbónát teszünk.
Ízletesebb a virsli, ha nem vízben, hanem gőzben főzzük.
Ha bármit sütünk alufóliában, ne göngyöljük bele túl
szorosan, mert a megszorult gőz szétfeszíti.
A húst egészben mossuk meg hideg vízben, a darabolás vagy
szeletelés előtt.
Alma, körte, gomba, petrezselyem nem feketedik meg, ha
citromlével locsoljuk.
Mivel a cukor édességtartalma főzés közben csökken, csak
utólag cukrozzunk.
Hagyma, fokhagyma, hal szagát a húsvágó deszkáról vagy
fakanálról citromlével távolítsuk el. A margarinnal készült sütemény vaj-ízűvé
válik, ha a tepsit sütés előtt vajjal kenjük ki.
Nyáron a szervezetből kiizzadó sót úgy pótolhatjuk, ha a
teába vagy ivóvízbe egy csipet sót teszünk.
A friss csiperkegomba szárképződéséről a homokos részt ne
vízszintesen, hanem úgy vágjuk le, mintha ceruzát hegyeznénk, így egy csepp sem
megy kárba.
Mielőtt a felszeletelt húst a mélyhűtőbe rakjuk, tegyünk
közzé nylonlapot, vagy fóliát, így sokkal előbb felenged, fagyott állapotából.
A gyorsabban romló ételeket főzés után azonnal hűtsük le
hideg vízzel, és úgy tegyük a hűtőbe.
Salátaízesítő apróra vágott növényi keverék. Használat előtt
szét kell dörzsölni, és ecettel, olajjal vagy majonézzel jól elkeverni.
Saláták, mártások ízesítője.
Zelleres só őrölt zellermagot és konyhasót tartalmaz.
Mártásokat, leveseket, hidegtálakat, hús és halételeket, salátákat ízesítünk
vele. Vigyázni kell a mennyiséggel, mert elnyomja az étel ízét.
Gyömbér csípősen bizsergető, intenzív aromájú gyökérfűszer.
Főleg levesek, főzelékek, gyümölcsételek, sütemények és egyes húsételek
különleges ízesítője.
Grill-fűszerkeverék grillen, roston, nyárson sültek,
bifsztek, különböző pecsenyék, vagdalt húsok ízesítője. Utólagos fűszerezésre
is alkalmas. Zellermagot, paprikát, koriandert, szerecsendiót, fekete borsot,
hagyma és fokhagyma-őrleményt tartalmaz.
Fokhagymás só nagyrészt pótolja a konyhasót. Ízlés szerint
használjuk.
Borókabogyó remek zamatot ad a vadas páclének, a savanyú
káposztának, vadas-pástétomoknak, grillsütési húsoknak, húslevesnek. Teája
étvágygerjesztő és vesetisztító.
Húspuhítóval a hússzeleteket vékonyan dörzsöljük be és kb.
25-30 percig hagyjuk állni.
Csilipor-keveréknek a cayenne-bors az alapja. Csípős
fűszeres ízt ad a hús, zöldség, gulyás, paradicsom, lencse és halleveseknek. Az
összes sültnek, tojásrántottának, tartármártásnak, körözöttnek, tatár-bifszteknek,
egyes sajtos ételeknek, pikáns salátáknak.
Fűszeres só zeller, petrezselyemaromájú konyhasó, amely még
különböző fűszereket tartalmaz. Levesek ízesítésére használjuk.
Forrás: szepzold.hu
0 Megjegyzések