Kínai kutatók szerint a tojásfehérje hatékony természetes gyógymód lehet magas vérnyomás ellen. Hazánkban - csakúgy, mint sok más országban világszerte - vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések. A keringési rendszert érintő problémák előszobája pedig a magas vérnyomás, amely Magyarországon a felnőtt lakosság 15-20%-át érinti. A betegség kezelésére többféle gyógyszer is létezik - számos mellékhatással -, ám a közelmúltban kínai kutatók felfedeztek egy természetes módszert, mellyel kezelhető a magas vérnyomás.

Tojásfehérje magas vérnyomás ellen

Kínai kutatók szerint a tojásfehérje fogyasztása ugyanolyan mértékben segíthet a vérnyomás csökkentésében, mint a hagyományos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. A kínai Csilin Egyetem kutatói tanulmányukat az Amerikai Vegyésztársaság - ACS - New Orleansban folyó éves tanácskozásán mutatták be 2013. április 9-én. Laboratóriumi vizsgálataik bizonyították, hogy a tojásfehérje egyik összetevője - egy peptid, a fehérjék egyik építőköve - csökkenti a vérnyomást ahhoz hasonlóan, ahogyan a kaptopril ACE-gátló gyógyszer - közölte Jü Zsi-peng, a tanulmány vezető szerzője.

Sikeres állatkísérletek

Jü és munkatársai az RVPSL nevű peptidet használták magas vérnyomásos patkányokkal folytatott kísérleteikben. Kutatók már korábban felfedezték, hogy ez az anyag kiválóan gátolja azt az enzimet, amely vérnyomás-növekedést idéz elő a szervezetben.

A patkánykísérletek kimutatták, hogy a RVPSL-nek nincs toxikus hatása, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a kaptopril hatóanyagú, alacsony dózisban adott vérnyomáscsökkentők.
Humánkísérletek következnek

Jü annak a véleményének adott hangot, hogy a tojásfehérje peptidjei, akár a tojásban, akár étrend-kiegészítőként, hasznos kiegészítő anyagok lehetnek a magas vérnyomás kezelésében. A kínai kutatók most arra készülnek, hogy embereken is teszteljék az RVPLS peptid hatékonyságát - olvasható az ACS honlapján.

Forrás: femina.hu