Még mire edd a málnát?
A nyár egyik legvidámabb gyümölcse a málna. Nem csupán
ínycsiklandó, hanem rendkívül egészséges is.
Az ínycsiklandó piros gyümölcs a rózsafélék - Rosaceae - családjába
tartozik. A cserje alapvetően hegyvidéken terem, ám hazánkban is számos helyen
termesztik. A málna olyan sokféle formában létezik, hogy felsorolni is nehéz.
Fogyaszthatod süteményben, turmixként, lekvárként, de a legegyszerűbb - és a
legegészségesebb -, ha nyersen csipegeted. Ismerd meg, pontosan milyen előnyös
tulajdonságokkal bír az apró bogyós gyümölcs.
Málnalevélteával a női bajok ellen
Nem csupán a gyümölcsöt, hanem a málnalevelet is
használhatod egészségügyi célokra. A belőle főzött tea kiváló alternatív
gyógymód női problémákra. A málnalevéltea fogyasztásával enyhítheted a
menstruációs fájdalmakat.
Mivel segít ellazítani a kismedence-tájéki izmokat, várandós
anyukák is előszeretettel isszák a terhesség utolsó szakaszában. A 36. héttől
fogyassz napi 2-3 dl málnalevélteát - izomlazító hatásának köszönhetően
csökkenti a szülési fájdalmakat. Egyes természetgyógyászok szerint akkor is
érdemes fogyasztanod, ha gyermeket tervezel: a málnalevéltea ugyanis támogatja
a peteérést.
Fertőtlenítő málnalevéltea
A málnalevéltea amellett, hogy remek választás női
problémákra, kiváló fertőtlenítő, méregtelenítő hatással is bír. Alkalmazhatod
a téli megfázásos időszakokban, illetve az év bármely szakaszában például
ínyvérzés vagy hólyaghurut ellen. A málnalevéltea nem csupán fertőtlenít, de
cseranyagainak köszönhetően összehúzó hatású is. A leveleket egész nyáron szedheted.
Antioxidáns gyümölcsök Antioxidáns gyümölcsök
Így készítsd el a teát!
Nincs más dolgod, mint egy-két teáskanálnyi szárított
málnalevelet leforrázni egy csészényi vízzel. Ezt követően hagyd állni
nyolc-tíz percig, majd szűrd le. Ha ínyvérzés ellen vagy torokfertőtlenítésre
használnád, ne ízesítsd. Ha felfázásra vagy menstruációs görcsökre iszod, ízlés
szerint adhatsz hozzá egy kevés mézet.
Antioxidáns gyümölcs
Az apró bogyós gyümölcsök fogyasztása rendkívül egészséges,
hiszen ezek kiváló tárházai az antioxidánsoknak. Különösen a fekete áfonyában,
a fekete ribizliben és a szederben van sok ilyen vegyület, de a kevéssé sötét
színű málna is bővelkedik benne. Ha a testben túl sok egészségkárosító
szabadgyök van jelen, az sejtszinten rongálja a szervezetedet. Hatásukra
fogékonyabbá válsz a fertőzésekre, hosszabb távon pedig daganatos
betegségekhez, valamint korai öregedéshez vezethetnek.
Málnával a szabadgyökök ellen
A málnában található antocianidok olyan növényi
festékanyagok, melyek antioxidáns hatásuknak köszönhetően semlegesítik a káros
szabadgyököket. Ellágsav-tartalmából adódóan a málna a rákkeltő anyagokat is
semlegesíti.
Szívvédő málna
A málna igazi vitaminbomba a szervezetednek: nagyon sok C-,
B1- és B2-vitamint tartalmaz. Ahogy a legtöbb bogyós gyümölcsben, így a
málnában is megtalálható egy kempferol nevű, jótékony hatású vegyület. Ez a
flavonoid semlegesíti a rákkeltő vegyületeket, valamint az LDL - más néven
rossz - koleszterin szintjét is képes csökkenteni. Ennek köszönhetően védi
ereidet, így a málna fogyasztása bizonyos fokú védelmet biztosít a keringési
rendszert érintő problémákkal, például a szívbetegségekkel szemben.
Az apró, piros gyümölcs kvercetint is tartalmaz. Ez a
flavonoid - számos más jó tulajdonsága mellett - segít megelőzni a szív- és
érrendszeri betegségek kialakulását, illetve védelmet biztosít a
szürkehályoggal szemben is.
Forrás: femina.hu
0 Megjegyzések