Idén több mint egymilliárd forint jut a járványos állatbetegségekkel kapcsolatos feladatokra, vagyis védekezésre, a betegség felszámolására, figyelésére uniós támogatásból és a magyar költségvetésből - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn.

A vidékfejlesztési tárca rendeletben szabályozza a járványos, esetenként emberre is veszélyes állatbetegségek megelőzésének és felszámolásának szabályait, a védekezéséhez nyújtott forrásokat. Az egyes állatbetegségekkel szembeni védekezés tagállami kötelezettség, amelyhez az Európai Unió pénzügyi hozzájárulást is biztosít.

Így 2013-ban a teljes támogatási összeg - azaz az uniós és a nemzeti forrás együtt - 1,15 milliárd forintot tesz ki – közölték.

A vidékfejlesztési miniszter idevonatkozó rendelete részletezi azokat az állatbetegségeket, illetve azokat a jogcímeket, amelyekre pénzügyi hozzájárulás igényelhető, és a támogatás egyéb feltételei mellett felsorolja a hozzájárulásra jogosultakat is. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) bírálja el, és fizeti ki.

Forrás: noihirek.hu