A népies nevén köményes menta, zöldmenta, vagy kerti menta nevű növény az árvacsalánfélék családjába tartozik. Vízpartokon, nedves réteken előforduló kellemes mentolos aromájú gyógynövény.




A növény nevét Minthesről kapta, akit a monda szerint Plútó gyanakvó felesége, Perszephoné letaposott, és ő mentává változott. Már az ókori egyiptomiak és a perzsák is ismerték és termesztették, valószínűleg gyógyászati célokra használták.

A fodormenta - akárcsak a borsmenta -  évelő növény, szárai és levelei azonban a borsosmentáéval ellentétben nem ibolyás színűek, hanem sötétzöldek. Szereti a nedves, árnyékos helyeket. A tűző napot is elviseli, de nem kedveli. Könnyen szaporodik, gyorsan elnyomja a szomszédos növényeket, ezért érdemes külön cserépben nevelni. Levelei szárítással vagy fagyasztással is tartósíthatók. Szárított változata száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó edényben tárolandó.

Kitűnő illóolaj-alapanyag

A virágzó föld feletti részeiből vízgőzdesztillációval előállított illóolaja színtelen, halványsárga vagy olívazöld színű, illata fűszeres. Az illóolaj belsőleg használva emésztésjavító készítmény, az illatszer- és élelmiszeripar termékek (cukorkák, fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik) íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja a fodormenta olaját.

Az illóolajok egyébként olyan folyékony halmazállapotú, illékony vegyületek, melyeket növényekből vonnak ki. Nevükkel ellentétben nem olajok. Az olaj zsíros nyomot hagy mindenhol és nagyon lassan párolog szobahőmérsékleten. Ezzel szemben az illóolajok gyorsan párolognak, és semmilyen felületen nem hagynak maguk után nyomot. Használják őket aromaterápiában, parfümgyártásban, gyógyszeriparban, kozmetikai iparban, sőt ízesítésre is.

Sokrétű gyógyhatás

Gyógyászati célokra a növény (virágzás előtt) száráról lefosztott leveleket hasznosítják. Gyűjtési ideje a nyári hónapokra esik (június-augusztus).
Hatóanyagainak köszönhetően jó szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású, fokozza az epetermelést, de gyomor- és bélpanaszokra is alkalmazható. Megszünteti a gyomorfájást, a felfúvódást, gátolja a bélrenyheséget, serkenti a vérkeringést. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják, teája köhögéscsillapító hatású. Cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaz. Káros mellékhatása nem ismert.

Forrás: astronet