Senkinek sem mondunk újat azzal, hogy a mell mindenki számára kardinális kérdés. A férfiaknak azért, mert nagy valószínűséggel ezt nézik meg először, esetleg másodszor egy nőn, a nők számára pedig azért, mert pontosan tudják ezt, így mindent megtesznek, hogy maximálisan kiaknázzák a vizuális effektet. Nem véletlen, hogy a plasztikai sebészet és a kozmetikai ipar komolyan profitál ebből a kiemelt érdeklődésből. Eljárásokból, szerekből és beavatkozásokból finoman szólva is túlkínálat van, ezért igencsak elbizonytalanodhat az emberlánya, ha szeretné karban tartani kebleit, de nem szeretne feleslegesen pénzt kidobni méregdrága, ám csekély hatékonyságú csodaszerekre. Megkértünk hát két szakértőt, egy kozmetikust és egy aerobic oktatót, hogy tanácsaikkal segítsenek eligazodni ebben a szépségipari dzsungelben.

Oláh Emília kozmetikus szerint nincs ok a pánikra, ugyanis keblünk nem igényel olyan speciális ápolást, mint ahogy első körben hinnénk. „Tulajdonképpen nem igényel speciálisabb ápolást, mint az arc. A probléma inkább az, hogy sok nő csak az arcával foglalkozik, és a nyakról, dekoltázsról, mellről megfeledkeznek, pedig ott látszik először az öregedés. Épp ezért fiatal korban érdemes elkezdeni a mellápolást, mert így késleltethető az öregedés, de természetesen így sem kerülhető el. 25 éves kortól kell külön figyelmet fordítani erre a területre, de mindez melltől is függ, mert akit nagyobb méretekkel áldott meg a természet, annak már hamarabb el kell kezdenie, hiszen a nagyobb mellek súlyuknál fogva is hamarabb megereszkednek. Épp ezért, akiknek az átlagosnál nagyobb mellük van, már viszonylag korán elkezdhetik a feszesítő krémek használatát, hogy megelőzzék a mellek megereszkedését.” – mondja.

„Fontos a bőrradírozás; amikor az arcot masszírozzuk, térjünk ki a dekoltázsra és a mellre is. Arra természetesen nagyon kell figyelni, hogy a bimbóudvart kihagyjuk. Én a természetes anyagokból készült, illatmentes szappan és a fürdőkesztyű híve vagyok. A fürdőkesztyűvel nagyon finoman lehet masszírozni a mellet és a dekoltázst, körkörös mozdulatokkal dörzsölgetni, átmosni. Ha ezt tesszük, a bőrradírozás már nem is olyan fontos. Nagyon jót tesz a mellnek a hideg-meleg vizes váltózuhanyzás, mert feszesíti a bőrt, így érdemes ezt is beépíteni az ápolásába. Zárásképpen pedig jöhet a krém.” Persze, az sem mindegy, hogy milyen ez a krém, hiszen a választék bőséges, és könnyű elveszni a hatóanyagok labirintusában. „Rengetegféle kozmetikumot lehet kapni. Már párszáz forintért is vásárolhatunk krémet, a határ pedig a csillagos ég. Én azt szoktam tanácsolni, hogy nem fontos tízezreket költeni kozmetikumokra, inkább a rendszeres ápolás a lényeg. Naponta kell ápolni a bőrt, így a mellet is, ezért azt szoktam mondani, hogy inkább vegyen egy olcsó vagy középkategóriás krémet a vendég, de azt naponta használja, mert azzal sokkal jobb hatást ér el. A fürdőszobapolcon ugyanis a legdrágább krém sem hat. Aki nagyon oda akar figyelni a melleire, annak érdemes speciális mellápoló készítményeket választania, de ha nem különösebben fontos, akkor a testápoló is megfelelő erre a célra. Harminc felett azonban érdemes mellápoló krémeket, szérumokat használni, ugyanis ezekben olyan összetevők vannak, amik fokozzák az anyagcserét, így jobban fel tudnak szívódni azok a hatóanyagok, amik visszaadják a bőr feszességét, rugalmasságát. Nagyon fontos a megfelelő testtartás is, hiszen hiába van valakinek szép melle, ha összegörnyedve jár. Érdemes még arra is figyelni, hogy a két mell közötti bőr meggyűrődik, ezért ott ráncosodik először. Vannak olyan speciális melltartók, amik éjszakára széttartják a melleket, így kifeszítik a bőrt és késleltetik ezt a folyamatot. Nem kell feltétlenül ilyen melltartót vásárolni, ugyanis egy megfelelő méretű, henger alakú párnácska is megteszi, amit éjszakára a két mell közé teszünk. Ezt akár saját maga is elkészítheti bárki.”

A múló időn kívül a terhesség, szoptatás és a súlyvesztés van negatív hatással a kebleinkre, ilyenkor romlik leginkább a mell állapota, ezért ilyen esetekben különleges figyelmet igényel. Mellmérettől és életkortól függetlenül nagyobb hatóanyag koncentrációjú krémeket, szérumokat kell ilyenkor használni, hogy ellensúlyozzuk a károsodást. Emília szerint a kismamáknak a szülés előtti hetekben érdemes elkezdeniük felkészíteni a mellüket a szoptatásra: durva frottír törülközővel nagyon óvatosan, finoman dörzsölgetni kell a mellbimbót, így nem lesz olyan érzékeny a baba etetésekor.

A kozmetikai módszereken túl a testedzés is nagyon fontos, ha szeretnénk megőrizni formás domborulatainkat. Kis Erika aerobic oktató szerint azonban sokan nem ismerik a mell anatómiáját, ezért téves elvárásokkal indulnak neki az edzőteremnek, ami szükségképpen csalódáshoz vezet. „Sokan azt hiszik, hogy a mellizom erősítő gyakorlatokkal növelhetik a mell méretét, de ez nem igaz.  A súlyzós edzés a tiszta izomzatot dolgoztatja meg, ennek hatására jó táplálkozással és elegendő pihenéssel a mell izomzata növekedésnek indul. Maga a mell viszont zsírszövetből áll, és a nagy női keblek nem fejlett mellizmot jelentenek. Ennek ellenére nagyon hasznos erősíteni a mellizmot minden nőnek, mert a keblei nem fognak lógni az esetleges zsírfelhalmozódást követően. Az edzés hatására szép, formás és jól karbantartott lesz ez a testrészünk is.”

Nemcsak a megelőzés és a karbantartás fontos, legalább ilyen horderejű kérdés, hogy mit tehetünk, ha már megtörtént a baj és megereszkedtek a melleink. Mennyire hatékonyak a fiatalodást ígérő csodaszerek?„Amikor már megereszkedik, öregszik a mell, kozmetikai módszerekkel igazából nem lehet visszafordítani a folyamatot.” – szögezi le Emília, de azért nem teljesen reménytelen a helyzet. „Vannak olyan eljárások, kozmetikai gépek, amivel kicsit tornáztatják a mellet, így megemelik, illetve léteznek olyan pakolások, mellmasszázs, ami javíthatja a mellek állapotát. A gépekkel tulajdonképpen izommozgást idéznek elő, így feszesítik a mellizmot, ami azt eredményezi, hogy egy kúra hatására 2-3 centit is emelkedhet a bimbók magassága. Ezenkívül van egy speciális eljárás, ami abból áll, hogy radírozzuk, majd tonizáljuk és masszírozzuk a mellet, ezután felrakunk egy vastagabb tápláló krémet, betakarjuk fóliával, végül befedjük gipszmaszkkal. Ez ugyanaz az anyag, mint amit a fogorvosok is használnak. Ez a maszk megköt, és végül egyben le lehet venni. Miközben megköt, először meleget, majd hideget érez a vendég, ami hasonló feszesítő hatással van a bőrre, mint a váltózuhany. Ha rendszeresen végzik ezt a kezelést, nagyon szépen karban lehet vele tartani a mellet.”

Forrás: donna.hu