A dermoid ciszta egy olyan petefészekciszta, amely tartalmazhat meghökkentő szöveti elemeket is: fogat, szőrt, valamint apró csontokat egyaránt. Hogyan lehetséges ez? 

A petefészekciszta meglehetősen gyakori elváltozás a fogamzóképes korban lévő nők körében. Petefészekciszta a pubertáskortól a menopauzáig bármikor, bármely nőnél kialakulhat, és nem ritkán úgy múlik el, hogy a "beteg" észre sem veszi a cisztát, máskor súlyos tünetekkel jelzi jelenlétét. Megelőzésére jelenleg nincs mód.

Forrás: Thinkstock

Mi az a petefészekciszta?

Két formáját ismeri az egészségügy: az egyik a funkcionális, a másik az organikus petefészekciszta. A petefészekben megjelenő ciszta folyadékkal teli, hártyával vagy vastag "fallal" körbevett tömlő. A petefészekciszta a peteérést követően, a tüszőrepedés elmaradása esetén jöhet létre. Ilyenkor a tüsző "egyben marad" és tovább növekszik, folyadékkal telik meg, s mivel hormont termel, előfordulhat, hogy befolyásolja a ciklust, hamarabb vagy később jelentkezik a menstruáció. Ez azonban sokszor fel sem tűnik a nőknek, hiszen ilyen jellegű panaszokat egy stresszesebb hónap is okozhat. Így nagyon sokszor csak akkor derül fény a létezésükre, ha rutinvizsgálat során a szakorvos észleli jelenlétüket, de ha nincs panasz, nincs is vele teendő, általában magától eltűnik, felszívódik.

Panasz esetén fizikális és ultrahangos berendezéssel vizsgálják meg a ciszta (vagy ciszták) méretét, szerkezetét, továbbá az 5 cm-t meghaladó ciszták esetén akár szövettani mintavételre is sor kerülhet, hogy megállapíthassák az elváltozás természetét, vagyis azt, hogy ártalmatlan cisztáról van-e szó, vagy súlyosabb, esetleg rosszindulatú az elváltozás.

Organikus petefészekciszta valamilyen szervi betegség okán fejlődhet ki, rossz- és jóindulatú elváltozás egyaránt lehet. Nem daganatos eredetű a csokoládéciszta, amely az endometriózissal van szoros kapcsolatban, rosszindulatú daganattá fejlődhetnek azonban a savós cisztaadenómák (mirigydaganat).

A dermoid ciszta tartalmazhat fogat, szőrt, apró csontokat

A dermoid ciszta az organikus petefészekciszták csoportjába tartozik, és a méhen belüli fejlődéssel áll szoros kapcsolatban, vagyis már magzati korban, a kislánymagzatok petefészekállományában betokozódott sejtmaradványokból alakul ki. Éppen ezért tartalmazhat meghökkentő szöveti elemeket: fogat, szőrt, valamint apró csontokat egyaránt. A dermoid ciszta belső felszínét elszarusodó laphám fedi, ezen szőrszálak "nőhetnek" és további jellegzetessége, hogy faggyút is termel. A dermoid ciszta bár már magzati korban jön létre, akár évtizedekig láthatatlanul rejtőzhet, ha azonban növekedésnek indul, fájdalmas panaszokkal árulhatja el létezését.

Forrás: Thinkstock

A 4 legtipikusabb tünet:

- rendszertelen menstruáció - főleg, ha előtte rendben volt a ciklus,
- titokzatos kismedencei fájdalmak, amely mögött nincs felfázás, se fertőzések,
- kifejezetten erős görcsökkel járó, fájdalmas menstruáció,
- folyamatos alhasi feszülésérzés.

Hogyan lehet gyógyítani?

Amennyiben a feljebb említett tüneteket észleled magadon, haladéktalanul jelentkezz nőgyógyászati vizsgálaton, mert a növekedésnek indult dermoid ciszta, szemben a funkcionális cisztával, nem múlik el magától. Nem szívódik fel, és maradnak, sőt súlyosbodhatnak a tünetek, így a cisztát (vagy cisztákat) el kell távolítani. Végleges eltávolítása azonban a has felnyitása nélkül, egy apró bemetszésen keresztül megtörténhet, és szerencsére nem hajlamos a kiújulásra.

Forrás: life.hu