A telítetlen zsírsavak, omega-zsírsavak több szempontból is
előnyösek a szív- és az érrendszer egészségének megőrzésében. Ha ezekből a
mikrotápanyagokból elegendő jut a szervezetünkbe, jelentősen csökkenthetjük a
súlyos kardiológiai problémák kockázatát.
A világban mindenhol, így hazánkban is a szív- és
érrendszeri betegségek, illetve azok szövődményei számítanak az egyik
leggyakoribb haláloknak. Ezek a problémák azonban megfelelő életmóddal -
például a rendszeres mozgással, az egészséges étrend követésével, a
dohányzásról való leszokással vagy az elfogyasztott alkohol mennyiségének
csökkentésével - elkerülhetők lehetnek. A kardiovaszkuláris betegségek egy jó
része ugyanis megelőzhető, és ebben a megelőzésben nagy szerepe van az
esszenciális zsírsavaknak.
Hogyan hatnak az esszenciális zsírsavak a kardiovaszkuláris
rendszerre?
Régóta ismert tény, hogy a sok tengeri halat fogyasztó
népcsoportoknál (az eszkimóknál vagy a japán szigetek lakóinál) szignifikánsan
kevesebb szív- és érrendszeri betegséget diagnosztizálnak, mint a
nyugat-európai civilizációkban élőknél. Ennek magyarázata a többek között a
halakban is nagy mennyiségben megtalálható omega-zsírsavakban rejlik.
Az omega-zsírsavak szerepet játszanak a sejtmembránok
rugalmasan tartásában, ezzel összefüggésben pedig a sejtek károsodását, illetve
pusztulását is lassítja. Kutatások bizonyítják azt is, hogy az omega-zsírsavak
csökkentik a szervezet krónikus gyulladását. Mindezen tényezők természetesen a
szív- és érrendszer sejtjeit is kedvezően érintik. Az omega-zsírsavak
csökkentik az érfalak sejtjeinek károsodását, ennek köszönhetően az erek
rugalmasabbak maradnak.
Kutatások szerint az omega-zsírsavak csökkentik a vérzsírok
szintjét, elsősorban a káros koleszterinre és a trigliceridekre vannak jótékony
hatással. Ennek köszönhetően a magas koleszterinszinttel összefüggő betegségek
rizikóját is csökkentik. Az esszenciális zsírsavak normalizálják a vérnyomást,
megelőzik a magas vérnyomás kialakulását, megfelelő szinten tartják a pulzust
és bizonyos kutatások szerint még a szívritmuszavarokra is kedvező hatással
vannak. Hígítják is vért, megelőzik a vérrögök kialakulását és segítenek
eltávolítani az úgynevezett plakkokat az érfalakról.
Az esszenciális zsírsavaknak közvetett pozitív hatásai is
vannak a kardiovaszkuláris rendszerre. Mivel hozzájárulnak az egészséges
zsíranyagcseréhez és növelik a szervezet inzulinra adott válaszreakcióit,
szerepet játszanak az elhízás elleni harcban és az egészséges testsúly
megőrzésében, elérésében (köztudott, hogy a túlsúly jelentős rizikófaktor a
szív- és érrendszeri problémák kialakulásában). Másrészt, az omega-zsírsavakat
szedők vagy tengeri halat gyakran fogyasztók között jóval kevesebb a
depressziós és a stresszre adott válaszreakciók is enyhébbek - a nyugodt,
optimista, jókedvű hozzáállás pedig a szívünkre is kihat!
Mindezek együttesen hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri
betegségek megelőzéséhez, sőt azoknál is előnyös lehet az esszenciális
zsírsavak hatása, akik korábban már átestek egy szívinfarktuson. A magas
koleszterinszint, a magas trigliceridszint, a hipertónia és az erek merevsége,
valamint az érfalakon felgyülemlett plakkok olyan súlyos, gyakran halálos
betegségekhez vezethetnek, mint a szélütés, a trombózis, a vénák gyulladása, a
szívritmuszavarok és a szívinfarktus.
noihir.hu
0 Megjegyzések