A telítetlen zsírsavak, omega-zsírsavak több szempontból is előnyösek a szív- és az érrendszer egészségének megőrzésében. Ha ezekből a mikrotápanyagokból elegendő jut a szervezetünkbe, jelentősen csökkenthetjük a súlyos kardiológiai problémák kockázatát.

A világban mindenhol, így hazánkban is a szív- és érrendszeri betegségek, illetve azok szövődményei számítanak az egyik leggyakoribb haláloknak. Ezek a problémák azonban megfelelő életmóddal - például a rendszeres mozgással, az egészséges étrend követésével, a dohányzásról való leszokással vagy az elfogyasztott alkohol mennyiségének csökkentésével - elkerülhetők lehetnek. A kardiovaszkuláris betegségek egy jó része ugyanis megelőzhető, és ebben a megelőzésben nagy szerepe van az esszenciális zsírsavaknak.

Hogyan hatnak az esszenciális zsírsavak a kardiovaszkuláris rendszerre?

Régóta ismert tény, hogy a sok tengeri halat fogyasztó népcsoportoknál (az eszkimóknál vagy a japán szigetek lakóinál) szignifikánsan kevesebb szív- és érrendszeri betegséget diagnosztizálnak, mint a nyugat-európai civilizációkban élőknél. Ennek magyarázata a többek között a halakban is nagy mennyiségben megtalálható omega-zsírsavakban rejlik.

Az omega-zsírsavak szerepet játszanak a sejtmembránok rugalmasan tartásában, ezzel összefüggésben pedig a sejtek károsodását, illetve pusztulását is lassítja. Kutatások bizonyítják azt is, hogy az omega-zsírsavak csökkentik a szervezet krónikus gyulladását. Mindezen tényezők természetesen a szív- és érrendszer sejtjeit is kedvezően érintik. Az omega-zsírsavak csökkentik az érfalak sejtjeinek károsodását, ennek köszönhetően az erek rugalmasabbak maradnak.

Kutatások szerint az omega-zsírsavak csökkentik a vérzsírok szintjét, elsősorban a káros koleszterinre és a trigliceridekre vannak jótékony hatással. Ennek köszönhetően a magas koleszterinszinttel összefüggő betegségek rizikóját is csökkentik. Az esszenciális zsírsavak normalizálják a vérnyomást, megelőzik a magas vérnyomás kialakulását, megfelelő szinten tartják a pulzust és bizonyos kutatások szerint még a szívritmuszavarokra is kedvező hatással vannak. Hígítják is vért, megelőzik a vérrögök kialakulását és segítenek eltávolítani az úgynevezett plakkokat az érfalakról.

Az esszenciális zsírsavaknak közvetett pozitív hatásai is vannak a kardiovaszkuláris rendszerre. Mivel hozzájárulnak az egészséges zsíranyagcseréhez és növelik a szervezet inzulinra adott válaszreakcióit, szerepet játszanak az elhízás elleni harcban és az egészséges testsúly megőrzésében, elérésében (köztudott, hogy a túlsúly jelentős rizikófaktor a szív- és érrendszeri problémák kialakulásában). Másrészt, az omega-zsírsavakat szedők vagy tengeri halat gyakran fogyasztók között jóval kevesebb a depressziós és a stresszre adott válaszreakciók is enyhébbek - a nyugodt, optimista, jókedvű hozzáállás pedig a szívünkre is kihat!

Mindezek együttesen hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, sőt azoknál is előnyös lehet az esszenciális zsírsavak hatása, akik korábban már átestek egy szívinfarktuson. A magas koleszterinszint, a magas trigliceridszint, a hipertónia és az erek merevsége, valamint az érfalakon felgyülemlett plakkok olyan súlyos, gyakran halálos betegségekhez vezethetnek, mint a szélütés, a trombózis, a vénák gyulladása, a szívritmuszavarok és a szívinfarktus.

noihir.hu