A nők általában fogyni akarnak, ezért aztán különféle fogyókúrákkal sanyargatják magukat, miközben csendben irigylik modell alkattal megáldott nőtársaikat, és elképzelni se tudják, hogy valaki épphogy zsírpárnákra vágyik. Pedig sokan vannak, akiknek inkább átok, mint áldás a vékony sziluett.

Felfüggesztik Franciaországban a Diane 35 tabletta és generikumainak forgalmazását. A gyógyszer szedéséhez négy haláleset köthető az utóbbi 25 évben - jelentette be szerdán a francia gyógyszerészeti ügynökség. A német Bayer konszern 1987 óta forgalomban lévő, eredetileg a pattanásos bőr kezelésére szolgáló hormonkészítményét elsősorban fogamzásgátlóként használták. A felfüggesztés három hónap múlva lép életbe.

A döntés azt jelenti, hogy nem tiltják be a készítményt, hanem meghatározatlan időre felfüggesztik a forgalmazását.A hatóság adatai szerint 2012-ben 315 ezer nő használta ezt a készítményt fogamzásgátlóként.

"A Diane 35 pattanásos bőr kezelésére szolgáló készítmény, amely megakadályozza a peteérést. Több vizsgálat azt mutatja, hogy ez az engedély nélküli használat nagyon elterjedt" - hangsúlyozta még január 11-én Dominique Maraninchi, a felügyelet vezetője. A készítmény forgalmazási engedélye kizárólag bőrkezelésre vonatkozik.

A kérdés akkor azért merült fel, mert a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátló tabletták használata körül botrány robbant ki a múlt év végén Franciaországban. Azok gyártóját, szintén a német Bayer konszernt egy francia nő azzal vádolta meg, hogy az egy újfajta fogamzásgátló, a Méliane által okozott trombózis következtében kapott agyvérzést. Azóta összesen 14-en tettek feljelentést a Bayer és a francia hatóságok ellen. A gyógyszerfelügyelet már akkor jelezte: "nem normális" dolog, hogy a Diane 35 bőrgyógyászati készítményt sokan fogamzásgátlásra használják.

Az ügyben megkerestük  a Bayer Magyarországot is, akik későbbre ígértek választ a gyógyszer hazai felfüggesztésével kapcsolatban.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet tájékoztazása szerint a francia hatóságok döntésükről értesítették az Európai Gyógyszerügynökséget (European Medicines Agency) és egyúttal ún. referralt indítottak a gyógyszerrel kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy az uniós központi hatóság újraértékeli a gyógyszer alkalmazásából származó előnyöket illetve kockázatokat, és a vizsgálat eredményétől függően dönt a készítmény sorsáról. A döntés érvényes lesz az összes tagállamra.

A készítmények uniós vizsgálatának lezárultáig a GYEMSZI OGYI nem látja indokoltnak korlátozó intézkedés bevezetését. Csak az Európai Unió központi gyógyszerügynöksége (European Medicines Agency) által hozott döntéseknek van automatikus következménye az összes tagállamra nézve, a nemzeti hatáskörben elrendelt felfüggesztéseknek/kivonásoknak nem.

Forrás: divany.hu