A Damaszkusz két elővárosában négy napja folyó heves harcokban közel hetven ember, köztük sok felkelő vesztette életét.

MTI - A kormányerőkkel vívott összecsapások egyik helyszíne a Damaszkusztól délkeletre fekvő Dzsdeidet al-Fadl, amelyet a hadsereg teljesen az ellenőrzése alá akar vonni. A felkelők nagy veszteségekre panaszkodtak a tüzérség csapásai miatt.
  
Harc folyik a jobbára keresztény lakosságú, szomszédos Dzsdeidet Artuz szunnita övezetéért is - közölte az ODSH.
  
A két előváros közelében van Deraja, amelyet a hadsereg tavaly óta próbál visszafoglalni. A felkelők ottani tanácsa szerint reggel újabb támadások érték őket a déli és a nyugati fronton. A kormányerők 30 harckocsit és más katonai járművet vezényeltek a városba, és a tüzérség is lövi a települést.
  
Homsz tartományban a hadsereg a felkelők erőssége, Kuszeir felé nyomulva elfoglalt egy falut a libanoni határ közelében - közölte az OSDH, amely szerint pénteken országszerte összesen 157-en vesztették életüket a háborúban. Közülük 75-en civilek voltak.
  
A damaszkuszi sajtó négy falu elfoglalásáról adott hírt a térségből, amelyen át nagyon fontos út vezet Szíria két legnagyobb földközi-tengeri kikötőjébe, Latakiába és Tartúszba, valamint az államfőt is adó alavita kisebbség földjére.
  
Ellenzéki szervezetek harcokat jelentettek az ország más pontjairól, így északon Aleppóból és Idlíbből, keleten Deir ez-Zórból, délen pedig Deraaból.
  
A szíriai televízió szombati közlése szerint hazatért Jordániából ötezer menekült a déli Deraa tartományba. Többségük az el-Zatari táborból érkezett, ahol zavargások törtek ki a romló életkörülmények miatt. Pénteken tíz rendőr sebesült meg a táborban, ahol mintegy 150 ezer szíriai lakik.