A sorozatban eddig százszázalékos Győri Audi ETO KC elképesztő izgalmak után ugyan 25-24-es vereséget szenvedett csütörtökön a román Oltchim Valceától a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjének veszprémi visszavágóján, összesítésben egy góllal megnyerte a párharcot és - akárcsak tavaly és 2009-ben - bejutott a fináléba.



A májusi döntőben a Győr a szlovén Krim Ljubljana és a norvég Larvik párharcának győztesével találkozik. A magyar együttes története során nyolcadik alkalommal lett döntős európai kupában, ám az eddigi hét fináléja (BL: 2009, 2012, EHF Kupa: 1999, 2002, 2004, 2005, KEK: 2006) közül egyet sem tudott megnyerni.

Női BL, elődöntő, visszavágó:
Győri Audi ETO KC-Oltchim Valcea (román) 24-25 (10-14)

Veszprém, 5000 néző
gól: Löke 5, Lekic 4, Radicevic 4, Görbicz 3/3, Kovacsics 3/3, Amorim 2, Rédei-Soós 2, Szepesi 1, illetve Manea 5, Barbosa 5, Pineau 4, Managarova 3, Bulatovic 3/1, Meirosu 2/2, Jovanovic 1, Bradeanua 1, Nechita 1

A kezdés előtt az egyik győri szektorban egy 180 négyzetméteres mezt húztak ki a szurkolók, ezzel is üzenve, hogy lehet sportszerűen is drukkolni. Nem úgy, ahogy az egyik román sportújság hirdette a múlt szombati első meccs előtt, amikor fotósorozatán neves román sportolók Görbicz Anita mezét taposták, tépték.

Bátran kezdett az Oltchim, amely jó védekezésével és indításgólokkal gyorsan ledolgozta hátrányát. Még emberhátrányban is betaláltak. A 16. percben, 4-7-nél megunta a gyenge játékot Ambros Martin, és időt kért. A győri vezetőedző több poszton cserélt, ami jó húzásnak bizonyult, mert 4-8-at követően fokozatosan zárkózott közelebb a csapata. Ezt látva a rivális trénere is próbált változtatni (21. p: 7-9). A szezon végén távozó Lekic vállára vette a magyar bajnokot, amelynek sikerült 11-10-re feljönnie, ám a cseréit is bevető Valcea újított, és a szünetre megint négy találattal elhúzott.



A fordulást követően is a vendégek akarata érvényesült, a Győr még emberelőnyben sem tudott közelebb férkőzni riválisához, főként a kapuban remeklő Navarro miatt. A hazaiak szakvezetője a 43. percben, 15-19-nél kért ismét időt, de ez sem hozott komoly áttörést, így tizenegy perccel a vége előtt újfent magához rendelte tanítványait. Ekkor még a vendégek vezettek 23-17-re.

Ezután őrületes hajrát nyitott a Győr, és ebben partner volt szurkolóserege is. Az 55. percben 24-21-re zárkózott fel fogcsikorgatva a magyar bajnok, erre időt kért a Valcea trénere. Kisvártatva "meccsnull lett", azaz 22-24 volt az állás, s a csarnok "majdnem felrobbant". Az utolsó pillanatok elképesztő izgalmat hoztak, előbb Kovacsics sikeres büntetőjével a magyar csapat állt továbbjutásra, majd az ellentámadásból "bombázó" Bulatovic találatával a vendégek voltak kedvező helyzetben. A mérkőzés utolsó gólját azonban Löke szerezte, a norvég beállós három ember között egy fantasztikus mozdulattal talált a hálóba, az ellenakciónál pedig elvesztették a labdát a vendégek, amit a győriek a hátralévő másodpercekben "eldugtak".

A döntő első mérkőzését május 4-én vagy 5-én, a visszavágót május 11-én vagy 12-én rendezik. Az biztos, hogy a Győr a hazai mérkőzésén ugyancsak Veszprémben fogadja ellenfelét.

Ambros Martin, a Győr vezetőedzője: "Hihetetlen, ami ma este történt. Nagyon nehéz meccs volt, és sokat köszönhetünk a szurkolóknak, mert remek hangulatot teremtettek. Idegesen, kapkodva játszottunk, de töretlenül hittünk a sikerben, ez segített át minket a nehézségeken."

Szombaton játsszák:
Krim Ljubljana (szlovén)-Larvik (norvég) 20.30 (az első mérkőzésen: 24-22)

"Valami megváltozott az életemben"

Ambros Martin, a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatának vezetőedzője azt mondta: valami megváltozott az életében a csütörtöki, Oltchim Valcea elleni Bajnokok Ligája-elődöntő után, mert még soha nem látott csapatot ilyen szívvel küzdeni. A győriek a szombati, bukaresti 24-22-es sikert követően a veszprémi visszavágón gyakorlatilag végig kiesésre álltak román riválisukkal szemben, de végül hatalmas hajrával csak egygólos vereséget szenvedtek, így összesítésben megnyerték a párharcot és - akárcsak tavaly - bejutottak a BL fináléjába.

"Azt hiszem, valami megváltozott az életemben. Ilyen szívvel küzdeni még soha nem láttam csapatot. Nem is találok a történtekre más magyarázatot, hiszen a meccs alatt végig hátrányban voltunk, és az utolsó tíz percre borzasztóan megnehezítettük a dolgunkat. Mégis, a csapatot vitte előre a szíve, és olyan utolsó öt percet játszott, amellyel még ilyen vesztett helyzetből is visszajöttünk." - nyilatkozott a Kisalföld című lapnak Ambros Martin. A spanyol tréner hozzátette: bebizonyosodott, hogy jogos volt a mérkőzés előtti aggódása, nevezetesen nincs olyan, hogy egy mérkőzésnek vagy egy kupasorozatnak favoritja van.  "Minden mérkőzés egy külön csata, ahol rengeteg fronton küzd a két csapat, és nüanszokon múlik a győzelem. Ahogy most a mi továbbjutásunk" - fogalmazott.

A meccs egyik hőse, az öt gólos Heidi Löke elárulta, hogy az összecsapás utolsó tíz percére nem is igazán emlékszik. "Csak azt láttam a lányokon, hogy ennek meg kell lennie, egyszerűen nem eshetünk ki! Mindannyian extázisban voltunk, és ez az eufória, a tomboló közönség összeszedetté tett bennünket, végre felállt a védelmünk, összejöttek a támadásaink, óriásit küzdöttünk és meglett a továbbjutás! Az a csapat, amely ilyenre képes, és az a közönség, amely így tud hajtani bennünket, megérdemelte!" - mondta a norvég beállós.

Ahogy hazai oldalon eufórikus hangulat, úgy a másik oldalon érthető módon hatalmas szomorúság lett úrrá játékoson és edzőn is a meccs lefújása után. "Nagyon sokkoltak bennünket a történtek, hiszen ezt a meccset nyerő helyzetből, mi magunk ajándékoztuk oda a Győrnek. - idézte a dán vezetőedzőt, Jakob Vestergaardot a kisalfold.hu. - Túl korán elhittük, hogy kezünkben van a győzelem. A mai nagy csatát látva bebizonyosodott, nem véletlenül mondogatták, hogy a BL két legjobb csapata már az elődöntőben találkozik. Gratulálok az ETO-nak a döntőbe jutáshoz!"

A szintén ötgólos Oana Manea úgy véli, azzal hibáztak nagyot, hogy már öt perccel a vége előtt elhitték, továbbjutottak. "Nem igazán akarom elhinni, ami történt. Azt hiszem, óriásit hibáztunk, hogy öt perccel a vége előtt elhittük, hogy továbbjutottunk. Kialudt bennünk a tűz, és ezt a megtorpanást megtorolta az ellenfél. Bár engem a közönség nyomása nem szokott negatívan befolyásolni, a csapatra az utolsó percekben most mégis bénítóan hatott a helyi légkör. Nagyon le vagyok törve." - kesergett a volt román válogatott beálló.

A magyar együttes története során nyolcadik alkalommal lett döntős európai kupában, ám az eddigi hét fináléja (BL: 2009, 2012, EHF Kupa: 1999, 2002, 2004, 2005, KEK: 2006) közül egyet sem tudott megnyerni. A májusi döntőben a Győr a szlovén Krim Ljubljana és a norvég Larvik párharcának győztesével találkozik.

A román sajtó a Valcea érthetetlen összeomlásáról ír

A román sajtó szerint érthetetlen, miért omlott össze az Oltchim Ramnicu Valcea a Győri Audi ETO KC elleni női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntő hajrájában csütörtökön.  A Veszprém Arénában megrendezett mérkőzésről a Gazeta Sporturilor című román vezető sportújság azt írta: "A legkeserűbb győzelem, az Oltchim a hajrában omlott össze". A lap értékelése szerint a román csapat remekül játszott 51 percen keresztül, hat gól előnye volt a hajrá kezdetén, de a végén összeestek fizikailag Jakob Vestergaard lányai, elvesztették a tisztánlátásukat, ami elegendő volt ahhoz, hogy a Győr kivívja a továbbjutást az "őrületes" végjátékban.

A lap megállapította, hogy a Győr egy percig sem vezetett hazai pályán, éppen úgy, ahogy a bukaresti első mérkőzésen a házigazda Ramnicu Valcea sem. A lap szerint a mérkőzés után "könnytenger" volt a román csapat öltözője. Cristian Gatu, a Román Kézilabda Szövetség elnöke szerint emelt fővel búcsúztak a BL-től, ugyanakkor nagyon nehéz ilyen drámai körülmények között elveszíteni a továbbjutást. Gatu szerint ez az összecsapás volt az "igazi döntő", mert a Győr és a Ramnicu Valcea a két legjobb együttes az idén BL-ben.

A Pro Sport című sportújság szerint "drámai és igazságtalan" volt a csütörtök esti mérkőzés. A lap szerint az "infarktusos hajrában" érthetetlen módon összeomlott a Ramnicu Valcea. A 22-24-es "meccsnullnál" a román csapat játékában érződött a félelem, már senki nem merte vállalni a lövéseket, ezért végül keserű győzelem született – írta a Pro Sport. Gheorghe Tadici volt román szövetségi kapitány, a Ramnicu Valcea korábbi edzője szerint a román csapat az utolsó esélyt szalasztotta el, hogy BL-döntőt játsszon. Ezzel a klub anyagi nehézségeire utalt, ami miatt várhatóan számos játékosától megválik.

Oana Manea beállóst idézik, aki szerint az utolsó öt percben elhitték, hogy már továbbjutottak, és ez végzetes hiba volt. "Nem hiszem el még most sem, hogy mi történt" – mondta. A lap a bukás okaira próbál rávilágítani. Bulatovic gyengén játszott, de általában az átlövők nem teljesítettek a várakozásoknak megfelelően – írta a Pro Sport. A román lapok keveset írnak a Győr játékáról, de kiemelték a Veszprém Arénában uralkodó "remek és sportszerű" hangulatot.