Ezt a receptet Spanyolországban kísérleteztem ki évekkel
ezelőtt. Andalúziában előszeretettel fogyasztják a spárgát mindenhez.
Készítenek belőle krémlevest, párolva adják húsokhoz és halakhoz, mártogatóst
készítenek belőle friss zöldségekhez, omlettbe és salátába is teszik, serrano
sonkába tekerik, sőt még a süteménybe is belesütik. Persze a spárga ott sokkal
olcsóbb, mint Magyarországon.
Itthon a spárga elképesztően drága: a fehérnek körülbelül
2800-3600 forint kilója, a zöld valamivel olcsóbb; 1200-2200 forint. Ezek az
árak elég rémisztőek. Amit én vettem, az a közeli Peruból repült az Auchan
zöldséges szekciójába. Nyilván a hazaival kicsit még várni kell, de sajnos az
ára nem lesz sokkal olcsóbb annak sem.
Üzemi termesztése az 1920-as években alakult ki.
Vetésterülete 400 hektárt ér el. A jó exportlehetőség következtében 1962-ben a
spárga termőterülete 1180 hektárra növekedett, ami 1981-re 142 hektárra esett
vissza. Hazánkban 2009-re a termőterülete megközelíti a 2000 hektárt, a
termésmennyisége pedig 3000 t/év feletti. Forrás: Wikipédia
Fél kiló spárga 4 adaghoz elég, így körülbelül 3000 forintra
jön ki az egész kaja. Szóval ez nem a leggazdaságosabb étel, viszont baromi
finom.
Készüljön a ragu
35 dkg darált hús (sertéscomb, marhahús)
1 doboz rizstejszín (használhat sima főzőtejszínt is)
1-2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 csipet őrölt feketebors
2 teáskanál morzsolt oregánó
1 teáskanál őrölt szerecsendió
só
3 evőkanál kókuszolaj
Először én mindig a húst készítem el, aztán amíg az hűl,
megcsinálom a rizst és a spárgát. Hasonlóan kell elkészíteni, mint a pörköltet.
1. Vágja fel apró kockákra a hagymát és a fokhagymát, jól
pirítsa meg a kókuszolajon, majd adja hozzá a darált húst.
2. Fehéredésig pörkölje a húst, adja hozzá az oregánót,
kevergesse pár percig, majd adja hozzá a többi fűszert: először a sót, majd a
borsot, aztán jöhet a gyömbér, szerecsendió, és a végén a kurkuma.
3. Rottyantsa össze az egészet, és adja hozzá a rizstejszínt.
A végén még egyszer összefőzöm, leveszem a tűzhelyről, és fedő alatt
pihentetem.
Rutinosabbak főzhetik egyszerre a rizst és a spárgát
1 bögre rizs (én jázminrizst használok, mert jó „tapadós”,
de természetesen bármelyik megteszi)
2 bögre víz
1 csipet só (egyáltalán nem kötelező)
1 marék mazsola (opcionális)
2. Ezután lefedem fedővel, és 10-15 percig hagyom, hadd
szívja magába a rizs a vizet. Nagyon szerettem volna mazsolát is tenni a rakott
spárgába, de sajnos épp kifogyott a készletem. Ha önnek van otthon, főzze meg a
rizzsel együtt. Nagyon finom!
Ja, és felejtse el az olajas átpirítást, meg a többi
fölösleges macerát, ha a fentiek szerint készíti el, tökéletes eredményt fog
kapni, letapadás nélkül.
Jöjjön a spárga
Fogjon egy zöldséghámozót, fektesse a konyhapultra a
spárgát, és kezdje el lehámozni a külsejét. A tetejét nem kell hámozni, viszont
érdemes igen alaposan megmosni, oda az élvezet, ha homok marad benne.
Óvatosan fogja meg a spárgát a feje (teteje) alatt
körülbelül 2 centivel, és így pucolja meg. A vastagabb, fás végét csak simán
törje le. Egyszerű nagyon, adni fogja magát, ott törik, ahol fás. Ezután mossa
le, és mehet is a vízbe.
1 evőkanál nádcukor
1 csipet só
Tegyen kevés vizet, sót és nádcukrot egy magas, vékony
lábosba, és forralja fel a vizet. Amikor a víz forr, tegye bele a spárgákat, a
fejük lógjon ki, annak elég, ha csak gőzölődik. Fedje le, vegye felére a
hőmérsékletet, és lefedve párolja 6 (!) percig. Ezután gyorsan vegye ki a
vízből a spárgákat, hogy ne főjjön ki az íze, és ne essen szét! Ha ez túl sok
macera, egyszerűen főzze meg őket, fejkilógatás nélkül.
Már csak a rétegezés van hátra
Oszlassa el a tepsiben a rizst, arra jöhet a hús, és a végén
a spárgák. A tetejére tehet rizstejszínt vagy tejfölt, és reszelt sajtot. Én
füstölt és sima sajtot is reszeltem a tetejére, nagyon gazdag íze lett.
A sütőt melegítse elő, és 170 fokon süsse 30 percig (vagy
addig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején). Ha meg tudja várni, hogy kihűljön,
szépen lehet szeletelni.
Forrás: divany.hu
0 Megjegyzések