Már az illata felvidít ilyenkor, fagyos tél idején. De a rendszeres fogyasztása egy sor betegség megelőzésében segít, hiszen - különösen mézzel együtt fogyasztva - erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusokkal szembeni harcban.


A fahéj az egyik legősibb fűszerfajta. S ahogy a neve is mutatja: egy fának (a babérfélék családjába tartozó cimetfának) a héja, azaz kérge. Ceylonban őshonos, de Ázsia, Ausztrália trópusi tájai és Dél-Amerikában is termesztik. A néhány éves facsemete törzsét lehántják, hogy a csonkokból sarjak törjenek elő. Két év elteltével ezeket a sarjakat vágják le, az ágakat ujjnyi darabokra aprítják, kérgüket tompa fakéssel lefejtik.

A fahéjdarabokat egymásba fűzve úgy szárítják, mint Kalocsa környékén a paprikát. ekkor kapja bársonyos szép színét. Illatát a benne lévő illóolaj adja. Édességek, aprósütemények, befőtt, kompót, forralt bor, reszelt alma, tejbegríz és egyéb tejes ételek ízesítője. De nemcsak az ételek ízesítésére tökéletes, hanem gyógyító fűszernövényként is használatos.
  
Serkenti az emésztést, javítja az étvágyat. De a kutatók kiderítették, hogy mézzel keverve gyógyhatású is.

Hatásos például ...
... krónikus fáradtság ellen. Idős embereknek ajánlatos naponta ajánlatos fahéjat fogyasztani. Kávéba vagy tejbe keverve, de még teába főzve is erősíti a szervezetet.

... Megfázás esetén a mézes fahéj enyhíti a köhögést, tisztítja a légcsövet.
...Erősíti az immunrendszert, illetve támogatja a fehérvérsejteket a baktériumokkal szembeni harcban.

... Csökkenti a koleszterin-szintet. 3 kávéskanál fahéjat két kanál mézzel elkeverve és forróvízzel felhígítva kellemes italt lehet készíteni. Ez naponta 3x fogyasztva jelentősen csökkenti a koleszterinszintet.

... A szívbetegeknek is ajánlatos rendszeresen minél több fahéjat fogyasztani,mert a koleszterin-csökkentés mellett erősíti a rugalmatlanná váló érfalat.

... Csökkenti az ízületi fájdalmakat., különösen a porckopás miatti kínokat.

... Enyhíti a hólyaghurut kellemetlen tüneteit. A fahéjból-mézből készült meleg ital fertőtleníti a hólyagot és a húgyutakat.

... Megakadályozza a gyomorfekély kialakulását. A fahéjas ételek, illetve a mézzel elkevert fahéj fogyasztása révén olyan védőréteggel vonja
be a gyomor falát, ami megakadályozza a savkimaródást.

... Fogyaszt is. Reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt egy-egy bögre fahéjas ital elkortyolgatása megakadályozza a zsír lerakódását.
... Illata hangulatjavító, a fahéjas kávé vagy forró csokoládé a boldogsághormonok termelődését segíti.

Forrás: astronet.hu