Felismerik az újszülöttek azokat az aromákat, amelyeket
magzati korukban még az anyai táplálék közvetítésével fedeztek fel a méhen
belül - idézte francia kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit
napilap online kiadása.
Az eredmény azt sugallja, hogy az anyai étrend hatással
lehet arra, ahogyan a születendő gyerek érzékelése fejlődik, a mama már a
születés előtt befolyásolhatja a baba ízlését.
Az ízlelés tudományával foglalkozó európai központ dijoni
munkatársai 24 babát és anyát teszteltek. A mamák fele ánizsos ízesítésű süteményt
evett tíz napon át a szülés várható időpontja előtt. Valamennyi újszülöttel pár
órával világra jövetelüket követően, majd négynapos korukban újra ánizsos
illatot szagoltattak. Úgy tűnt, hogy azok, akik már a méhen belül
találkozhattak az aromával, felismerték azt, sőt látszólag tetszett is nekik.
Mint Benoist Schaal kutatásvezető az Amerikai
Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) vancouveri éves találkozóján elmondta, az
ánizs aromája még az anyaméhen belül, a magzatvízben kerülhetett a magzatok
orrába. A magzatvízben lévő vegyületek alakíthatják a magzat orrában lévő
érzékelőket, és beépíthetik a baba fejlődésben lévő agyába az illatemléket.
"Ez olyan periódusban történik, amikor a magzat agya
formálódik, így vélhetően hosszú távú következményei vannak" - tette hozzá
Schaal.
A tesztben a szülés után három órával egy ánizsaromával
átitatott törlőruha közelébe tették a babákat. Közülük azok, akiknek anyja
ánizsos sütit evett, az illat forrása felé hajoltak, azok viszont, akiknek
anyja kerülte az ánizsos ízt, vagy undorodó arcot vágtak és elfordultak, vagy
nem reagáltak.
Egy újabb tesztben egy másik aromát is felkínáltak a kutatók
a babáknak, fejük mellé két oldalt elhelyezve az átitatott törlőkendőket. A
magzati korban ánizsnak kitett újszülöttek túlnyomó többsége az ánizsaroma felé
fordult, míg a többiek nem részesítették előnyben egyik oldalt sem. Négy nap
elteltével hasonló eredményeket mutatott a két teszt.
Schaal kiemelte, hogy az ételek ízét alapvetően az illatuk
alapján kedveljük vagy sem, az illatok közvetlenül befolyásolják, hogy
milyennek érezzük az étel ízét. A kutató azt javasolja, hogy bátorítsák az
állapotos és a szoptató anyákat, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget
egyenek, mert az aromák kellemes emléke arra késztetheti később gyerekeiket,
hogy kedveljék ezeket - az egészséges ételekhez társuló - ízeket.
Forrás: MTI
0 Megjegyzések