A tavalyi nagyon száraz év volt, az idő javul, a gazdák szorgalma, szakértelme pedig lehetővé teszi, hogy idén is eredményesen termeljünk.

MTI - A belvíz valóban komoly gondokat okoz, a gazdák 2-3 hetes késésben vannak a munkákkal, de az összesen 5,7 millió hektárnyi termőföldből csak 200 ezer hektár (fele szántó) van víz alatt, ami arányaiban nem sok, az pedig, hogy idén mire számíthatunk, az elkövetkező hetek, hónapok kérdése – reagált az agrárminiszter a 180 percben arra felvetésre, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt esetleg már most kimondható, hogy rossz mezőgazdasági évünk lesz.

A csapadék ráadásul kellett is, hiszen a tavalyi nagyon száraz év volt, az idő javulni látszik, a gazdák szorgalma, szakértelme pedig lehetővé teszi, hogy idén is eredményesen termeljünk és az agrárium hozza azt a teljesítményt, amit a társadalom elvár tőle – tette hozzá Fazekas Sándor. Magyarországon akkor van gazdasági növekedés, ha a mezőgazdaság jól teljesít, és erre minden esély meg is van, hiszen az év nagyobb része még előttünk van, és ez lehetővé teszi, hogy a munkákat elvégezzük, a csapadék pedig jól jött vagy jól fog jönni sok növényi kultúrának – ismételte meg a szakminiszter

Az agrárminiszter beszámolt arról is, hogy még az első félévben meghirdetik azt a 200 ezer hektár termőföldet, amelyre a Földet a gazdáknak program keretében lehet jelentkezni, és a szaktárca várakozása szerint több ezer ember juthat termőföldhöz. Fazekas Sándor kiemelte: a kormány célja, hogy erősödjék az agrárközéposztály és a családi gazdaságokon alapuló versenyképes középbirtokrendszer. A miniszter hozzátette: a pályázaton a 2017. március végéig lejáró, valamennyi bérbe adott állami földet meghirdetik.