Tizenegy díjazott vehette át kedden a Magyar Fair Play Bizottság díjait. 

A fair play (magyarul kb. sportszerűség) a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás eszméje. A fair play egyszerre jelenti a szabályok, az ellenfél, a bíró döntéseinek, a közönség, valamint a játék szellemének tiszteletét, a csapatszellemet, a lojalitást, valamint az önérzetet a győzelemben éppúgy, mint vereség esetén. A kifejezés az angol fair (becsületes, korrekt, tissztességes) és play (játék, játszma) szavakból ered, de manapság az egész világon elterjedten használják, nemcsak a sportban, hanem az élet más területén is.

Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy ötven évvel ezelőtt, amikor Párizsban megalakult a Nemzetközi Fair Play Bizottság, elkezdődött egy csodálatos hagyomány, a sportszerűen viselkedő versenyzők kitüntetése. Büszkén tette hozzá, hogy egy évre rá Magyarországon is létrehozták a Fair Play Bizottságot. "Manapság, amikor gazdasági, erkölcsi és etikai válsággal küzd a világ, a sport az a terület, amely még kapaszkodót jelent az életünkben" - mondta Kamuti Jenő.


Baji Balázs győztesként emelte fel a londoni olimpián nagyot bukó, korábbi olimpiai bajnok kínai Liu Hsziang kezét

A díjazottak közül Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívó azt üzente a fiataloknak, hogy a sporttól csak kaphatnak: a győzelmeken és az egészségen túl sok-sok barátot, és ezért érdemes csinálni. Simicskó István, sportot felügyelő államtitkár, aki az egyik díjazottnak, Kunszt Gábornak adta át az elismerést, kiemelte: "a nemzet szereti a sportolóit, nem csak felnéz rájuk, és értékeli teljesítményüket."

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó édesapjának és családjának köszönte meg, hogy őt és testvérét a szerénység, a tisztelet és az alázat szellemében nevelték. "Bár csak ne lennék itt, és ne foghatnám a díjat, hanem a barátom élne. A legnagyobb örömöm az volt, hogy Alexander Dale Oen családjának elvihettem és átadhattam az olimpiai aranyérem másolatát" - mondta Gyurta, akinek norvég vetélytársa - egyben barátja - egy évvel ezelőtt hunyt el 26 évesen.

Az esemény végén Kamuti Jenő bejelentette, hogy két új kategóriával bővítik a Magyar Fair Play Díjat. Jövőre az ifjúságiak (20 éves korig) és az amatőrök között is értékelik a sportszerű cselekedeteket.  A MOM Kulturális Központban tartott díjátadón megjelent Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.


          Gyurta elhunyt norvég sporttársának ajánlotta a győzelmét

Az elismerés átvétele után Kubatov Gábor FTC-elnököt is kérdezték:

- A Ferencváros Magyarország legeredményesebb klubja, rengeteg külföldi trófeával megspékelve. Hol helyezkedik el a klub múltjában, jelenében és tervezett jövőjében ez az elismerés?

- Ne a Fradihoz önmagához hasonlítsuk, hanem a többi díjazotthoz. Olyan emberek között kapta a Ferencváros a díjat, akik közül csak egy percig szeretnék Gyurta Dani lenni, vagy az a tájfutó lány, aki a sérült riválisát ápolta verseny közben, vagy az a vitorlás, aki szintén díjazott lett. Ez az egyik legértékesebb díjunk, ennek a jelentősége talán nem is ebben a pillanatban érzékelhető igazán, hanem majd az elkövetkező években. A Ferencváros megindult ugyanis egy úton, azt próbálja elmondani mindenkinek, aki sportszerető ember Magyarországon, hogy a Ferencváros csapataiban, öltözőiben nem számít a bőrszín, a vallás, nem számít, milyen országból jöttél, kik a szüleid. Egyetlen dolog számít, hogy a pályán milyen ember vagy, és hogy milyen teljesítményt nyújtasz. Ha ebben a dologban előrébb tudunk lépni évről-évre, akkor igenis ki tudjuk mondani, hogy ez a kitüntetés az első lépésünk elismerése, de még számtalan lesz hátra. Nagyon bízom benne, hogy mindenki a helyén fogja kezelni, és azt mondja, ez a Ferencváros hatalmas sikere.

- A teljes Fradi-család, beleértve a szurkolókat is, megértik majd teljesen ennek a kitüntetésnek az üzenetét, felsorakoznak majd a szellemisége mögé?

- Ezt nem tudom, azt viszont igen, hogy ha három embert, „csak” három embert meggyőztünk a kampánnyal, hogy álljon át, vagy lépjen rá a helyes útra, oldalra, akkor már nagyon sokat tettünk. De én abban reménykedem, hogy sokkal több embert tudunk majd átállítani. Magyarország befogadó ország, a Ferencváros is befogadó csapat, teljesítményorientált, és a jelszavában is benne van, hogy „Erkölcs, Erő, Egyetértés”. Ezek számítanak.

- Mennyit jelent, ha adott egy nagy szurkolótábor, szépen játszik a csapat, jönnek az eredmények és mindenki a sportteljesítményre összpontosít. Ebből a szempontból is elindult egy folyamat a Ferencvárosnál?

- Igyekszünk. De még ennek az útnak sem vagyunk a végén. Nem is tudom, hogy elégedett leszek-e valaha. Mert mindig van feljebb, mindig van rövidebb út, gyorsabban elérhető cél, De azt látom, hogy a szurkolók nagyra tartják ezt a fajta törekvést. És ha ők nagyra tartják, akkor a gyerekeik is nagyra tartják, akiket majd a Ferencvárosba hoznak sportolni, és akkor az, amire régóta várunk, hogy a Fradi sikeres legyen, néhány éven belül, ismét létre fog jönni.

A díjazottak:
fair play cselekedet:
---------------------
trófea: Gyurta Dániel - úszó
diploma: Liszka Eszter - tájfutó, Baji Balázs - atléta, Sipos Péter - vitorlázó
a fair play népszerűsítése:
---------------------------
trófea: Sákovicsné Dömölky Lídia - vívó
diploma: Ferencvárosi Torna Club, George F. Hemingway - a Budapest Honvéd tulajdonosa
fair play életmű kategória:
----------------------------
trófea: Fináczy György - vitorlázó
diploma: Kunszt Gábor - a Budapesti Honvéd korábbi elnöke, Radulovics Bojana - kézilabdázó, Zsigmond Tibor - tájfutó