Köztudott, hogy Sissy császárné kedvenc édessége az ibolyafagylalt volt. Itt az ideje, hogy Te is kipróbáld a virágokat a konyhában! Az ibolya, a rózsa és a levendula illatos salátákba, desszertekbe való. A körömvirág viszont jó helyettesítője a drága sáf
Az ókori Rómában rózsát, ibolyát, mályvát egyaránt fogyasztottak, míg a keleti ételekben ezeket ma is használják. A felhasználáshoz adunk néhány tanácsot.
A kiválasztás
1.) Legyél óvatos! Virágboltban vásárolt növényt semmiképp se tegyél az ételbe! Csak a garantáltan vegyszermentes környezetben termesztett példányok alkalmasak az emberi fogyasztásra. Azt is ellenőrizd, vajon az adott növény ehető-e egyáltalán, ugyanis vannak kifejezetten mérgező virágok is.
2.) Ha saját kertedben termeszted a növényeket, reggel vagy délután szedd le, amikor víztartalmuk viszonylag magas. Csak a hibátlan példányok jók. Féregrágta, beteg növényt nem szabad felhasználni. Általában a szirmok ehetők, a porzók, és a virág többi része ritkán.
3.) Mosd meg alaposan sós vízben a leszedett virágokat. Ha ezután egy dézsa jeges vízbe dobod egy percre, igazán üdévé válnak. Itasd le a felesleges vizet papírtörülközővel, majd óvatosan szedd le az ehető részeket. A szárhoz kapcsolódó helyen a szirmok színtelenek, és ez a rész általában keserű, ehetetlen, ezért célszerű eltávolítani. Ha nem használod fel azonnal a virágot, vízzel teli edényben tárolhatod rövid ideig.
4.) Először csak nagyon kevés virágot adj az ételhez. Meg kell szokni az ízét, a túl sok virág elfogyasztása pedig emésztési problémákhoz vezethet. Ha allergiás, legyél nagyon óvatos.
Receptötletek
* Helyezz egy kardvirágot vagy hibiszkuszt tiszta öblös üvegbe és öntsd köré a kedvenc italodat. Szárát, bibéjét dobd ki!
* Salátákra szórj ehető virágszirmokat.
* Fagyassz le apró virágokat egy-egy jégkockában, és így add az italokhoz. Dekoratív és finom.
* Ízesített olajokhoz, marinádokhoz, zselékhez is adhatsz virágszirmokat. * Kandírozott virággal díszítsd az édességeket, desszerteket (kandírozás: kristályos cukorréteggel bevonás).
Ehető virágok (Ehető virágok és ízük, tájékoztatásul.)
Kamilla: Enyhén almára emlékeztető ízű. Krizantém: Enyhén kesernyés ízű. Citromvirág: Határozottan citrus illatú és ízű. Búzavirág: Édeskés, fűszeres ízű, kicsit szegfűszeges illattal. Pitypang: Nagyon fiatal bimbók megsütve gombára emlékeztető ízt adnak. Fukszia: Enyhén savanykás ízű. Kardvirág: Salátára emlékeztető ízű. Jázmin: Finom édeskés ízű. Orgona: Citromos, virágos átható ízű és illatú. Árvácska: Enyhén édestől savanykásig terjed az íze. Kankalin: Lágy fűszeres édeskés ízű. Napraforgó: Enyhén keserű, a még ki nem nyílt virágot úgy kell megpárolni, mint az articsókát. Ibolya: Édes, nektár ízű. Rózsa: Édes, aromás. Szegfű: Fűszeres, szegfűszeges ízű.
Vigyázat, mérgező virágok!
Kökörcsin Őszi kikerics Azálea Vérpipacs Tündérkonty Nárcisz Gyűszűvirág Jácint Hortenzia Írisz Leánder Trombitavirág Lilaakác.
Forrás: astronet.hu
0 Megjegyzések