A folyók magyarországi szakaszain több mint 2500 kilométeren van árvízvédelmi készültség, számottevő csapadék sehol sem valószínű vasárnap - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A Tiszán, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Sajón, a Zagyván és a Rábán összesen 1 226 kilométeren első-, a Tiszán, a Túron, a főcsatornafelső szakaszán, a Bodrogon, a Zagyván, a Berettyón, a Hármas-Körösön, valamint az Ipolyon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Három megye négy településén az árvíz, tizennégy megye hetvenkilenc településén pedig a belvízi ellen védekeznek. Az országban az előző napinál húszezerrel több, 203 ezer hektárnyi terület áll víz alatt. A vízügyi jelentések szerint a legnagyobb, 35 ezer hektár fölötti elöntés Csongrád megyében van.

A belvíz miatt az országban kilenc embernek kellett elhagynia otthonát. Az ár- és belvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Veszprém megyében összesen tizenegy utat kellett lezárni.

Veszprém megyében a Marcalon még nem indult meg az apadás. Éjjel fél kettőig kétszáz ember dolgozott a gátak megerősítésén. Szombaton tizenhétezer homokzsákot raktak le itt. A megyében újra járható a 8412-es út Egyházaskeszőnél és a 84123-as Várkeszőnél.

Békés megyében harmadfokú készültség van érvényben továbbra is a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-, a Kettős-, a Sebes-, a Fekete- és a Fehér-Körösön is. A Hortobágy-Berettyóból a vizet átemelik a Körösök felé. Belvízvédelmi készültséget Békésben tizennégy önkormányzat tart fenn.

A rendelkezésre álló adatokból készített előrejelzés szerint a Tisza középső szakaszán, így Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a most tetőző árhullám utoléri az előző árhullámot április közepén, Szolnokra április tizennyolcadikára prognosztizálnak tetőzést. Harmadfokú a készültség továbbra is a Hortobágy-Berettyón Karcag-Mezőtúr térségében, valamint a Hármas-Körösön Mezőtúr és Kunszentmárton között. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön folyamatos áradással kell számolni. A Zagyván viszont további lassú apadás várható.

Baranya megyében Sikondán szombat este nyolc óra előtt befejezték a halastó gátjának megerősítését, átvizsgálását. A gát víz felőli oldalán sérülést nem találtak, a vész árapasztót fóliával lefedték és ötszáz homokzsákkal lesúlyozták.

Heves megyében Nagyfügeden másod-, Hatvanban és Boldogon elsőfokú belvízvédelmi készültség van. Vas megyében a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szentgotthárdnál és Körmendnél a helyreállítási munkálatok elvégzéséig fenntartja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A megye területén hét útszakaszon félpályás forgalomkorlátozás van.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényen a Bódva áradása után a vízgyűjtő árkokban visszamaradt vizet megkezdték visszaemelni a folyóba.

Szivattyúkkal védekeznek Ágotánálés Mezőtúrnál

A Hortobágy-Berettyó további tehermentesítésére Ágotánál hét mobilszivattyút épített ki hétvégén a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) műszaki biztonsági szolgálata. A telepítés befejeződött, négyszivattyú már üzemel és másodpercenként két köbméter vizet emel át a Hortobágy-Berettyóból a Nagyiváni tározóba - közölte Bara Sándor, a Tivizig védelemvezetője vasárnap az MTI-vel.Tájékoztatása szerint a Hortobágy-Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál vasárnap reggel 400 centiméter volt a vízállás, ez 38 centiméterrel marad el az eddig mért legmagasabb vízszinttől.

A Berettyó folyó torkolati szakaszán is harmadfokú a készültség: Szeghalomnál 547 centiméter a vízállás, egy nap alatt 18 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik. A folyó felső szakaszán is maradt a másodfokú védelmi szint. Pocsajnál a reggel mért vízszint ismét emelkedett, 464 centiméter. A Tiszán továbbra is elsőfokú a készültség, a folyó árad, Tokajnál vasárnap reggel 726 centiméteres vízállást mértek.Nőtt a belvízi elöntés is a Tivizig működési területén: egy nap alatt 1250 hektárral több terület, összesen 35 750 hektár föld áll víz alatt,amelyből 7850 hektár vetés, 8600 hektár szántó, 12 850 hektár rét és legelő - mondta a Tivizig védelemvezetője.

Jelenleg mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekeznek. Másodfokú a készültség a Tiszai-felső és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs-Karácsonyfoki, az Alsó-nyírvíz-Kati-éri, a Kösely-felső illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Harmadfok van érvényben a Berettyó-alsó, a Tiszai-alsó, a Kösely-alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon.Az igazgatóság 23 szivattyútelepet üzemeltet, naponta több, mint négymillió köbméter vízmennyiséget emelnek át a befogadókba.

A Köröst és a Hortobágy-Berettyót tovább árasztja a lehullott csapadék, ezért a mezőtúri árvízkapunál lévő torkolathoz a már üzemelő 24 alkalmi szivattyú mellé vasárnap további 12 berendezést telepít a szolnoki és a gyulai központú vízügyi igazgatóság - közölte Horváth Béla, a szolnoki központú regionális vízügyi igazgatóság védelemvezetője az MTI-vel.
Így napi 1,5 millió köbméter vizet tudnak majd átemelni a Hortobágy-Berettyóból a Hármas-Körösbe, emellett a Hortobágy-Berettyó további vízszintcsökkentése érdekében korlátozták a belvízbeemelést oda - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a Hármas-Körös vízállása vasárnap reggel Szarvasnál 826 centiméter volt, jóval felette a harmadfokú védekezési szinthez rendelt 800 centiméteres értéknek. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön jelentős áradással kell számolni. A Hortobágy-Berettyó szintén végig árad, vízállása több mérési ponton fél méterrel is meghaladta a harmadfokú védekezési szintet.A nappali felmelegedés és a lehullott, de az előző napiaknál kevesebb csapadék hatására a Tisza külföldi vízgyűjtőin tovább nőtt a vízszint. A Közép-Tiszán vasárnap Szolnoknál 731 centiméteres vízállást regisztráltak. A rekordot itt 2000 áprilisában mérték 1041 centiméterrel. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 305 kilométeren elsőfokú, 222 kilométeren másodfokú, 115 kilométeren harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn.

Emelték a készültséget a Felső-Tiszán

A folyamatos áradás miatt másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Tisza Szabolcsveresmart és Gávavencsellő közötti szakaszán a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság - tájékoztatta a szervezet vezetője vasárnap az MTI-t.Bodnár Gáspár elmondta: a folyó külföldi szakaszán újabb árhullám indult el, de hazai területen is árad a Tisza. A korábban elrendelt elsőfokú készültség van érvényben a folyó jobb partján Vásárosnamény és Lónya között, valamint a bal parti védvonal mentén Vásárosnamény és Szabolcsveresmart között.Lejjebb azonban már magasabb készültségi szintet kellett elrendelni, jelenleg Szabolcsveresmart és Gávavencsellő között van érvényben a másodfokú riasztás - tette hozzá a védelemvezető.

A térség többi folyóján egyelőre maradtak a korábbi védelmi szintek: a Túron és a Kraszna egyes szakaszain másod-, illetve harmadfokú árvízvédelmi készültség van, a Lónyay-főcsatorna vízszintemelkedése miatt azonban már két szakaszon van érvényben másodfokú riasztás.A belvíz miatt az összes belvízi szakaszán készültséget tart a vízügyi igazgatóság - közölte Bodnár Gáspár. Az elöntött terület nagysága még mindig meghaladja 22 ezer hektárt annak ellenére, hogy szombaton a tizennégy szivattyútelep összesen 2,6 millió köbméter belvizet emelt át a főbefogadókba.Hozzátette: a térségben jelenleg két vízgazdálkodási társulat és nyolc önkormányzat területén van érvényben belvízvédelmi készültség.

Nem jár a vonat Vésztő és Szeghalom között

Pótlóbuszok közlekednek vasárnap 14 órától Vésztő és Szeghalom között a Vésztő-Gyoma és a Békéscsaba-Kötegyán-Vésztő-Püspökladány vasútvonalak közös szakaszán a Berettyó áradása miatt - közölte az MTI-vel a Mávinform. Az érintett szakaszon a Berettyó áradása miatt a vasúti közlekedés bizonytalan ideig szünetel. A Mávinform tájékoztatása szerint az átszállások miatt esetenként 15-20 perces késések előfordulhatnak.