A forint árfolyama szerdán átmeneti, a 300-as eurójegyzést is megközelítő erősödés után visszatért az előző esti szint közelébe.

Az eurót fél négykor 302,07 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben. Kedd este 302,12 forinton állt a jegyzés.

Az euró árfolyama 300,24 és 302,76 forint között alakult szerdán.

Az euró jegyzése március 11-én lépett a 300 forintos határ fölé, és március 18-án érte el idei legmagasabb jegyzését 308,65 forinton. A forint árfolyamának történelmi mélypontja 2012. január 5-én 324,27 forintos euró jegyzésen volt.

Az MTI által megkérdezett devizapiaci kereskedők a forint szerdai erősödését a pozitív piaci fogadtatásra lelt "verbális intervenciónak" tulajdonították, a 300 forintos küszöbről pedig a jegybank monetáris tanácsának csütörtöki rendkívüli ülését megszellőztető sajtóértesülés fordította vissza az árfolyamot.

A forint erősödését elsősorban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a Wall Street Journal számára kedden adott interjúban tett kijelentései támogatták.

Az interjúban Varga Mihály elmondta, hogy a kormány a forint árfolyamának stabilabbá tételével kívánja az országba vonzani a nagyon is szükséges befektetéseket, nem pedig a forint gyengítésével ösztönözni az exportot. Varga Mihály hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány nyilvánvalóan előnyben részesíti az alacsonyabb jegybanki alapkamatot, de már "valószínűleg közeledünk" annak alsó küszöbéhez.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára pedig szerda reggel egy tévéinterjúban megemlítette, hogy Magyarország kikerülhet az EU túlzottdeficit-eljárása alól.

A szerdán napvilágot látott sajtóértesülések szerint a monetáris tanács a gazdaságélénkítő céllal igénybe vehető monetáris eszközöket vitatja meg csütörtöki rendkívüli ülésén. Az MTI által megkérdezett devizapiaci kereskedők szerint a forint árfolyamának negatív korrekcióját a nem konvencionális eszközöktől hagyományosan ódzkodó piac reakciója idézte elő.

A forint erősödésével párhuzamosan szerdán jelentősen csökkent a magyar szuverén adósságra köthető törlesztésbiztosítási ügyletekből képzett származékos befektetési eszköz, a CDS (credit default swap) árazása a londoni kereskedelemben. Az egyik legnagyobb piaci adatszolgáltató, a londoni CMA Datavision adatai szerint szerdán délelőtt 367 bázispont közelében alakult a magyar CDS-árazás a 395 bázispontos keddi zárás után.

A dollárt 235,14 forinton jegyezték szerda délután, szemben a kedd esti és kora reggeli 235,94 forinttal.

A svájci frank árfolyama 248,57 forint volt délután a kora reggel és kedd este tartott 248,31 forint után.

A japán jen jegyzése 2,5258 forint a kedd esti 2,5231 forint után.

Az euró kissé erősödött, árfolyama délután 1,2846 dollár volt, szemben a kedd esti 1,2820 dollárral.
A térségbeli devizák árfolyama eltérően alakult szerdán, a lengyel zloty 0,12 százalékkal, a román lej 0,05 százalékkal erősödött, a cseh korona pedig 0,13 százalékkal gyengült az euróval szemben. Az eurót délután 4,1917 zloty, 25,8341 cseh korona és 4,4238 lej árfolyamon jegyezték.