A kormány 165 millió forint átcsoportosítását rendelte el az első világháború centenáriuma alkalmából tartandó rendezvénysorozatot előkészítő programiroda működésére és az ahhoz szükséges eszközbeszerzésekre.
 
MTI - Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.
 
Ebben a kormány kifejezi azon szándékát, hogy a 20. század egyik legfontosabb, a magyar és az egyetemes történelemnek is meghatározó, hatásaiban a legmesszebbre nyúló eseménye, az első világháború 1914-es kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából 2013 és 2020 között centenáriumi keretprogramtervben meghatározott megemlékezéseket tartsanak.
 
A kormányhatározat a nemzetgazdasági miniszternek előírja, hogy - legfeljebb egymilliárd forint erejéig - gondoskodjon a centenáriumi keretprogramtervben meghatározott programok előkészítési, tervezési, szervezési és lebonyolítási munkáihoz szükséges források biztosításáról.
 
A kormány tavaly október végén emlékbizottságot hozott létre a programsorozat előkészítésére. A testület az idén január elsejével alakult meg, elnöke Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.
 
A javaslattevő, véleményező és tanácsadói feladatokat ellátó Első világháborús centenáriumi emlékbizottságnak kell kidolgoznia a megemlékezések koncepcióját, a világháborút és az ahhoz kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító programsorozat részletes tervét. Feladata továbbá, hogy közreműködjön a programok végrehajtásában.