Egyre sürgetőbb a hazai digitális átállás határideje, hiszen az első ütemben már július 31-én a Budapest Kab-hegy, Szentes, Győr, Szeged vonalon elhelyezkedő adótornyokat hangolják át, ezért országjárásba fogtak a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai.

„Békés megyében, amely az elsők között áll át a digitális adások vételére, 25 ezer háztartást keresnek fel az NMHH munkatársai, hogy segítsenek az átállásban. A megyeszékhelyen mintegy 2500 rászorulóhoz látogatnak el a felmérők” – tudatta az NMHH. A digitális átállás elsősorban azokat érinti, akik jelenleg előfizetési díj nélkül, szoba- vagy tetőantennával televízióznak, és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják.

Ezek a tévénézők a hagyományos földfelszíni (analóg) adást veszik, amelyet 2013 folyamán, a jelzett ütemezésben, fokozatosan felvált a korszerű digitális adás. Ezért e háztartások készülékeit át kell állítani a digitális vételre, máskülönben televízióadás nélkül maradnak. Az átálláshoz nem kell új televíziókészüléket vásárolni. A megye kisebb településein, például Kertészszigeten és Medgyesbodzáson már végeztek a munkával. Az első digitális vételi eszközök beszerelése a megyében várhatóan május közepétől kezdődhet.

„A digitális átállás folyamata megközelítőleg 6-8 milliárd forintba kerül. Ez többek között tartalmazza az átállás technológiai hátterének kialakítását, a lakossági tájékoztatást, illetve a lakossági igények felmérést és a jogosultak set-top-box-szal történő ellátást is. A szükséges pénzügyi hátteret a hatóság az elmúlt években alatt gyűjtötte össze a saját bevételeiből, így áttételesen a piaci szereplők finanszírozzák a digitális átállás költségeit” – közölte a NMHH.

Konkrétan az Inter Media Group Kft.-vel kötöttek egy 1,9 milliárd forintos keretszerződést a kommunikációs feladatok elvégzésére, valamint a Nézőpont Intézet tulajdonában lévő Kutatópont Kft.-vel a digitális átálláshoz kapcsolódó országos piacfelmérés harmadik ütemének lebonyolítására egy 31 millió forintos megállapodást.

Szerző: Vég Márton
forrás: vg.hu