Köszvény esetén több komplex szénhidrát fogyasztása javasolt.

A megemelkedett húgysavszint egy anyagcsere-betegség, amely helyes táplálkozással pozitívan befolyásolható. Ha figyelmen kívül hagyjuk a szervezet figyelmeztető jelzéseit, egy kellemetlen következményes jelenség fenyeget – a köszvény.

A köszvényes diétánál csökkenteni kell azon élelmiszerek fogyasztását, amelyek purinban gazdagok. Ezáltal segítünk a szervezetnek kontrollálni a húgysavtermelést. Akut köszvényes rohamot túl gyors súlycsökkenés vagy szigorú böjt is kiválthat. A sok friss víz segíthet a szervezetnek a fölösleges húgysav kiválasztásában a vizeleten keresztül, és kerülni kell a fehérjében különösen gazdag étrendet, mivel ez húgysavtúltermeléshez vezethet.
Cukor és szénhidrátok

Fontos, hogy több komplex szénhidrátot vegyünk magunkhoz, mint pl. a gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű termékek. Az édességek, sütemények és fehér kenyér fogyasztásáról mondjunk le először, a cukor fogyasztását korlátozzuk. A cukorban gazdag ételekkel sokszor több kalóriát veszünk fel, mint amennyit a szervezet valójában felhasználni képes.

Folyadékok

Az alkohol fogyasztását erősen kerüljük, vagy akár teljesen mondjunk le róla, mert az alkohol zavarja a húgysavak megfelelő kiválasztását és feldolgozását. Elsősorban a sok sör ivását hozzák összefüggésbe a köszvénnyel. Maximum 150 ml bort szabad inni naponta. A friss víz a legalkalmasabb, mert a magasabb vízfogyasztás serkenti a vizeletürítést, és több húgysav választódik ki a vizeleten keresztül. Ne igyunk túl keveset és túl sokat sem, naponta néhány liter elegendő. Aki köszvényesen kávézik, annál több vizet kell innia, mert a kávé vízhajtó hatású. A zsírszegény tejtermékek és a zsírszegény tej ivása csökkentik a köszvény kockázatát.

Állati fehérjék

A purinban gazdag élelmiszerekhez tartozik a makréla, szardella, sprotni, hering és a máj, ezeket az állati fehérjéket kerüljük. A vörös húsokat (bárány, marha és disznó), valamint a tenger gyümölcseit (tonhal, garnéla, zsíros halak) is összefüggésbe hozzák a köszvénnyel. Köszvényes betegként elegendő körülbelül 110-180 grammállati fehérje. Inkább növényi fehérjéket fogyasszunk, pl. hüvelyeseket és babot. Normál mennyiségben a diófélék is elegendő növényi fehérjét biztosítanak a köszvényes diétában.

Forrás:impulsermagazin.com