A hétvégén négy új esettel nőtt a H7N9 jelű madárinfluenza-vírus fertőzöttjeinek száma, így összesen húsz, laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetről lehet tudni hivatalosan Kínában. Ezekből hat végződött halállal. A betegek közül legalább tíznek az állapota súlyos. 

Veszélyesebb lehet a mostani madárinfluenza a korábbinál. Erről nyilatkozott az a víruskutató, aki először hívta fel a figyelmet arra, hogy a H5N1 vírus világ járványt okozhat. 2003 óta a H5N1 vírusnak több mint hatszáz halálos áldozata volt, de a világjárvány elmaradt.

Mire alapozza most a véleményét Ron Fouchier, aki jelenleg az Erasmus kutató központban dolgozik Hollandiában? Arra, hogy az új madárinfluenza vírus olyan genetikus elváltozásokat mutat, melyek következtében immár nem beszélhetünk speciálisan madárinfluenza vírusról, hanem olyan vírusról, amely emlősökre is veszélyes. Eddig nem volt példa arra, hogy emberről emberre terjedjen át a madárinfluenza H7N9 vírusa, de a lehetőség fennáll!

Kínában eddig hat halálos áldozatot jeleztek és 20 vírusfertőzést regisztráltak, valamennyit az ország keleti részén, Sanghaj környékén. Csakhogy Kína legnépesebb városában több mint 20 millióan laknak és a légiforgalom is igen jelentős! Sanghajban bezárták a baromfipiacot és leöltek több mint húszezer csirkét. Egész Kínában felszólították a lakosságot, hogy tartózkodjon a halottak napján a hagyományos csirke áldozattól. A sírkő megtisztításának nevezik a Mennyei Birodalomban azt, ha az utódok az ősök sírjánál levágnak egy csirkét a halottak napján.

Kína elküldte a WHO-nak az új madárinfluenza vírust és ezt elemzik a kutatók."Az első eredmények nem bíztatóak!"- hangsúlyozza Ron Fouchier. Az új vírus abban is különbözik a korábbitól, hogy sokkal veszélyesebb az emberekre, mint a madarakra! A korábbi madárinfluenza vírus tömeges madárpusztulást okozott, így hamar felhívta a figyelmet a veszélyre. Most hosszú lehet a lappangási időszak, sőt a szárnyasok anélkül fertőzhetnek, hogy ők maguk különösebben megbetegednének. Ugyanez volt a helyzet a híres spanyol nátha járvány idején 1918-ban.Akkor több mint 50 millió ember halt meg, vagyis az áldozatok száma jóval magasabb volt, mint a négy évig tartó első világháborúban!

Pánikra semmi ok! - hangsúlyozza a kutató, hiszen a korábbi madárinfluenza sem okozott világjárványt. De nagyon figyelni kell, mert nem lehet kizárni azt a lehetőséget, hogy az új madárinfluenza emberről emberre is terjed majd. Ezért a jeles víruskutató most intenzív kísérleteket folytat vadászgörényekkel, mert ezeknek az állatoknak a genetikai állománya áll a legközelebb az emberéhez. A víruskutató nyilatkozata után csökkent a légitársaságok részvényeinek értéke, hiszen sokan tartanak attól, hogy valamiféle korlátozást kell bevezetni, ha kiderül, hogy az új madárinfluenza vírus képes a levegőben gyilkolni, vagyis emberről emberre is terjedhet, és így akár világjárvány is kialakulhat.

A vírusról bővebben

A legtöbb betegnél súlyos tüdőgyulladás alakult ki. A legjellemzőbb tünetek a láz, a köhögés és a légzési nehézségek. A betegekkel közeli kapcsolatban lévő 520 embert szoros megfigyelés alatt tartják. A kínai kormány több minisztérium összefogásával próbálja kivizsgálni a fertőzés lehetséges forrásait. Miután a vírust kimutatták egy sanghaji piacon árult galambok szervezetében, az összes sanghaji szárnyaspiacot bezárták, és a gyanús piacokon megkezdték az állatok leölését.

Az A(H7N9) influenzavírus az A H7 influenzavírusok közé tartozik, amelyek normálisan madarak körében terjednek. Bár a víruscsalád némely tagjáról egy-egy esetben kimutatták, hogy embert is megfertőzött, a H7N9 törzset korábban sosem mutatták ki emberben. Ez ellen a törzs ellen egyelőre nincs védőoltás, de a WHO kínai központjának előkísérletei szerint érzékeny a neuraminidázgátló antivirális szerekre (pl. oseltamivir és zanamivir).

A vírus genetikai elemzése alapján úgy tűnik, hogy a H7N9 olyan tulajdonságokra tett szert, amely megkönnyíti, hogy emlősöket is megfertőzzön, például alacsonyabb hőmérsékleten is képes szaporodni (a madarak testhőmérséklete általában magasabb, mint az emlősöké). Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés emberről emberre terjedne.

2006-ban egy másik madárinfluenza-törzs, az A(H5N1) jelű vírus okozott világméretű riadalmat. Az elsősorban vízimadarak körében terjedő - hazai hattyúkban is többször kimutatott - vírus Délkelet-Ázsiában embereket is megfertőzött, és a betegek riasztóan nagy hányada, 60 százaléka meghalt. Elsősorban olyanok fertőződtek meg, akik rendszeresen érintkeztek madarakkal, például csirkefarmon dolgoztak.

A H5N1 és a H7N9 törzs is az influenza A vírusok közé tartozik, amelyek örökítőanyaga az RNS. A H és az N a vírus két sejtfelszíni fehérjéjét, a hemagglutinint, illetve a neuraminidázt jelöli. Az influenza A víruscsaládba tartozik többek között a 1918-as spanyolnáthajárványt és a 2009-es sertésinfluenzát okozó H1N1 törzs és a szezonális influenzajárványokat okozó H1N2 és H3N2 törzs is.

Az ÁNTSZ közleménye szerint ha egy olyan személynél, aki 10 napon belül Kínában járt, heveny, súlyos légúti megbetegedés lép fel, indokolt a H7N9 influenzavírus irányában történő virológiai vizsgálat - amelyet az Országos Epidemiológiai Központ Légúti Vírus Laboratóriumában végeznek el -, illetve a beteggel kapcsolatban álló személyek járványügyi megfigyelése.

Magyarországot nem fenyegeti a madárinfluenza

Magyarországot és az Európai Uniót nem fenyegeti a Kínában megjelent madárinfluenza veszélye - közölte az országos tiszti főorvos hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Paller Judit kiemelte: kicsi az esélye annak, hogy Magyarországon megjelenjen a betegség, kizárni azonban nem lehet. Ezért továbbra is azt kérik, hogy aki a közelmúltban Kínában járt és megbetegszik, azonnal forduljon orvoshoz.

Felhívják az Országos Mentőszolgálat, a háziorvosok és a kórházi orvosok figyelmét arra, hogy ha olyan influenzagyanús beteggel találkoznak, aki az elmúlt tíz napban Kínában járt, azt azonnal jelentsék az Országos Epidemiológiai Központnak, és onnan ezeket a légúti mintákat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai központi referencialaboratóriumába, Londonba továbbítják. A magyar járványügyi hatóságot a múlt héten értesítette a WHO, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) arról, hogy Kínában egy új madárinfluenza-vírust azonosítottak, amely súlyos emberi megbetegedést képes okozni.

Paller Judit elmondta, hogy akiknél eddig a H7N9 vírust igazolták, azok nem voltak egymással kapcsolatban.
A tiszti főorvos közölte továbbá, a WHO jelenleg nem tartja indokoltnak utazási korlátozás bevezetését, de a Kínába utazóknak azt javasolják, hogy tartsák be a higiénés előírásokat, továbbá kerüljék el a baromfi- és kisállatpiacokat, s lehetőleg ne érintkezzenek szárnyasokkal. Paller Judit hozzátette, hogy Magyarországon is folyamatosan figyelemmel követik a helyzetet, és rendszeres tájékoztatást adnak az esetlegesen szükségessé váló intézkedésekről.

A kínai nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság hétfői sanghaji sajtótájékoztatóján arról számoltak be: egyelőre semmi jele annak, hogy a H7N9-es új madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedne. A hatóságok továbbra is vizsgálják a betegek közvetlen hozzátartozóit és rokonait, de eddig nem mutatták jelét a betegségnek, így kizárható, hogy járványról lenne szó.

A fertőzés elleni országos küzdelemre Kínában tárcaközi bizottságot hoztak létre, az állategészség-ügyi hivatalok intenzívebbé tették ellenőrzéseiket. Sanghajban már több mint 98 ezer szárnyast vágtak le, és legalább három keleti nagyvárosban bezáratták az élőbaromfi-piacokat. A hatóságok a lakosságot óvatosságra intik, a csirkehús és a tojás alapos megfőzését tanácsolják, mivel a vírus magas hőmérsékleten valószínűleg elpusztul.