Tegnap mutatta be Bokor Tibor polgármester sajtótájékoztató keretében a Vigadó Művelődési Ház új igazgatóját, Lung László Zsoltot. Az új vezetővel beszélgettünk, aki azt is elmondta, hogy hamarosan a városba költözik.

– Kovászna helyett miért Kézdivásárhelyt választotta? Ott is elnyerte a kultúrház igazgatói állását…
– Nem választás volt, az idő hozta így, mert Kovásznán nagyon elhúzódott a dolog, közben fellebbezett valaki, aki szintén részt vett a versenyvizsgán. Akkor nem gondolta senki, hogy változás lesz a Vigadó életében. Amikor itt is meghirdették az állást, úgy döntöttem, próbálkozom, mert nagyon vonzott az itteni színház. Itt dolgozom már négy éve, és kihívás számomra, hogy egy más munkaviszonyban is megismerhessem az intézményt.

– A Városi Színháznak már van egy művészeti igazgatója, Kolcsár József. Hogyan fognak együtt dolgozni?
– Szerintem ez mindkettőnknek jó lesz, inspirálni fogjuk egymást, hisz mindketten színházi emberek vagyunk. Nekem is, neki is az a fontos, hogy a tevékenységünk minőségi legyen. Egy jó kommunikációs helyzet alakult ki. Igaz, esetemben nemcsak a színházról van szó, hanem a Vigadó teljes tevékenységéről.

– Mi szerepel a Vigadó menedzsmenttervében, amivel versenyvizsgát nyert? Mit szeretne megvalósítani Kézdivásárhelyen?
– Jelen pillanatban eléggé általános ez a terv, mert nagyon az elején vagyunk a munkának. Azt tudjuk egyelőre, hogy mire van szükségünk. Ami máris szembeötlő: nekünk a referenciában és a kommunikációban erősödni kell. A legfontosabb most például az, hogy az intézmény weboldalát ismét el tudjuk indítani.

– A város lakóival hogyan szeretne kommunikálni?
– Első lépésként lakossági fórumokat fogok tartani, ez biztosan időigényes lesz, de úgy érzem, erre van szükség. Nekünk kell elsősorban elképzelésekkel lépni az emberek felé, de meg kell hallgatni őket is, mert fontos a visszajelzés. Hosszú távon hasznunkra válhat a közvélemény ismerete, hogy tudjuk, mi az, amin erősíteni kell.

– Milyen kötődései vannak Kézdivásárhelyhez?
– Elsősorban színházi kötődéseim vannak, játszottam a Városi Színház darabjaiban, mindig jó volt ide visszajönni. Voltak itt ötleteim, hogy miket lehetne még csinálni, de egyikból sem lett semmi. Most alkalmam lesz rá, a régi vágyaimat megvalósíthatom.

– Mondana egy példát?
– Igen, szerettem volna Kézdivásárhelyen egy dumaszínház-szerű tevékenységet elindítani. Nem ezen a néven, mert ez egy brand, ami le van védve. Ezzel nagyon hatékonyan lehetne közelíteni a fiatalsághoz, és egyfajta tehetséggondozóként is működhetne. És itt nemcsak színészekre, humoristákra gondolok, hanem például zenészekre is. Szeretnék csinálni majd egy hangstúdiót is. Ez nagyon sok pénzbe kerül, de majd megtaláljuk a módját, hogy létrejöjjön. Lemez- és hangoskönyv-kiadással is szeretnék itt foglalkozni, de sok más kisebb és nagyobb elképzelés is van, amin most dolgozunk – ezeket időben közölni fogjuk.

Orosz Anna
Székely Hírmondó