Háromnapos zenei programsorozattal készül Békéscsaba a magyar dal napjára. A magyar dal idei fővárosában szeptember 6-tól 8-ig lesznek rendezvények.
 
MTI - Békéscsaba három helyszínen állít fel zenei színpadot a városban, ahol már szeptember 6-án pénteken lesznek felvezető programok a vasárnapi magyar dal napjára. A felújított főtéren lesz a nagyszínpad, itt tartják a központi rendezvényeket. A kisebb előadásoknak a Békéscsabai Jókai Színház előtti téren, valamint a színház épületegyüttesében található Ibsen Házban biztosítanak helyet - mondta Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere (Fidesz) a programsorozatról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
 
Presser Gábor, a magyar dal napja megálmodója arról beszélt, hogy a közönség szeretete és szimpátiája viszi előre az ügyet. Mint fogalmazott, "a magyar dal napja műfajoktól és művészeti korszakoktól mentes zenei kulturális kincs, amit az embereknek be kell mutatni".
 
A zeneszerző kitért arra, hogy a rendezvény évről évre több embert mozgat meg, több tíz színpadot állítanak fel szerte az országban szeptember második vasárnapján. Az első magyar dal napja a Sziget fesztiválon volt 2008-ban, Presser Gábor szerint a kezdeményezés azóta országos mozgalommá nőtte ki magát.
 
Először 2010-ben hirdették meg a magyar dal fővárosa pályázatot. A címet - amely az évszámmal kiegészítve örökre a városé marad - elsőként Eger, 2011-ben Nyíregyháza, tavaly pedig Szombathely viselhette. Tavaly országszerte mintegy 40 ezren látogatták a magyar dal napja rendezvényeit.
 
"A rendezvényeket óriási érdeklődés kíséri, több tízezer ember utazott az elmúlt években a magyar dal napján a magyar dal fővárosába, és nagyon sokan érkeztek a határon túli területekről" - idézte fel Presser Gábor.
 
Úgy vélte, céljukat sikerült elérni, hiszen egyre több ember számára válik nyilvánvalóvá, milyen hatalmas zenei kincs van a birtokunkban, amit ha nem veszünk ki "a lezárt ládából", tönkre megy és az enyészeté lesz.
 
Mint a szervezők korábban közölték, a békéscsabai programok összeállításánál a legfontosabb szempont az volt, hogy a rendezvény bemutassa Békés megye zenei kultúráját, törekedve arra, hogy teret kapjanak az amatőr produkciók, de az egykor országos szinten meghatározó zenekarok is színpadra lépjenek. Fellép Békéscsabán Hevesi Tamás, a Black Out, a Magna Cum Laude, a Pribojszki Mátyás Band, a Neo, a Trousers, valamint a Rag Doll. Több formáció és vegyeskar előadásában hallgathat a közönség népzenét és komolyzenét is.
 
A tervek szerint a Békés megyei általános és középiskolások, valamint zeneiskolások közösen éneklik el az LGT Neked írom a dalt című szerzeményét. A menetrendszerű helyi buszjáratokon is szólni fognak a magyar dalok. Békéscsaba nyertes pályázata szerint együttműködik a környező településekkel, így Gyula szintén kapcsolódna két helyszínnel a rendezvénysorozathoz.