A kovásznai Gheorghe Tabalai, aki a február 3-ai időközi polgármesteri választásokon még a Polgári Erő (FC) színeiben jelentette be indulási szándékát a polgármesteri székért, majd hirtelen visszalépett, nemrég a trikolór-botránnyal elhíresült fürdővárosi Sabina Elena tanuló jogi képviselőjeként került ismét a köztudatba. Március 28-án egy kiáltványt tett közzé „a kovásznai románok közössége” aláírással, amelyben többek közt kéri a megyei főtanfelügyelő, valamint a Kőrösi Csoma Sándor Líceum vezetőségének menesztését.

Gheorghe Tabalai, akinek önéletrajzában szerepel „a magyar nyelv felsőfokú ismerete”, csak románul állt szóba a Székely Hírmondóval, álláspontját e-mailben ismertette, sem a személyes találkozásra, sem a visszakérdezésre nem adott lehetőséget. Az általa kibocsátott kiáltványban az aláírók „a magyarság nemzeti-sovén, irredenta és idegengyűlölő ignoranciája ellen” tiltakoznak, amely Sabina Elena ügyében is megnyilvánult, és kérik a Kőrösi Csoma Sándor Líceum vezetőségének leváltását. Emellett nemtetszésüket fejezik ki a kovásznai magyar utcanevekkel kapcsolatban, ellenzik a SIC autós matricák használatát, valamint azt is, hogy a fürdővárosban „ismeretlenek” számára állítanak szobrot, hogy „egy látszólag logikus magyar valóságot” építsenek fel stb. Vajon Kőrösi Csoma Sándorra gondolt, vagy a vajnafalvi ortodox templom előtt álló „ismeretlen katona” szobrára?

Tájékoztatása szerint eddig 2500 aláírás gyűlt össze (köztük magyaroké is!) az egész megyéből, de a lista még nyitott. Szerinte a közzétett szöveg tulajdonképpen a kovásznai román közösség segélykiáltása, az aláírók állást foglalnak Sabina Elena mellett, szolidaritásukról biztosítják a kiskorú lányt.

Tabalai a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség által hozott szankciót nevetségesnek és elfogadhatatlannak nevezi, miután „a líceum vezetősége hibás és elpolitizált menedzsmentet folytat”. Az ügyvéd szerint elfogadhatatlan, hogy a román szimbólumokat, illetve a román identitás kinyilvánítását nem tolerálják az iskolában, ugyanakkor azt is nehezményezi, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban csupán hat román nemzetiségű tanár oktat (ami egyébként nem igaz, mert az iskola 83 tanára közül 15 román nemzetiségű – a szerk.). Szerinte a román közösségnek nincs beleszólása a nevelésbe és az iskola vezetőinek döntéseibe, mert a román nemzetiségű tanárokkal nem kommunikálnak. Kizárólag a magyar nemzetiségűek kiváltsága az igazgató kinevezése, a tanárok szakmai felkészültségének felmérése – fogalmazott Tabalai.

A kiáltvánnyal kapcsolatban, melyben többek közt az ő menesztését is követelik, Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő kérdésünkre elmondta: nem kívánja kommentálni Tabalai akcióját, mivel egy demokratikus államban minden állampolgárnak jogában áll tiltakozni. Hasonlóan vélekedett Simon István is, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum igazgatója. Thiesz János kovásznai polgármester kérdésünkre leszögezte: nem volt tudomása a petícióról, így nem is kíván rá reagálni.

Orosz Anna, Nagy Sz. Attila
Székely Hírmondó